Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Günah İşlediğinden Dolayı Sıkıntı Duymayan Kafir Olur mu?

Y Çevrimdışı

Yasin Sucu

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Günah işlediğinden dolayı kalbinde sıkıntı duymayanın kafir olacağını okudum. Buradaki sıkıntıdan maksat nedir? Mesela insanların çoğu uzun süredir devam ettikleri günahlardan dolayı sıkıntı duymazlar. Çünkü kalpleri kararmıştır. Cevaplarını bekliyorum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Günah işlediğinden dolayı kalbinde sıkıntı duymayanın kafir olacağını okudum. Buradaki sıkıntıdan maksat nedir? Mesela insanların çoğu uzun süredir devam ettikleri günahlardan dolayı sıkıntı duymazlar. Çünkü kalpleri kararmıştır. Cevaplarını bekliyorum.
"Eğer size yasaklanmış şeylerin büyüklerinden kaçınırsanız, geri kalan günâhlarınızı siler ve sizi nimet ve ikramlarımızla dolu olan cennete koyarız" (Nisâ, 31)

"O kimseler ki ufak tefek kusurlar hariç, günâhın büyüklerinden ve çirkin söz ve davranışlardan kaçınırlar. Şubhesiz ki Rabb'inin bağışlaması geniştir..." (Necm, 32).

Allah kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz. Ondan başka günahları istediği kimse için bağışlar. Kim Allah’a ortak koşarsa büsbütün sapıtmıştır.” (Nisa, 116)

Mûmin, kalbinde tasdik, dilinde ikrar olduğu halde günâh işler veya farzları yerine getirmede gevşeklik gösterir, fakat bu günâhların karşılığında cezayı da hak ettiğine inanıyorsa bu kişi günâhkâr mu'mindir.


"Denizin köpükleri kadar günâhı olsa da 'Lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâh' diyen yeryüzündeki her insanın günâhına bu söz keffaret olur." (Tirmizî, Vitr, 15).

"Hiçbir kul yoktur ki bir günâh yapsın ve kalkıp güzelce abdest alıp iki rekât namaz kılarak bu günâhdan mağfiret dilesin de, Allah onu affetmesin." (Ahmed b. Hanbel, I, 10)
Kişi tevbe etmekte acele etmelidir , Nitekim hadiste:
Mûmin günah işlediğinde, kalbinde siyah bir leke olur. Tövbe eder, günahı terk eder ve istiğfar ederse, bu siyahlıktan kurtulur, günah artarsa siyahlık da artar...” (İbn Mâce, Zuhd 29) buyurulmaktadır.


Günah işlemekten kaçınılamaz, fakat aslolan günahtan hemen tevbe etmektir.
De ki: “Ey çok günah işleyerek kendi öz canlarına kötülük etmede ileri giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah dilerse bütün günahları mağfiret eder. Çünkü O, çok afv edicidir, merhamet ve ihsanı fazladır.” (Zumer, 53)

Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde:
Bütün Âdemoğulları günahkârdır, günahkârların en hayırlıları ise tövbe edenlerdir. (İbn Mâce, Zuhd, 30) buyurmaktadır.

Başka bir hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz:
Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah sizi helak eder ve yerinize, günah işleyip, peşinden tövbe eden kullar yaratırdı. (Muslim, Tevbe, 9, 10, 11) buyurmuştur.



Nevvâs b. Sem’an’dan rivâyet edilmiştir:
Bir adam Rasûlullah (s.a.v.)’e sevab ve günah nedir?diye sordu.
Rasûlullah (s.a.v.)’de şöyle buyurdu: Birr, iyilik (sevab), iyi Müslüman olmak demek güzel ahlaklı olmak demektir. Günah ise içini tırmalayan ve insanların bilmelerini istemediğin şeydir.
(Tirmizi, Zuhd, Bab 52, Hadis no: 2389; Dârimî, Rıkak: 73; Muslim, Birr: 5)

Ukbe b. Âmir (r.anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
Rasûlullah (s.a.v.)’e "kurtuluş nedir?" Diye sordum.
Buyurdular ki: Diline sahib ol; evin başına dar gelmesin, günahlarından dolayı ağla.”
(Tirmizi, Zuhd, Bab 60, Hadis no: 2406)

Allahu Teâlâ'nın böyle bir insanı küfürle vasıflaması, mecâzîdir. Yani nimeti inkâr, nankörlük manasındadır. Bir müslüman günâhı helâl kabul eder veya yapmadığı farzı inkâr ederse gerçek anlamıyla kâfir olur.

Günah işleyen bir müslüması kalbinde / içinde bir sıkıntı duymaması nifak olup, (âmeli) fâsıklıktandır. Helâl görerek günah işlemesi durumunda kâfirliği gündeme gelir.
 
Üst Ana Sayfa Alt