Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ümmetim Hakkında En Çok Korktuğum Şey 'Şirk'tir Hadis Sahih midir ?

O-Atmaca Çevrimdışı

O-Atmaca

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum ve Rahmetullah ve Berakatuh

Parantez içerisindekiler kişisel yorum mudur ve bu hadisler sahih midir? Sahihse asıl olan hangisi?

Şeddad bin Evs, şöyle rivayet etmiştir:
Resulullah(s.a.v.), şöyle buyurdu:"Ümmetim hakkında en çok korktuğum şey 'şirk'tir (Allah'a ortak koşmalarıdır).Bilmiş olunuz ki; şüphesiz onlar Güneş'e, Ay'a veya puta tapacak değillerdir. Ancak, gizli bir (dünya) arzusu taşıyacaklar ve amelleriyle Allah'a ortak koşacaklardır."
Sünen-i İbni Mace, C.10. H.no: 4205

"... Şeddâd bin Evs r.a'dan rivayet edildiğine göre; Rasûlullah s.a.v şöyle buyurdu, demiştir : " Ümmetim, hakkında en çok korktuğum şey, Allah'a ortak koşma (suçunu işlemeleri) dir. Bilmiş olunuz ki: Şüphesiz onlar güneşe, aya veya puta tapacaklar diyecek değilim ve lâkin ( HâKİMİYET HAKKINI BAZI FERTLERDE, ZÜMRELERDE MECLİS VE TOPLUMLARDA GÖRECEKLER ) bir takım ibâdetleri de Allah'tan başkası için işliyecekler ve gizli bir şehvet arzulayacaklar."

Parantez içerisndekiler kişisel yorummudur ve bu hadisler sahih midir? Sahihse asıl olan hangisi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh;

Hadis sahih, parantez içleri mutercimin zamana uygun kendi yorumlarıdır.

"... Sahâbîlerden olan Ebû Sa'd bin Ebî Fadâle el-Ensârî (Radıyallâhu anh)'den rivayet edildiğine göre;
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Allah önce gelenleri ve sonra gelenleri (yâni tüm insanları ve cinleri) kıyamet günü, vuku bulmasında şubhe olmayan (hesab) günü için topladığı zaman bir çağına:
Kim Allah (rıdâsı) için işlediği bir ibadete (Allah'tan başka bir kimsenin rıdâsını) ortak etti ise, sevabını Allah'tan başkasının (yâni ortak koştuğu kimsenin) yanından taleb etsin. Çünkü Allah, ortakların ortaklıktan en mustağni olanıdır (yâni hiçbir ortaklığa ihtiyacı yoktur), diye çağrıda bulunacaktır."
(İbn Mâce, Zuhd, Bab 21, Hadis no: 4203)

"... Ebû Saîd (-i Hudrî) (Radıyallâhu anh)'den; şöyle demiştir: Biz (sahâbiler bir gün) Mesîh-i Deccâl'ın fitnesi hakkında kendi aramızda muzâkera ederken Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) üzerimize çıkageldi ve:
Bence sizin için Mesîh-i Deccâl'dan daha korkunç olan şeyi size haber vermeyeyim mi? buyurdu.
Ebû Saîd demiştir ki: Biz de: Buyur (haber ver), dedik.
Bunun üzerine: (Sizin için daha korkunç şey) gizli şirk(tir) ki: Adamın namaza durub da gördüğü bir başka adamın (kendisine) bakmasından dolayı namazını güzelleştirmesidir." buyurdu.
(İbn Mâce, Zuhd, Bab 21, Hadis no: 4204)

Zevâid'de şöyle denilmiştir :
Bunun senedi hasendir. Râvilerden Kesir bin Zeyd ve Rubayh bin Abdirrahmân hakkında ihtilâf vardır.

"... Şeddâd bin Evs (Radıyallâhu anh)'den rivayet edildiğine göre; Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:
Ummetim, hakkında en çok korktuğum şey, Allah'a ortak koşma (suçunu işlemeleri)dır. Bilmiş olunuz ki: Şubhesiz onlar güneşe, aya veya puta tapacaklar diyecek değilim ve lâkin bir takım ibâdetleri Allah'tan başkası için (riyâ) işliyecekler ve gizli bir şehvet arzulayacaklar."
(İbn Mâce, Zuhd, Bab 21, Hadis no: 4205)

Zevâid'de şöyle denilmiştir:
Bunun senedinde Âmir bin Abdillah bulunur. Ben onun hakkında konuşan kimseyi görmedim. Senedin kalan râvileri güvenilir zâtlardır.

Hadisin İzahı:
Ebû Sa'd bin Ebî Fadâle (Radıyallâhu anh)'ın hadisini Tirmizi, Ahmed, İbn-i Hibbân ve Beyhaki de rivayet etmişler.

Ebû Saîd (Radıyallâhu anh)'in hadisi Zevâid nevindendir. Bu hadiste namazı gösteriş için güzel kılmanın Şirk-i hafi, yâni Allah'a gizlice ortak koşmak olduğu bildirilir. Çünkü namaz Allah rıdası için güzel, yâni usûl ve adabına riâyet edilerek kılınmalıdır. Başkası bakıyor diye güzel kılmak ise o bakan adamı bir açıdan Allah'a ortak etmek demektir. Diğer ibâdetler ve her türlü hayırlı işler de böyledir.
Zevâid nevinden olan Şeddâd bin Evs (Radıyallâhu anh)'in hadisinde geçen "Şehvet-i hafiyye = Gizli şehvet" ifadesiyle kasdedilen mânâ hakkında Suyûti ezcümle şöyle der:
Ahmed'in Musned'inde, Nevâdirul-Usûl'de ve el-Mustedrak'te olan bâzı rivayetlerde bu hadiste geçen "Şehvet-i hafiyye"yi açıklayıcı şu ilâve vardır:
"Gizli şehvet nedir? diye soruldu.
Rasûl-u Ekram (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : Kul oruçlu olarak sabahlar. Sonra şehvetlerinden biri kendisine sunulur. Kendisi de o şehvete uyar ve orucunu bırakır (yâni bozar), buyurdu/'

Bir hadiste geçen bir ifâdenin açıklaması Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tarafından buyurulunca başka bir yorumlama yoluna gidilemez.
Sindi, gizli şehvet ifâdesi ile ilgili başka yorumları da anlatıyor. Fakat yukardaki ilâve karşısında o yorumlar kanaatımca cılız kaldığından dolayı buraya aktarmaya gerek görmüyorum.
Bu hadiste, mu'minler için en çok endişe duyulan şeyin onların küfre girmeleri, putperest olmaları değil de riyakârlık etmek suretiyle gizli şirk günahını işlemeleri olduğu bildirilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt