Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kozmetikle Gelen Zulüm!

ا Çevrimdışı

التوحيد

Üyeliği İptal Edildi
Banned
KOZMETİKLE GELEN ZULÜM

Farklılık adına, farklılıkların yok edildiği, insanların tektipleştirilmeye çalışıldığı bir çağdayız.

deney522.jpg


Deney.jpg


Kozmetik endüstrisinin her gün piyasaya sürdüğü yığınla kozmetik ürünün, yıllar içinde milyonlarca hayvanın yaşamına sebep olduğunu unutmamalıyız! Kozmetik ürünlerin bileşenleri olabilecek yeni maddeler için genellikle tavşanlar ve kemirgenler üzerinde vahşi deneyler düzenleniyor. Bu maddeler zehirlilik, deri ve göz tahrişleri, deri alerjilerine yol açma, kalıtsal bozukluğa ve kansere neden olan özellikler bakımından test ediliyor. Bu ve buna benzer pek çok örnekte insan dışı hayvanların, insanların süslenmeleri uğruna acı içinde öldürüldüklerini görüyoruz. Tabii bu durum kamuoyunun gözlerinden uzak köşelerde yapıldığı için kimse görmüyor; göz görmeyince de vicdan umursamıyor.

Kozmetik Endüstrisinin Uyguladığı Hayvan Deneyi Yöntemleri

342x100-aa-crueltyfree.jpg


1. Draize Testleri

Draize göz tahriş testleri, ilk olarak 1940’larda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi çalışanlarından J.H. Draize’in, tavşanların gözlerine sıkılan bir maddenin ne kadar tahriş edici olduğunu belirleyen bir derece geliştirmesiyle kullanılmaya başlandı.

Bu testlerde hayvanlar genellikle sadece başlarını dışarıda bırakan aletlere sıkıştırılıyor.

images


images


Böylece hayvanın gözünü kaşıması ya da ovuşturması engelleniyor. Test edilmek istenen madde (örneğin, göz farı, rimel, çamaşır suyu, şampuan v.b.) her bir tavşanın tek bir gözüne damlatılıyor/sürülüyor. Hayvanların alt göz kapağı dışarı çekiliyor ve böylece oluşan çanağa madde konuyor. Sonra göz kapatılıyor. Bazen birkaç kez madde tatbik ediliyor. Tavşanlar her gün gözlemlenerek, gözlerinde şişme, çıban, enfeksiyon ve kanama olup olmadığı saptanıyor. Çalışmalar bazen üç hafta sürebiliyor.

Bazı maddeler o kadar ciddi bir hasara yol açıyor ki, tavşanların gözleri bütün temel niteliklerini kaybediyor. İris, gözbebeği, kornea tek bir patolojik dokuya benzemeye başlıyor. Araştırmacılar testin sonucunu etkilememek koşuluyla bazen az miktarda topikal anestezi uygulayabiliyorlar. Bunun, iki hafta boyunca gözüne kimyasal madde damlatılmış bir hayvanın acısını azaltması mümkün değil.

Yani her yeni bir ruj, göz farı, şampuan, rimel v.b. gibi kozmetik ürün için Draize Testleriyle binlerce tavşana günlerce acı çektirilmekte ve gözleri kör edilmektedir.
images


2. LD 50 (Lethal Dose – Yüksek Doz) Testleri

Bir maddenin ne kadar zehirli olduğunu belirlemek için “akut oral toksisite testleri” yapılmaktadır. 1920’lerde geliştirilen bu testlerde hayvanlara – ruj ve kâğıt gibi yenmeyen maddelerde olmak üzere – çok çeşitli maddeler ya zorla ya da boğazlarına soktukları bir tüple yediriliyor.

Standart testler 14 gün süreyle uygulanıyor, ama bazıları 6 ay bile sürebiliyor – tabii hayvanlar hayatta kalırsa. Deney süresince hayvanlarda kusma, ishal, felç, kasılma ve iç kanama gibi klasik zehirlenme semptomlarına rastlanıyor.

En bilinen akut toksisite testi LD 50 (Lethal Dose) testidir. LD 50, “yüzde 50 öldürücü doz”, yani deneye dahil edilen hayvanların yarısını öldüren madde miktarı anlamına gelmektedir.

