Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Gusül Abdesti Almadan Namaz Kıldım, Ne Yapmalıyım ?

M Çevrimdışı

Muhammed351289

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ben gusül abdestinin ne olduğunu bilmiyordum gusül abdestsiz 3 4 ay namaz kıldım 15 gün falan oruç tuttum ne yapmalıyım?


14 yaşındayım izmirde oturuyorum geçen sene mayıstan ağustosun ortalarına kadar gusül abdestsiz namaz kıldım oruç tuttum ama bilmiyordum gusül abdestinin ne zaman alındığını kaza gerekir mi
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Cunub halde namaz kılmanın hükmünü bilmeyerek kılmış olduğun namazdan dolayı sana bir günah yoktur. Cunub olarak kılmış olduğun namazı da kaza etmen gerekmez.
İslâm dîni, ilim ehline soru sormakta ve öğrenmekte kusurlu ve ihmalkâr davranmamışsa, bilmeyerek farzları terk eden veya haram işleyen kimseyi mâzur görmüştür. Eğer ilim öğrenmekte ve ilim ehline soru sormakta kusurlu ve ihmalkâr davranmışsa, bu kusur ve ihmalinden dolayı bu kimse günahkârdır.

"Üzerinde küçük veya büyük hades olduğu halde küçük veya büyük hadesten temizlenmeden kılınan namazın sahih olmayacağı konusunda İslâm âlimleri ittifak etmişlerdir:
Bu konuda Allah -azze ve celle-'nin şu emrini delil göstermişlerdir:

(( يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُواْ وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَائِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاء فَلَمْ تَجِدُواْ مَاءً فَتَيَمَّمُواْ صَعِيداً طَيِّباً فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ مَا يُرِيدُ اللهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَـكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهَّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ )) [ سورة المائدة الآية: 6 ]

"Ey îmân edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman (abdestsiz iseniz) yüzlerinizi, dirseklerle beraber ellerinizi yıkayın. Başlarınızı mesh edip aşık kemikleriyle beraber ayaklarınızı yıkayın. Eğer cunub iseniz, (yıkanarak) temizlenin. Hasta veya yolculuk halinde bulunursanız veya biriniz tuvaletten gelirse, yahut da kadınlarınızla cinsel ilişkiye girmişseniz ve su da bulamamışsanız, temiz toprakla teyemmüm edin. Bunun için de (ellerinizle toprağa vurarak) ellerinizi ve yüzlerinizi bu toprakla mesh edin. Allah (temizlik konusunda) size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez (aksine genişlik ve rahmet olsun diye size teyemmümü mübah kılmıştır). Fakat sizi tertemiz kılmak ve şükredesiniz diye de üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister." (Mâide Sûresi: 6)

Ayrıca Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in şu sözünü de delil göstermişlerdir:

(( لاَ تُقْبَلُ صَلاَةٌ بِغَيْرِ طُهُورٍ.)) [ رواه مسلم ]

"Abdestsiz namaz kabul olunmaz.
(Yani abdesti olmayanın abdestsiz kılmış olduğu namaz, cunub olanın da yıkanmadan kılmış olduğu namaz geçerli olmaz)."
(Muslim; hadis no: 224)"
(İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Fetvâları; c: 6, s: 259)


Eğer cunub halde namaz kılmanın dînî hükmünü ve cunub olan kimsenin yıkanmadan/gusletmeden namaz kılmasının helal olmadığını biliyorken, namaz kılmışsan, bu davranışından dolayı sen günahkârsın. Bundan dolayı tevbe etmen, istiğfarda bulunman ve bir daha bu davranışa dönmemeye azmetmen gerekir. Ayrıca bu hal üzere kılınan o namazların da kaza edilmesi gerekir.

Ayrıca namazın farzlarından/şartlarından biri de Gusul/abdesttir. Nasıl ki, namazın şartlarından vakit girmeden kılınan namazın geçersizliği gibi, abdest te namazın şartlarındandır. Kusurlu ve ihmâlkâr davranmanız ve dînde bilgili olmamanız sebebiyle cunublukten arınmak için yıkanmadan kılmış olduğunuz namazları kaza etmeniz gerekir. Yine namazları kaza etmekle birlikte bu davranışınızdan dolayı Allah Teâlâ'ya tevbe etmeniz gerekir.

Eğer cunub olarak cemaate imamlık yapmışsanız, (imamın cunub/gusulsuz olduğunu bilmeyen) cemaat mazur olduğundan namazı sahih, İmamın namazı geçersizdir. Namaz tekrar kılmanız gerekir.
Nitekim Ömer b. Hattâb (Allah ondan râzı olsun) unuttuğu için birgün insanlara sabah namazını cunub halde kıldırdı. Kendisi sabah namazını tekrar kıldı, fakat kendisinin arkasında bu namazı kılanlara tekrar kılmalarını emretmedi.
 
Üst Ana Sayfa Alt