Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Para Konusunda Çıkan Bir Anlaşmazlıktan Ne Yapmalıyız?

K Çevrimdışı

kelime-i şehadet

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Birisinden borç para almıştık şimdi hesap kitap yaptık ve hesaplar farklı çıktı. Hiçbir senet, imzalı kağıt da yok. Şimdi iki taraftan birinde bir hata olabileceğini düşünüyoruz. Şimdi birbirimize karşı suizan yapıp yanlış da yapmak istemiyoruz. Aramızda çıkan bu anlaşmazlıkta Allah'ın ve rasulünün hükmünü öğrenebilir miyim inşaAllah? selamun aleykum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Birisinden borç para almıştık şimdi hesap kitap yaptık ve hesaplar farklı çıktı. Hiçbir senet, imzalı kağıt da yok. Şimdi iki taraftan birinde bir hata olabileceğini düşünüyoruz. Şimdi birbirimize karşı suizan yapıp yanlış da yapmak istemiyoruz. Aramızda çıkan bu anlaşmazlıkta Allah'ın ve rasulünün hükmünü öğrenebilir miyim inşaAllah? selamun aleykum.

Aleykum selam we rahmetullah

İşte bir kez daha Rabbin hükmü gündeme gelmiş, insanlık ve muslumanlar için her türlü işinde kişilerin faydasına olduğunu yaşamış olduk.
Bu tür alış-veriş (borç-alacak) meselelerinde yazılması gerektiği, hatta şahidler huzurunda olması gerekmektedir.
Bu alacak ve vereceğin yazdığı varaka 2 adet olur ; biri alacaklı olanda diğeri verecekli olan borçlu da olur. Her ikisinde de aldığına-verdiğine ve vereceğine-alacağına dair tarih, hem kendilerinin hemde şahidlerin adları-imzaları yazılırdı ki; bu tarz ihtilafların yaşanmayıb , müslümanların bir birine husumet duymamaları içindir.

"Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın. Aranızda bir yazıcı adaletle yazsın. Yazıcı, Allah’ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın, (her şeyi olduğu gibi dosdoğru) yazsın. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdırsın ve Rabbi olan Allah’tan korkup sakınsın da borçtan hiçbir şeyi eksik etmesin (hepsini tam yazdırsın). Eğer borçlu, aklı ermeyen, veya zayıf bir kimse ise, ya da yazdıramıyorsa, velisi adaletle yazdırsın. (Bu işleme) şahidliklerine güvendiğiniz iki erkeği; eğer iki erkek olmazsa, bir erkek ve iki kadını şahid tutun. Bu, onlardan biri unutacak olursa, diğerinin ona hatırlatması içindir. Şahidler çağırıldıkları zaman (gelmekten) kaçınmasınlar. Az olsun, çok olsun, borcu süresine kadar yazmaktan usanmayın. Bu, Allah katında adalete daha uygun, şahidlik için daha sağlam, şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir. Yalnız, aranızda hemen alıp verdiğiniz peşin ticaret olursa, onu yazmamanızdan ötürü üzerinize bir günah yoktur. Alışveriş yaptığınız zaman da şahid tutun. Yazana da, şahide de bir zarar verilmesin. Eğer aksini yaparsanız, bu sizin için günahkârca bir davranış olur. Allah’a karşı gelmekten sakının. Allah, size öğretiyor. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir. (Bakara 282)


Anlaşılıyor ki her iki tarafta bir birine (samimiyetten dolayı) aşırı güvenmiş ; samimiyetten ve ayıp olur belki yanlış anla(şılır)yabilir düşüncesiyle bu işi kağıda dökemediniz. (Allahu alem- tahminim)
Şimdi artık olan olmuş, iş işten geçmiştir. Bu saatten sonra en az zararla konuyu kapatabilmek, kalblerinizde bir birinize karşı olumsuz bir düşüncenin hasıl olmaması için yapılması gereken;
Meselede iki tarafında hakkı kalkmaması , kalplerin mutmain olması ve, sorunu boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan alacağı huzur-u mahşere bırakmamak için bir araya gelerek iki tarafta fedakarlık yaparak; kalplerin hoşnut olub, şubhe kalmayacakları ortak bir meblağda ittifak ederek, karar kılmalıdırlar.
Buna rağmen anlaşamadılar ise, iki tarafında ilmine ve adaletine emin oldukları birini (hoca-alim) aralarındaki meselede sorunu çözmesi için hakem seçmelidirler.

"Hayır! Rabbine andolsun ki iş bildikleri gibi değil, onlar aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp sonra da senin verdiğin hükme karşı içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olamazlar." (Nisa 65)

Karar kılınan bir miktarı iki tarafda razı olarak birbirlerine alıp vermeli, ve birbirlerine haklarını helal ettirmelidirler. Böyle bir olayı, Allah c.c 'nun uyarısına uymadıkları içinde Allahtan (c.c.) avf dilemelidirler.
Bu olaydan ders almayı da kesinlikle ihmal etmemelidirler.

images
images
 
Üst Ana Sayfa Alt