Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Otobüs Namaz İçin Durmuyorsa Ne Yapılır?

Çay-Şakird Çevrimdışı

Çay-Şakird

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
selamun aleykum, birkaç gün sonra inşallah bir yolculuğa çıkacağım. fakat sorun şu ki araç imsak vaktinden bir süre önce kalkıyor ve mola vermiyor. sabah namazını vaktinden sonra kılmam olur mu?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

kamil_koc_namaz_skandalindan_vazgecmiyor13605956350_h988704.jpg
Vakti girmemiş (imsaktan önce) sabah namazı kılınmaz, geçersizdir. Bile bile (göz göre göre), vaktinden sonra kılınan namaz büyük günahtır. Bu en son durumda yapılacaktır.

Otobüstekilerin tamamı bi namaz mıdır?
Araç imsaktan önce yola çıkınca, güneş doğmadan önce tuvaleti gelen için durmayacak mı?
Yolculuğa gideceğiniz yere başka (tur, servis), otomobil, otobus, gemi, uçak yok mu?
İmkan ve gücünüz varsa, otobüsü her türlü şartta namaz için durmaya ikna/zorlamalısınız.

Suallerim cevabımdır inşeAllah.


546_317_295e9115-efe-turun-soforu-namaz-kilan-yolcuyu-birakip-gitti.jpg




-------------


İşte Namaz İçin Duran Otobüs Firmaları

546_317_22807f8a-iste-namaz-icin-duran-otobus-firmalari.jpg



Son zamanlarda sıkça tartışılan şehirlerarası otobüs firmalarının bazılarının söz verdikleri saatte mola vermeme iddiaları namaz için mola verme konularını tekrar gündeme getirdi. Peki Türkiye'de şehirlerarası karayolu yolculuğundanamaz molası diye bir uygulama var mı? Otobüs firmaları seferlerini ve mola yerlerini neye göre düzenliyor?

İşte otobüs firmalarının şehirlerarası yolculuklarda uyguladığı kurallar ve namaz hassasiyeti...

ULUSOY: NAMAZ SAATLERİNE GÖRE PLANLAMA YAPIYORUZ

Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu hatırlatan Ulusoy Global Yatırımlar Holding Kurumsal İletişim Direktörü Sema Ceylan Anık, "Türkiye Müslüman bir ülkedir. Bu bizim gelenek ve göreneklerimizle de ilgili devam eden bir durum. Buna bağlı olarak taşımacılık anlamında islami koşullara uygun olarak hizmet vermek için özel hassasiyet gösteriyoruz. Biz sefer saatlerimiz ve duracağı mola yerleri konusunda namaz saatlerine göre planlama yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca kalkış terminallerimizde de mescitlerimiz var. Yolcularımız ibadetlerini yerine getirebiliyorlar. Biz bu konuda şikayet almadık. Uygulamalarımız konusunda da otobüs şoförlerimiz ve çalışanlarımız bilgilendiriliyor. Türkiye'nin birçok coğrafyasında hizmet veriyoruz. Mola yerlerimiz mescit durumuna göre hazırlanıyor. Ulusoy olarak bu konuya hassasiyetle bakıyoruz. Bize katılan Varan Turizim'de de aynı koşulları göz önünde bulunduruyoruz" şeklinde konuştu.

VAN GÖLÜ TURİZM: "HEM İHTİYAÇ İÇİN, HEM DE NAMAZ İÇİN DURUYORUZ"

Uzun yolculuklar yaptıklarını hatırlatan ve namaz için ayrıca durduklarını belirten Van Gölü Turizm İstanbul Şube İşletme Müdürü Sayit Özaydın, "Biz Van Gölü Turizm olarak otobüs seferlerimizde yemek ve ihtiyaç için mola verdiğimiz gibi, namaz içinse ayrıca mola veriyoruz. Kısa mesafeli sefer yapan otobüsfirmalarında böyle bir uygulama olmayabilir çünkü namaz saati denk gelmiyordur. İstanbul'dan Van'a yolculuk 25 saat sürüyor. Bizim mola yerlerimizin çoğu namaz saatine denk geliyor. Ama mola saatine denk gelme olmadığı zaman ayrıca namaz için duruyoruz. Yolcularımızdan gelen talepler doğrultusunda da duruyoruz. Van Gölü Turizm 40 yıllık bir firma bu konuda yolcularımızdan bir şikayet almadık" dedi.

