Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Vitir'den Sonra Oturarak İki Rekat Namaz Kılma Hadisin Sıhhati Nedir?

ENSAR Çevrimdışı

ENSAR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
كان يصليهما بعد الوتر وهو جالس يقرأ فيهما اذا زلزلت و قل يا ايها الكافرون

Şu iki rekatı vitrden sonra oturarak ve onlarda (Zilzâl ve Kâfirûn) sûrelerini okuyarak kılardı.
(Müsned-ü Ahmed ibni Hanbel)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
كان يصليهما بعد الوتر وهو جالسيقرأ فيهما اذا زلزلت و قل يا ايها الكافرون
(احمد- طحاوى- بيهقى عن ابي امامة رضى الله عنه
)

Şu iki rekatı vitrden sonra oturarak ve onlarda (اذا زلزلت و قل يا ايها الكافرون) (Zilzâl ve Kâfirûn) sûrelerini okuyarak kılardı.
(Ahmed bin Hanbel, Musned, 5/260; ve Tahâvî, Şerhu Meâni’l-Âsâr, 1/341 Ebû Umâme radıyallâhu anhu’dan


ثم يوتر ثم يصلى ركعتين و هو جالس
(مسلم عن عائشة رضى الله عنها)

Sonra vitr kılar, sonra da oturarak iki rekat namaz kılardı…”
(Muslim, Sahîh, Hadis no: 738; Nesâî; Benzer lafzını, Muctebâ: 3/25, Kubrâ: 1449 ‘Âişe radıyallâhu anha’dan)


Peygamber'in (s.a.v.) gece namazı üç türlüydü:
1- Çoğunluk ayakta kıldığı namaz.
2- Oturarak namaz kılar, oturarak rukû ederdi.
3- Oturarak kıraat eder; kıraatinin az bir kısmı kalınca ayağa kalkar, ayakta rukû ederdi. Bu üç tür namaz kılış şekli de
Peygamber'den (s.a.v.) sahih yolla nakledilmiştir.

Kıyam yerindeki oturuşunun şekline gelince; Sunen-i Nesâi'de Abdullah b. Şakîk yoluyla nakledildiğine göre Âişe: "Allah Rasûlu'nun (s.a.v.) bağdaş kurarak namaz kıldığını gördüm." diyor.
(Nesâî, 3/224.
Râvîleri sikadır. Mâlik'in Muvatta'da (1/89) sahih bir senedle Abdullah b. Ömer'in derslerine katılan Abdullah b. Dînâr'dan naklettiğine göre, bir adam Abdullah b. Ömer'in yanında namaz kıldı; namazda bağdaş kurarak ve ayaklarını kıvırıp bükerek oturdu. Namazı bitirince Abdullah, bu yaptığını ayıpladı.
Adam: "Ama sen de böyle yapıyorsun" deyince,
Abdullah: "Benim rahatsızlığım var" dedi.
Buharî'nin (10/145) rivayetine göre Abdullah b. Ömer'in oğlu Abdullah diyor ki: Babam Abdullah b. Ömer'in namazda oturunca bağdaş kurduğunu gördüm. Ben de aynısını yaptım. Daha o zamanlar yaşım küçüktü.
Babam Abdullah b. Ömer, beni bundan men ederek: "Namazda sünnet olan oturuş, sağ ayağım dikip sol ayağını kıvırıp oturmandır" dedi.
"Ama sen de böyle yapıyorsun" dedim.
Bunun üzerine: "Ayaklarım beni taşımıyor" diye karşılık verdi.)
Nesâî der ki: Bu hadisi Ebu Davud el-Hafrî'den başka birinin rivayet ettiğini bilmiyorum. Ebu Davud sika râvidir. Bu hadisin olsa olsa hata olduğunu zannediyorum. Allah en iyi bilendir.

Sağlam yolla nakledilmiştir ki, Peygamber (s.a.v.) vitirden sonra bazan oturarak iki rekât namaz kılardı. Bazan da bu iki rekâtta oturarak kıraat eyler; rukû etmek istediğinde ayağa kalkıp rukû ederdi.
Sahih-i Muslim'de nakledildiğine göre Ebu Seleme diyor ki:
Âişe'den (r.anha), Allah Rasûlu'nun (gece kıldığı) namazını sordum.
Şöyle dedi: "On üç rekât namaz kılardı: Önce sekiz rekât kılardı. Sonra
(bir rekât) vitiri kılardı. Daha sonra da oturarak iki rekât namaz kılar; rukû etmek istediğinde ayağa kalkıp rukû ederdi. Sonra sabah namazının ezanı ile ikâmeti (kameti) arasında iki rekât kılardı."
(Muslim, 738, 126)

Musned'de Ummu Seleme'den nakledildiğine göre ;
Peygamber (s.a.v.), vitirden sonra oturarak kısa iki rekât namaz kılardı'.
(Ahmed bin Hanbel, Musned, 6/298, 299. Râvileri sikadır)
Tirmizî diyor ki: Âişe, Ebu Umâme ve pek çok sahabî tarafından Peygamber'den (s.a.v.) buna benzer hadisler rivayet edilmiştir.

