Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslamda Avukatların Hükmü Nedir ?

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Esselamualeykum Rahmatullahi ve Berekad

Şeyh Abdullah Azzam (r.a) avukatlık hakkında olan görüşünü okudum da kafama bazı şeyler takıldı ! İslamda avukatlık var mıdır ? Muvahhid bir kimsenin tağuti sistemin küfür mahkemelerine başvurmadıkları halde ! avukatlık işi ne işe yarar ? veya kafirlerin elinde bulunan müslümanları kurtarmak amacı ile avukatlık yapan ve ALLAH için para almayan kimsenin durumu nedir ?

6. Avukatlar: Allah'ın nizamı dışındaki beşeri kanunlarla hükmeden mahkemelerin önünde dava açan avukatlara gelince kanaatimce bunların avukatlık yapmaları haram ve aldıkları ücretler de haramdır. Bu hususta şöyle bir olay yaşadım. Ben bir avukat arkadaşla konuşurken bu meseleyi ona açtım ve dedim ki;
- "Niçin avukatlığı bırakmıyorsunuz, bu haramdır." O da dedi ki:
- "Vallahi ben kazandığım lokmanın helal olduğuna inanıyorum. Benim kazancım rızkını temin etmek için kazma kürekle çalışan kimsenin rızkı gibidir. Sonra sizler fıkhı bilen insanlarsınız. Ürdün Üniversitesi Şeriat Fakültesinde hocasınız. Ben bu meseleyi size soruyorum. Avukatlık yapmak helal mi yoksa haram mı? Verdiğiniz fetvaya bağlı kalacağım." Bunun üzerine biz yedi veya dokuz kişi toplanıp bu meseleyi tartıştık. Benim dışımdaki bütün arkadaşlar aşağıdaki şu şartların varlığı halinde avukatlığın helal olabileceğini söylediler.
a. Avukat beşeri kanundaki hükmü İslâm'ın hükmüne ters olan herhangi bir meseleyi dava olarak açmamalı. Mesela kanunlardaki zina etmenin hükmü İslâm'dakinden çok farklıdır. Avukat zina ile ilgili bir davayı mahkeme önünde açmamalıdır.
b. Müvekkilinin haksız olduğunu tahmin ettiği hiçbir davayı açmamalıdır.
c. Açtığı davanın seyrinde müvekkilinin haksız olduğu ortaya çıkarsa davadan çekilmelidir.
Evet, benim dışımdaki sekiz arkadaş bu görüşe vardılar. Fakat benim kanaatim bu şartlar da olsa avukatın işi haramdır. Allah daha iyi bilir ya İslâmî cezalardan herhangi bir cezanın daha altında bir cezayı öngören bir kanuni madde ile ilgili mesele hakkında avukatın dava açması haramdır. Bundan aldığı mal haramdır. Avukatın yukarıda zikredilen şartlar altında çalışmasına ruhsat veren arkadaşlar kanaatimce benden daha bilgili ve daha fakiridirler. En iyisini Allah bilir.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Avukatlık, bi zâtihi küfür olan bir iş değildir. Avukatlık yapan kişinin yaptığı fiil ve işlere göre değişiklik arzedebilir. Yani, tüm avukatlar kayıtsız şartsız kafirdir diyemeyiz. İstisnai durumlar olsa da, Tağutu onaylamadan, küfürden sakınarak, bilhassa muvahhid mucahid muslumanları, tağutun yasalarını sıradan halktan iyi bildiğinden, içindeki küfür ve boşlukları iyi bildiğinden buna göre sırf Allah rıdası için mudafaa eden avukatlar olabilmektedir.
Muslumanlar, Dar'ul harb'de bulunmanın sıkıntılarından biri olarak sıklıkla zindana düşebilmekte, bu sebeble mahkeme gündeme gelmektedir. Musluman suçsuz, haklı olduğu halde, hakkını savunamamakta, kafirlerin tuzak ve çapraz soruları karşısında paniğe düşerek hataya düşebilmektedir. Bu konuda tecrubeli, işin ehli olan bir kişiden konu gereği yardım isteyebilmekte, O kişilerde, mahkemenin verdiği kararı, İlahi karar kabul etmeden, kendilerine yapılan zulmu deşifre edip, haklarındaki yalan ve karalamaları bertaraf edebilmekte. Burada aslolan , tağuti mahkemenin kararı ve bu mahkemeye muslumanın/avukatın bakış açısıdır.

Daha önceki senelerde Türkiye'de bunu pratiğe döken bir Avukat Osman Karahan gerçeği vardı. Daha başka avukatlar da mevcut. Evet sayısı diğer kafir munafık, fasık avukatlara göre azdır.


Avukat Osman Karahan Şehid Oldu


Avukatlık mesleği , hakimlik ve savcılıktan farklı gibi görünmekle birlikte , esas itibariyle hakimlik ve savcılıktan farklı bir fonksiyonu yoktur. Çünkü avukat da gerektiğinde haklıyı haksız , haksızı haklı göstermek gibi bir takım tehlikeleri de beraberinde getirmekle birlikte , egemen düzenin yürürlükteki beşeri cahili hukuk ilke ve yasalarını esas alarak ve onları gerekçe göstererek savunmalarını yapmakta , iddialarını cevaplandırmakta , ispat ya da reddetmektedir.
Bir avukat için gerektiğinde “Rabb'im ALLAH’tır“ dediği ve tağutu inkar ettiği için mağdur edilmek istenen bir müslümanı savunmak gibi , hakim ve savcıdan farklı bir konuma düşmek imkanı da vardır . Mesela son dönemlerde böyle avukatların varlığına şahid olmuşuzdur. Küfür rejimince terörist (!) örgüt mensubu diye lanse edilen muvahhid müslümanlar, böyle avukatların çilekeş ve samimi mucadeleri ile savunulmuş , Allah'ın izni ile serbest kalmıştır.
Tabi böyle avukatlık yapmak çok sıkıntılı bir durumdur. Manevi olarak sıkıntıları olduğu gibi küfür kanunlarını benimseyen, her türlü rezil durumları ve konumdaki kişileri savunan binlerce avukat gibi muvekkillerini "yolunacak kaz" gibi görmediklerinden maddi sıkıntılarla da boğuşmaktadırlar.
Sadece Allah rıdası için görev yapan kişilere sadece yol vs masrafları istedi diye düşman olmamak gerekir.
Bu avukatların kullandığı ifadeler ve fiillere dikkat ederek sadece sıkıntıdaki muslumanları tağutun zindanlarından kurtarmaya çalışmasıyla, bu işi gönül rahatlığıyla ve benimseyerek para için yapanların aynı kefeye konulamayacağına inanıyorum.
Bundan dolayıdır ki avukatlığın diğer savunmalardan farklı ve daha musamahakar bir hükme tabii olacağını söyleyebiliriz. Ancak bunun kati olarak hükmü şudur da demek bizim için mümkün değildir .



32- HAKİMLİK , SAVCILIK , AVUKATLIK
 
Üst Ana Sayfa Alt