Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kişinin, Zinadan Doğmuş Öz Kızıyla Evlenmesi Câiz mi?

E Çevrimdışı

ebu talhaa

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Basligindan anladiniz in see Allah.rafizilerin muslumanlara atdigi boyle bir iftira var .bu gercekden iftirami ?yani imam neveviden diyorlar guya estegfirullah imam nevevi demiski bu helaldir.bu yakinda rafizilerle bir muzakere gibi bir sey olucak onun icin onlarin bu iftiralarina nasil cevap vere biliriz? Forumda rafizilerle ilgili baska yazilarda varsa vere bilirmisiniz lutfen? Simdiden tesekkur ediyorum
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"Size şunları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları, sizi emziren süt anneleriniz, süt kız kardeşleriniz ve karılarınızın anneleri, ve kendileri ile zifafa girdiğiniz kadınlarınızdan olan ve evlerinizde bulunan üvey kızlarınız. Eğer üvey kızlarınızın anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur. Sulbunuzden gelen (öz) oğullarınızın hanımları ile evlenmeniz ve iki kız kardeşi birlikte nikahlamanız da haramdır. Ancak cahiliyyet devrinde geçen geçmiştir. Şubhesiz ki Allah gafur (çok bağışlayıcı) ve çok merhamet edicidir." (Nisa 23)

Zina İlişkisi Haram Kılar mı?
Fukaha, zina yoluyla ilişki kurmanın, kadını (ilişki kuranın usûl ve furû'una) haram kılıp kılmadığı hususunda farklı kanaatlere sahibdirler.

İlim ehlinin çoğunluğu der ki: Bir adam, bir kadına zina yoluyla yaklaşacak olsa, bundan dolayı o kadını nikahlaması o kocaya haram olmaz. Aynı şekilde karısının annesi yahud kızı ile zina edecek olursa, yukarısı ona haram olmaz, Ona had uygulanması yeterlidir. Bundan sonra artık kendi karısı ile duhulü mümkündür.

Kim bir kadın ile zina eder, sonra o kadının annesini yahud kızını nikahlamak isterse, bundan dolayı her ikisi de ona haram olmaz.

Bir başka kesim ise ona haram olacağını söylemişlerdir. Bu görüş Îmran b. Husayn'dan rivayet edilmiştir, eş-Şâbî, Ata, el-Hasen, Sufyan-ı Sevrî, Ahmed, İshak ve Rey ashabı bu görüştedir. Bu görüş Malik'ten de rivayet edilmiştir. Ondan gelen rivayete göre zina, anneyi ve kızı haram kılar ve (bu bakımdan) tıpkı helâl ilişki gibidir. Bu aynı zamanda (Mâliki mezhebine mensub) Irak'lıların da görüşüdür.

Malik ile Hicaz'lılardan nakledilen sahih görüş de şudur:
Zinanın bu bakımdan bir hükmü yoktur. Çünkü yüce Allah; "Eşlerinizin anaları" diye buyurmaktadır. Halbuki kendisiyle zina ettiği kadın, kendi hanımının anneleri arasında olmadığı gibi, onun kızı da himayesi altına aldığı üvey kızlarından, (rabâîbinden) değildir. Bu Şafiî ve Ebû Sevr'in de görüşüdür. Çünkü zina halinde mehir, iddet, vucudu, miras, çocuğun nesebinin İlhakı kalkıb, bunun yerine had vacib olduğundan zina hakkında, caiz olan nikâhın hükmü gibi hüküm vermek de ortadan kalkar.

Darâkutnî, Zuhri'den, o, Urve'den, o da Aişe'den gelen bir hadiste Aişe'nin şöyle dediğini rivayet etmektedir: Rasulullah (s.a.v.)'a bir kadın ile zina edip o kadınla yahud onun kızıyla evlenmek isteyen bir adam hakkında soru soruldu da, o da şöyle buyurdu: "Haram bîr iş helâli haram kılmaz. Ancak nikâh ile olan haram kılar."

(Darâkutnî, III, 268; Beyhakî, es-Sunen, VII.275)

Öbür görüşün lehine delillerden birisi de, Peygamber (s.a.v.)'ın Cureyc'e dair verdiği haberde yer alan şu ifadelerdir:
"Ey çocuk, baban kimdir?" diye sorulunca O da: Falan çobandır demiş."
(Buhârî, el-Amel fi's-Salât 7, Mezâlim 35, Enbiyâ 48; Muslim, Birr ve Sıla 7, S- Musned, II, 307, 308, 385, 433-434)

İşte bu, zinanın helâl ilişkinin haranı kıldığı gibi haram kıldığına delildir. Dolayısıyla kendisiyle zina edilen kadının annesi de, kızları da, zina eden kişinin babalarına da çocuklarına da helâl değildir. Bu aynı zamanda Îbnu'l-Kasım'ın el-Mudevvene'deki kayıdıdır. Yine bu hadis, zina eden kişinin suyundan yaratılan kızının annesiyle zina edene helâl olmayacağının da delilidir. Meşhur olan görüş de budur.

Peygamber şöyle buyurmuştur: "Bir kadının fercine ve onun kızınınkine bakan adama Allah, (rahmet nazarı ile) bakmaz."
(Beyhakî, es-Sunen, VII, 275'te Abdullah b. Mes'ûd'un sözü olarak)
Burada ise Peygamber, haram ile helâl arasında herhangi bir fark gözetmemiştir.

