Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Özür Dilememe Rağmen Barışmayan Müslümanın İslam'a Göre Durumu Nedir?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Özür Dilememe Rağmen Barışmayan Müslümanın İslam'a Göre Durumu Nedir?
Esselamu Âleykum we Rahmatullâhi we Berekâtuh
Bir Müslümanla aramız bozulup özür dilememize rağmen durum düzelmezse ne yapılmalıdır?
Karşı taraf küs kalıp bu kişiyi neredeyse düşman gibi görürse ve barışmamakta kararlıysa bu kişinin İslâm'da durumu nedir?
(Aynı zamanda bu durum pişman olan kişide sürekli mutsuzluk ve acı duyma sonucu depresyon, psikolojik sıkıntılar, sıklıkla titreme/tansiyon düşüklüğüyle nabzın anormal yükselmesi gibi hastalıklara neden olmuşsa nasıl düzeltilebilir?)
Yani iki kişiye de düşen sorumlulukları ve İslâm'daki durumlarını soruyorum. ALLAH Subhanahu we Teâlâ sizden razı olsun ve ilminizi artırsın.

Biiznillâh konuyu beni "özel üye" olarak yazıp forumda açmanızı da rica ediyorum faydalı olur.
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;

Evet , normal şartlarda küslük (3 günden fazla kalmak) İslam'da yasaklanmıştır. Hal böyle olsa da küsen kişi, küstüğü kişinin bazı zulm ve kişisel yanlışları sebebiyle barışmaktan çekinebilir. Çünkü barışınca aynı hatalara tekrar mâruz kalıyor veya barıştıktan sonra veya daha önceki zamanda görüürken en ufak bir munâkaşada geçmişte yaşanan olumsuzlukları, hataları arşivden çıkarıp ısıtıp önüme sürüyor, bu şekilde kinli veya art niyetli birisiyle konuşmaktansa konuşmamam daha uygundur diyebilir. Bunun gibi sıradışı haller dışında uzun süre küslük dinen uygun görülmemiştir.

Küstüğünüz kişi nin canı çok yanmış veya büyük hakkına girmişsiniz ki , hakkını helal etmiyor. Bu tür kişilerle helalleşecek bir ortam oluşması mumkun değilse; ancak tevbe edilmeli, eğer maddi bir durumdan dolayı haksızlık yapıldığı düşünülüyorsa, o kişinin adına (sevabına) sadaka verilebilir. Ahiratte , Allah (c.c.)'nin huzurunda helalleşme sağlanır. Yeter ki, samimi şekilde pişmanlık duyulup, helalleşmek için fırsat kullanılsın. Siz gerçek ve samimi manada pişman olmuş ve bunu karşı tarafa ilettikten sonra barışma, helalleşme teklif etmenize rağmen o hâla barışmıyor, helalleşmiyorsa yapacak bir şey yoktur. Barışma, helalleşme girişimlerinize rağmen küs kalma ısrarının altında yatan sebebine göre mesûliyet ve vebali kendisi üzerinedir. Bundan dolayı da aşırı üzülüp hem zihnen hem fiziken kendinizi hasta edecek şekilde perişan etmemelisiniz.



 
Üst Ana Sayfa Alt