Yine Musned'de Ebu Umame'den rivayet edilmektedir ki;
Allah Rasûlu (s.a.v.) vitirden sonra oturarak iki rekât namaz kılardı. Bu iki rekâtta "İzâ zulzilet" ile "Kul yâ eyyuhel kâfirûn" sûrelerini okurdu.'
(Ahmed bin Hanbel, Musned, 5/260. İsnadı hasendir)

Dârakutnî de buna benzer bir hadisi Enes'ten (r.anh) nakletmektedir. (Dârakutnî, 2/41. Senedi zayıftır. Nasbu'r-Râye)

Bu durum pekçok insana problem oldu. Peygamber'in (s.a.v.): "Gece kıldığınız en son namaz vitir olsun" (Buharî, 14/4; Muslim, 751; Ebu Davud, 1438; Nesâî, 3/231; Ahmed, Musned, 2/119. 135, 143, 150) hadisine' aykırı olduğunu zannettiler. Mâlik (rahimehullah), bu iki rekât namazı inkâr etmiş; Ahmed ise: "Ne kılarım, ne de kılanı menederim" demiş ve sözüne şöyle devam etmiştir: "Mâlik bu namazı inkâr etti. Bir grub da 'Peygamber (s.a.v.) bu iki rekât namazı, yalnızca, vitirden sonra namaz kılmanın caiz olduğunu ve vitiri kılmanın, nafile namaza engel teşkil etmeyeceğini göstermek için kılmıştır.' deyip 'Gece kıldığınız en son namaz vitir olsun' hadisini mustehablık, vitirden sonraki iki rekât namazı da câizlik anlamına yorumlamışlardır."

Doğru olan şöyle demektir:
Bu iki rekât namaz, sunnet namaz ve vitiri ikmal etme anlamına gelir. Çünkü vitir -bilhassa vâcib olduğu söylenirse- başlı başına mustakil bir ibadettir; ondan sonra kılınacak iki rekât namaz, akşam namazının farzından sonra kılınan sünnet gibi olur. Zira akşam namazı gündüz vitridir, ondan sonraki iki rekât da onu ikmaldir. Gece vitrinden sonraki iki rekât da aynen böyledir. Allah en iyi bilendir.
(İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 1 / 303-308)

"Rasulullah gece namazını üç türlü kılardı:
1. Ayakta. En çok yaptığı da budur.
2. Kıraati oturarak, ruku`u da oturarak.
3. Kıraati oturarak ve kıraattân az bir miktar kalınca kalkıp rukuu ayakta iken.
Bu üç türlü kıldığıda doğrudur." (İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, I/110).

***


Abdullah b. Şakîk'den (şöyle) dedi(ği rivayet edilmiştir :
Âişe (r.anha)'ye Rasûlullah (s.a.v.)'în (kıldığı) tatavvu namazını sordum da (şöyle) cevab verdi:
"Öğleden evvel evimde dört rekat kılar, sonra çıkar cemaate namazı kıldırdıktan sonra tekrar evime gelir iki rekat
(daha) kılardı. Cemaate akşam namazını kıldırır. Sonra evime döner iki rekat (daha nafile namaz) kılardı. Cemaate yatsı namazını kıldırdıktan sonra da evime girip iki rekat daha kılardı. Geceleyin de vitir dahil dokuz rekat (namaz) kılardı. Bazı geceler oturarak ve (bazı geceler de) ayakta uzun zaman namaz kılardı. Ayakta kılarken okursa, rukû ve sucûda da ayaktan varırdı. Otururken okursa rukû' ve sucûdu da oturarak yapardı. Sabah olunca da iki rekat (nafile) kılardı. Allah'ın salât ve selâmı onun üzerine olsun."
(Muslim, musâfirîn 105-106; Ebu Davud, Namaz, Bab 1 , Hadis no: 1251; Tirmizî, salât 158; Nesaî, kıyamu'l-leyl 66; İbn Mâce, ikame 140; Ahmed b. Hanbel, II, 98, 100, 166, 217, 236, 241)

Rasul-u Ekram'in gece namazlarım onüç rekat kıldığını ifâde eden Hadis-i şerifte, Rasûl-u Ekram'in gece namazları, yatsının son sünneti ile beraber hesaplanmıştır. Rasûl-u Ekram gece namazına kalktığı zaman devamlı kıldığı iki rekat abdest namazı veya vitirden sonra oturarak kıldığı iki rekat namaz bu sayıya dahil edildiği için bu hadiste Rasûl-u Ekram (s.a.v.)'in gece namazlarını onüç rekât olarak kıldığı ifade edilmiş de olabilir. Sözü geçen namazlar hesaba katılmazsa, Rasûl-u Ekram (s.a.v.)'in gece namazlarının onbir rekat olduğu ortaya çıkar.
Nitekim Âişe validemizin rivayet ettiği diğer bir hadis-i şerifte Rasûl-u Ekram (s.a.v.)'in Ramadan ayında on bir rekattan fazla gece namazı kılmadığını ifâde etmektedir. (Muslim, Musâfirîn, 125)
Bu hadis-i şerifte sabah namazı ve gece namazına başlamadan önce kılınan namaz rekatları sayıya katılmadığı için Rasûl-u Ekram (s.a.v.)'in kıldığı gece namazları onbir rekat olarak tesbit edilmiştir.
 
Üst Ana Sayfa Alt