Bu dozu belirlemek amacıyla, örneklem olarak belirlenen hayvan grupları zehirleniyor. Genellikle, hayvanların yarısının öldüğü noktaya ulaşılıncaya kadar hepsi şiddetli derecede hastalanarak yoğun bir acı çekiyorlar. Oldukça zararsız maddeler söz konusu olduğunda bile hayvanların yarısını öldürecek konsantrasyonun belirlenmesinin iyi olacağı düşünülüyor ve muazzam miktarlarda madde hayvanlara zorla yediriliyor.

Deneyin tek amacı maddenin ne kadarının hayvanların yarısını öldüreceğini ölçmek olduğu ve ölmekte olan hayvanların acısına son vermenin deney sonucunu etkileyeceği için böyle bir uygulama da söz konusu değildir.

Sadece Amerika’da, ABD Kongresi Teknoloji Değerlendirme Dairesi’nin (OTA) yaptığı açıklamaya göre her yıl “birkaç milyon” hayvan bu toksikoloji testlerinde can çekişerek öldürülmektedir.

3. Dermal Toksisite Testleri

Dermal Toksisite Testleri’nde, ciltlerine madde tatbik etmek amacıyla tavşanların kürkleri kazınıyor ve madde hayvanın cildine uygulanıyor. Tahriş olan yerlerini kaşımalarını önlemek amacıyla hayvanlar hareket edemeyecekleri kutulara sıkıştırılıyor veya bir boyunlukla bu engelleniyor.


Yazan: Sinan İzmir
---------

“Hayvanlar ve insanlar aynı şekilde ıstırap çeker ve ölürler… Çekilen acı aynı, kan dökülmesi aynı, ölümün kokusu aynı, yaşamın küstahça, acımasızca, zalimce çekip alınışı aynı… Bunun bir parçası olmak zorunda değiliz.”

Dick Gregory


Hayvanlar üzerinde test yapan Kozmetik Ürünler ;

3M
Acuvue (Johnson & Johnson)
Aim (Church & Dwight)
Air Wick (Reckitt Benckiser)
Alberto-Culver (Unilever)
Always (Procter & Gamble)
Ambi (Johnson & Johnson)

Aquafresh (GlaxoSmithKline)
Arm & Hammer (Church & Dwight)
Armor All (Clorox)
Arrid (Church & Dwight)
Aussie (Procter & Gamble)
Aveeno (Johnson & Johnson)
Avon Products, Inc.
Axe (Unilever)
Bain de Soleil (Schering-Plough)
Band-Aid (Johnson & Johnson)
Bic Corporation
Biotherm (L'Oreal)
Blue Buffalo
Braun (Procter & Gamble)
Cacharel (L'Oreal)
Calgon (Reckitt Benckiser)
Carefree (Johnson & Johnson)
Chapstick (Pfizer)
Christina Aguilera Perfumes (Procter & Gamble)
Church & Dwight (Arm & Hammer)

Clairol (Procter & Gamble)
Clean & Clear (Johnson & Johnson)
Clearasil (Reckitt Benckiser)
Clorox
Close-up (Church & Dwight)
Colgate-Palmolive Co.
Comfort (Unilever)
Coppertone (Schering-Plough)
Crest (Procter & Gamble)
DDF (Procter & Gamble)
Dial Corporation
DOLCE & GABBANA (Procter & Gamble)
Dove (Unilever)
Downy (Procter & Gamble)
Drano (S.C. Johnson)
Dry Idea (Dial)
Dunhill Fragrances (Procter & Gamble)
Easy-Off (Reckitt Benckiser)
Escada Fragrances (Procter & Gamble)
Estée Lauder

Ivory (Procter & Gamble)
Johnson & Johnson
Johnson's (Johnson & Johnson)
Joy (Procter & Gamble)
K.Y. (Johnson & Johnson)
Kaboom (Church & Dwight)
Kerastase (L'Oreal)
Kiehl's (L'Oreal)
Lacoste Fragrances (Procter & Gamble)
Lancôme (L'Oreal)
LaRoche Posay (L'Oreal)
Liquid Plumr (Clorox)
Listerine (Johnson & Johnson)
L'Oreal USA
Lubriderm (Johnson & Johnson)
Lux (Unilever)
Lysol (Reckitt Benckiser)
Mary Kay
Matrix Essentials (L'Oreal)
Max Factor (Procter & Gamble)

images


 
Üst Ana Sayfa Alt