Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Islam Devleti'ne Hicret Etmenin Hükmü Nedir?

T Çevrimdışı

Talha bin Asım et-Turkî

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
İslam-TR Üyesi
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

SORU:


İslam Devleti'ne Hicret Etmenin Hükmü Nedir?

CEVAP:

Erkek olsun kadın olsun gücü yeten herkes küfür hükümlerinin yürürlükte olduğu Daru'l-Küfür'den, İslam hükümlerinin yürürlükteolduğu Daru'l-İslam'a hicret etmeleri gerekir.

Melekler, canlarını, nefislerine zulmeder bir halde iken aldığı kimselere, 'Ne işte idiniz?' derler. Onlar, 'Biz yeryüzünde mustaz'af kimselerdik.' derler. 'Allah'ın arzı geniş değil miydi, hicret etseydiniz ya?' derler. İşte onların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü bir dönüş yeridir! Ancak ne bir çare ne de bir yol bulabilen muztaz'af erkek, kadın ve çocuklar müstesnâ. İşte onları Allah'ın affetmesi umulur. Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. (Nisâ Suresi, 97-98-99)*

"Ben, müşrikler arasında ikamet eden her Müslüman'dan berîyim/uzağım." Ashâb; "Niçin yâ Rasûlallah?" diye sorunca, şöyle buyurdu: "Çünkü o ikisinin ateşi birbirini görmez." (Ebû Dâvud, Cihad 95; Nesâî, Kasâme 27; Tirmizî, Siyer hds no: 1654)

İmam Şevakani (radiyallahu anh) demiştir ki: Bu hadiste müşriklerle beraber ikamet etmenin haram olduğuna ve onlardan ayrılmak/uzaklaşmak gerektiğine delil vardır. "Çünkü o ikisinin ateşi birbirini görmez." cümlersinde; Müslümanların ve müşriklerin ateşlerinin bir yerdeolmaması gerektiğini gösterir. Birinin ateşi diğerinin ateşinden uzak olması öyle ki birbirinden o kadar uzak olacaktır ki, birisi diğerinin ateşini göremeyecektir. Hadiste ateşin görülmesi mecazidir. (Neylü-l Evtar, 8/30)

* Abdurrahman b. Nâsır es-Sa'di -rahimehullah- bu ayetler (Nisâ Suresi, 97-98-99) hakkında şöyle der: Bu ağır tehdit, güç yetirmekle birlikte hicreti terk eden ve o halde ölenler içindir. Böylelerinin ruhlarını alan melekler bu ağır ifadelerle böylelerini azarlayarak onlara, "Ne işte idiniz?" derler. Yani "Durumunuz neydi? Müşriklerden ne farkınız vardı?" Aksine siz onlarla beraber kalarak onların sayılarını arttırdınız, hatta mü'minlere karşı onlara yardımcı bile oldunuz. (...) "'Biz yeryüzünde mustaz'af kimselerdik.' derler." Yani zayıf, zulme uğramış, baskı altında tutulan kimselerdik. Hicret edecek gücümüz yoktu. Ancak onlar doğru söylemiyorlardı. Çünkü yüce Allah onları azarlamakta ve tehdit etmektedir ki Yüce Allah kimseye kaldıramayacağını yüklemez. Diğer taraftan O, gerçekten mustaz’af olan kimseleri de istisna etmiştir. Bundan dolayı böyle mazeret beyan edenlere melekler, “Allah’ın arşı geniş değil miydi, hicret etseydiniz ya?” derler. (…) Yüce Allah mazereti olmayan bu kimseler hakkında –devamla- şöyle buyurmaktadır: “İşte onların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü bir dönüş yeridir!” (…) Bu ayet-i kerimede hicretin en büyük farzlardan olduğuna, hicreti terk etmeninde haram işlerden, hatta en büyük günahlardan olduğuna delil vardır. (…) Daha sonra Allah gerçekten herhangi bir şekilde hicret etme gücüne sahip olmayan ve “ne bir çare ne de bir yol bulabilen” mustaz’afları istisna etmekte ve bu gibi kimseler hakkında “İşte onları Allah’ın affedeceği umulur. Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır.” buyurmaktadır. (...) (Teysîru'l-Kerîmi'r-Rahmân fı Tefsîri Kelâmi'l-Mennân, Cilt:01, Sahife: 530, 531, 532)

Fetva Sayısı: 004

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Üst Ana Sayfa Alt