KAMİL KOÇ: "NAMAZ MOLASI VERİLMEZ DİYE BİR KURALIMIZ YOK"

Kamil Koç'un 'namaz molası vermez' diye bir görüşünün olmadığının altını çizen Kamil Koç Otobüsleri A.Ş Kurumsal İletişim Uzmanı Hakan Al, Kamil Koç'un mescit olmayan yerlerde mola dahi vermediğini söyledi.

Al, "Otobüs firmaları sektöründe namaz uygulaması olur buna Kamil Koç uymazsa herkes haklıdır. Ama Türkiye'de namaz uygulaması diye bir şey yok. Günde çeşitli noktalardan 40 bin ana kalkış yapıyoruz. Bugün İstanbul'dan 200 sefer kalktı. Bu kadar yoğunluk içinde mola yerleri ayarlaması imkansız hale geliyor. Biz her yarım saatte bir sefer yapıyorken, o seferde mola yerleri ile anlaşıyoruz. Bu kadar yoğun sefer içinde namaz saatine göre mola ayarlamamız çok zor. Karadeniz ve Doğu Anadolu firmalarının bir kısmı namazmolası veriyor. Günde ortalama 4 kez ve uzun seferler yapıyorsanız mola yerlerinde esnek davranabilir ve hatta namaz molası da verebilirsiniz."

"Ama Kamil Koç büyük bir firma ve sefer yoğunluğu çok fazla. 'Şoför namaziçin inisiyatifini kullanıp duramaz mı' diye bir talep geliyor. Şoförümüz duramaz, çünkü araçta namaz kılan olduğu kadar namaz kılmayan da var. Bir tarafı memnun ederken, bir taraftan da şikayet alıyoruz. 'Senin sefer planlamanda mola yeri var. Bunun dışında neden duruyorsun' diyorlar. Ulaştırma Bakanlığı bizim kalkış, varış ve mola yerlerimizi biliyor. Bunun dışında hareket edemiyoruz. Biz bu yıl 12 milyon 550 bin yolcu taşıdık. Yasalar ve yönetmelikler neyi gerektiriyorsa biz onu yapıyoruz. Bizim Kamil Koç olarak namaz molası vermez diye bir kuralımız yok. Böyle bir kuralımız olsa mola yerlerini seçerken buralarda mescit olacak kuralını getirmezdik. Bizim mola yerlerimizde mescit olma kuralı vardır. Namaz kılan müşterilerimizi memnun etmek durumundayız. Kamil Koç, bu konular hakkında müftülüklerden de bilgi aldı. Müftülük bize 'Eğer aracın hakimiyeti sende değilse, araca dur ben namaz kılacağım diye dikte edemezsin"
görüşünde bulundu.

KENT TURİZM: "OTOBÜSTE TARTIŞMA YAŞATMADAN BU İŞİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Kent Turizm A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Aslan, namaz için mola diye bir programın olmadığını ama otobüs şoförlerinin gelen namaz talebini geri çevirmeyerek diğer yolcular arasında ikilik oluşturmadan durduğunu belirtti.
Anadolu firmalarının özellikle namaz hassasiyeti taşıdığını söyleyen Aslan:

"Güzergahınıza göre uygun bir yerde mola verilir. Bir gün bir yerde bir gün başka yerde mola verilmez. Bizim otobüs firmaları olarak mola verilecek dinlenme tesisleri ile anlaşmamız var. O tesisler yolcu sayısına göre yemek çıkarır. Bu arada namaz saati geçiyor, vakit çıkıyorsa otobüsümüz uygun bir yerde durur. Bu hasta da olabilir. Daha mola saatimize var sık dişini diyemeyiz.Namaz için ayrıca durduğumuzda bunu otobüse pek yansıtmıyoruz. Çünkü yolcularımız arasında ikilik çıkıyor. Yolcu ile diğer yolcu arasında tartışma yaşanıyor. Biz de uygun olarak bunu ayarlıyoruz. Bunun yanında her saat seferiniz varsa mola yerlerini ayarlamak çok zor olur. Her otobüsümüz ayrı yerlerde durur. Bu durumda da otobüs ve tesis kontrolümüzü yapamayız."

