Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kıble İle Alakalı Konular

Muaz ibni Cebel Çevrimdışı

Muaz ibni Cebel

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kıble İle Alakalı Konular

(1) Kâbe’nin Kıble Oluşu

(36) Bera bin Azib (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Medine’ye ilk geldiğinde on altı veya on yedi ay Beytü’l-Makdis’e doğru namaz kıldı. Kıblesinin Kâbe’ye doğru olmasını arzu ediyordu. Kâbe’ye doğru kıldığı ilk namaz, ikindi namazı olmuştu. Bir topluluk da onunla beraber kılmışlardı. Onunla namaz kılan kimselerden bir adam namazdan çıktı. Mescidin birinde bulunan bir cemaate namazdalar iken uğradı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke’ye doğru namaz kıldığıma Allah için şehadet ederim, deyince namazda oldukları gibi Beytullah’a döndüler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Beytullah’a yönelmeyi arzu ediyordu...”
Buhari (192) Müslim (525/11) Ebu Avane (1/393) Nesei (487) Tirmizi (340) İbni Huzeyme (428)
(2) Namazda Kıbleye Yönelmenin Vucubiyeti

(37) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘...Namaza kalktığın vakit güzelce abdest al, sonra kıbleye yönel...’ buyurdu.”
Buhari (6195-6196) Müslim (397/46) İbni Mace (1060)
(3) Kıblenin Gayrına Namaz Kılan Kimse Ne Yapar

(38) Amir bin Er-Rebia (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile bir yolculukta veya seriyyede idik. Bize bulutlar sebebiyle hava kapalılığı isabet etti. Araştırdık ve kıblenin yönünde ihtilaf ettik. Hepimiz kendi cihetine namaz kıldı. Bizden her biri kıblesini bilmek için önüne çizgi çekti. Sabaha erdiğimizde bir de baktık ki bizler kıblenin gayrına namaz kılmışız. Bu durumu Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e zikrettiğimde, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namazın iade edilmesini emretmedi ve:
‘Namazınız yeterlidir’ buyurdu.
Hâkim (743) Beyhaki (2/10) Albânî (291 İrva)
 
Üst Ana Sayfa Alt