Yine bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Allah, bir kadının örtüsünü açan, aynı şekilde onunda kızının örtüsünü açan kimseye (rahmet nazarıyla) bakmaz." (Kurtubi Tefsirinden kaynaksız olarak)
İbn Huveyzimendâd der ki: İşte bundan dolayı biz şunu söyledik: Öpmek ve sair faydalanma şekilleri haramlığı yaygınlaşır.
Abdulmelik el-Mâcişûn der ki: O kadın (yani kendisiyle zina edilen kadının annesi yahut kızı) helâldir. Sahih olan da budur. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Ve o sudan bir insan yaratandır. Ondan neseb akrabalığı ve sihri akrabalar yarattı."(Furkan, 54)

Bundan maksad ise, sahih nikâhtır. Bu iki mesele ile ilgili olarak nakledilen hadisi şerifte delil yönü ise, Peygamber (s.a.v.)'ın Curayc'den, onun zinadan olma oğlu, zina edene nisbet etmiş olduğunu nakletmesi, Allah'ın da Curayc için izhar ettiği harikulade bir olay olan çocuğun konuşup bunun böyle olduğuna tanıklık etmesi ile, bu nisbeti de tasdik etmesi, diğer taraftan Peygamber (s.a.v.)'ın da bunu, Curayc'den, onu övmek ve kerametini ortaya koymak sâdedinde haber vermiş olmasıdır. Buna göre böyle bir nisbet, hem yüce Allah'ın tasdiki ile, hem Peygamber (s.a.v.)'ın bunu haber vermesiyle sahih olarak ortaya çıkmaktadır. Böylelikle hem evlatlık hem de buna dair hükümler sabit olmaktadır.

Denilse ki; Buna göre evlatlığın ve babalığın diğer hükümleri olan karşılıklı miras alma, velayet ve diğer hükümlerin de cereyan etmesi gerekir. Müslümanlar, bu tür iki kişi arasında karşılıklı miras almanın söz konusu olamayacağını ittifakla kabul etmişlerdir. O halde böyle bir nisbet sahih değildir.

Buna cevab şudur: Evet, bu husus bizim sözünü ettiğimiz noktaları da gerektirir. Bununla birlikte haklarında icmaın gerçekleştiği hükümleri de istisna etmemiz gerekir, İstisnanın dışında kalan diğer hususlar ise o delilin ifade ettiği asıl üzere kalmaya devam eder. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. (Kurtubi, Nisa 23 Tefsirinden)


Zinadan doğma kız, Yüce Allah'ın, "Kızlarını" buyruğunun kapsamına girer mi?

Ebu Hanife der ki: Bu da ayet-i kerimenin kapsamına girer ve haramlığa sahibdir. Çünkü bu kız da onun suyundan yaratılmış, onun bir parçasıdır. O bakımdan böyle bir kız babasına haramdır.

Şafiî der ki: Böyle bir kız, ayetin kapsamına girmez. Sârî, kızın haramlığı onun için söz konusu değildir. Çünkü sâri' ona kız evlâdı hükmünü vermemiştir. O bakımdan o kız çocuğu annesinden mirasçı kılmadığı gibi, onunla halveti de mubah kılmaz; ayrıca erkeğe bu kızın üzerinde velayet hakkı vermez. Diğer taraftan o kızı kendi nesebine ilhak etme hakkı da yoktur. Çünkü Peygamber, İmam Ahmed ve Kutub-i Sitte sahiblerinin Ebu Hurayra'den rivayetine göre şöyle buyurmuştur: "
Çocuk döşeğe aittir. Zinakâra ise mahrumiyet vardır."
(Dârimi, Nikah: 41; Ebû Davud, Talak: 34)

Son dönemde bazı ilim adamları zina çocuğuna kıyasen Ebu Hanife'nin görüşünü tercih etmiştir. Çünkü buna annesi haram olur. Zira o annesinden bir parça olarak yaratılmıştır. Diğer başkaları ise Malikîlerle Şafiîlerin görüşünü tercih etmekte ve hatta zinayı akrabalık, sıhrî akrabalık ve süt emmek seviyesinde dahi kabul etmemektedir. Şer"î kaide ise hikmetin nîmete götüren bir yol olamayacağı şeklinde tesbit edilmiştir. (Vehbe Zuhayli, et-Tefsiru’l-Mûnir, ilgili âyetin tefsiri)




ويحرم على الرجل نكاح بنته من الزنى وأخته‏,‏ وبنت ابنه وبنت بنته وبنت أخيه‏,‏ وأخته من الزنى وهو قول عامة الفقهاء وقال مالك والشافعي في المشهور من مذهبه‏:‏ يجوز ذلك كله لأنها أجنبية منه ولا تنسب إليه شرعا
Erkek, zinadan olan öz kızı ile evlenmsi haramdır. Çoğunluk âlimlərin düşüncesi bu yöndedir. Fakat, Mâlik'in bir görüşü ve Şafîi'nin meşhur görüşü tam tersidir, yâni evlenebilir. Bunlara göre kişi, o kızla (yani, zinadan olan öz kızı ile) evlenebilir. Çünkü, o kız ona yabancı yâni, mahram değil aksine na mahramdir. Onların aralarında akrabalık ilişkileri yoktur. (İbn Kudame, Kitabu'l Muğni, 7/485; Kuveyt Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, el-Mevsûʿatu’l-fıḳhiyye , 36/210)
 
Üst Ana Sayfa Alt