"Kayseri'den İstanbul'a sefer halinde olan otobüs istanbul'a yaklaşmadan sabaha karşı mola veriyor. Bu arada yolcumuz bu süreyi istediği gibi geçirir. Örneğin bir yolcu akşam namazı vakti girmeden bindi ve sonrasında vakit geldi, vakit geçiyorsa eğer yolcumuz isterse otobüse yansıtmadan kısaca dururuz ve kişi namazını kılar. Bize namaz için talep geldiğinde kaptanımız kimseye çaktırmadan uygun ve temiz bir yerde durur. Diğer yolcuların tepkisini almadan bu olayı gerçekleştiririz. Büyük firmalarda ben namaz kılmak istiyorum diyerek otobüsü durduramazsın, böyle bir uygulamaları yoktur"
şeklinde konuştu.

METRO: "NAMAZ MOLAMIZ YOK; GENEL MOLAMIZ VAR"

Her otobüsün 4 saatte bir mola vermek zorunluluğunun olduğunu ifade eden Metro Turizm Yatırımlar Grubu Pazarlama Başkanı Dinçer Yirmibeşoğlu, namaz molası veriliyor diye bir uygulamalarının olmadığını; ama mola verdikleri yerlerde mescitlerin olduğunu, namaz hassasiyetini taşıdıklarını ve birçok molanın namaz saatine denk geldiğini ifade etti..
Yolcularından bugüne kadar bir şikayet almadıklarını söyleyen Yirmibeşoğlu,

"Bizim buradaki hassasiyetimiz mola verdiğimiz her yerde mescit olma zorunluluğunun olmasıdır. Örneğin İstanbul'dan çıkan otobüslerimiz 2-3 saat sonra mola veriyor. Yolcularımız mola verildiğinde namaz saatiyse namazını kılar, eğer geçmişse kaza namazlarını rahatlıkla eda edebilirler. Ramazan ayında ise iftar ve sahur saatlerine göre özel uygulamamız var. Biz bu zamana kadar namaz konusundan dolayı bir şikayet almadık. Özellikle Karadeniz bölgesi bu konuda çok hassastır ve bize bu bölgeden dahi hiç şikayet gelmedi. Alsaydık gerekeni yapardık. Bizim her bir saatte seferlerimiz var. İnsanlar da kendilerini buna göre hazırlayıp rahatlıkla bizimle seyahat edebilirler. Ben illanamaz saatimde namazımı kılacağım diyorsanız."

"Ona uygun saatte biletinizi alabilirsiniz. Eğer mola saatimizin süresi dolmuş ve otobüs hareket edecek üzere iken namazdan dolayı yolcu geç kalıyorsa beklenir. Biz namaz hassasiyeti olan bir firmayız. Mola saatleri bellidir ve o araç orada mola verir. Otobüslerimizin mola saatleri namaz saatlerine denk gelebilir. Ya da bir saat erken veya geç olabilir. Biz bu güne kadar sıkıntı yaşamadığımız için namaza göre bir düzenleme yapmadık. Bundan sonra da sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Bu konular tartışılırken lütfen bizim ticaret yaptığımız da unutulmasın"
diye konuştu.



Namaz İçin Durmayan Metro Otobüs Firmasından Ataput 10 Kasım töreni:
 
Son düzenleme:
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Abi elhamdülillah az önce sabah namazını kıldık,yarım saat öncesinde mola verdik,vakit girmediğinden sadece abdest tazeledim,yolcular arasında sofilerin olmasıyla da 5 dk mola verip namazımızı eda ettik,durmaması halinde ima ile oturduğumuz yerde kilinmasinda bi sakınca var mi ?
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Bu arada şuan bolu ya varmak üzereyim
:)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Nafile namazı arabada/otobüste durmaması halinde imâ ile kılabilirsin. Fakat farz namazlar için böyle bir ruhsat yoktur.
Cabir b. Abdillah hadisinde:
"Rasulullah (s.a.v.) bineği üzerinde iken, kendisini ne tarafa çevirirse o tarafa doğru nafile kılardı. Farz kılmak istediğinde ise bineğinden iner ve kıbleye dönerek kılardı." (el-Hindî, Kenzu'1-Ummal, VIII/385)
Vitir için indigi rivayeti de vardır. (Serahsî, I/249)
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
cazakALLAHul hayr
 
Üst Ana Sayfa Alt