Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Fıbremyaljı kas romatizması

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Dr.Ali Akben

Yaşamı çekilmez kılan yay gın kas ağrısı halsizlik yorgunluk bitkinlik ile giden ça ğımızın sık görülen hastalıklarındandır. Sabahları uyanma güçlüğü kabızlık el ve ay aklarda karıncalanma eklem lerde ağrı ve hassasiyet gibi yakınmalar vakaların çoğunda gözlenir.
Şikayetlerin tedavilere dir enmesi nedeni ile çok çeşitli tetkikler tahliller ilaçlar ve hekimler gezilmesine rağm-en genellikle sonuç alınmaz. Hastalık hastası olarak anıl an bu hastalar yakınları ve hekimler tarafından ciddiye alınmadıklarından yakınırlar.
Toplumda görülme sıklığı yüzde 520 oranlarındadır. Hastalığın çeşitli sebepleri arasında stres önemlidir. Stresle salgılanma düzeni değişen kortizon dengesizliğinin ana sorumlu olduğu or tak kabul görmektedir. Müzmin yorgunluk hastalığı ve depresyonla sık birlikteliği nedeni ile bazen bulgular birbirine karışabilmektedir.
Sabahın ilk saatlerinde hastadaki şikayetler o kadar yoğun olup sabah kalkıp işe gidilecek enerjiden yoksun olarak güne başlanır.
Yaygın gezici vücut ağrıları yanında dokunma ve basınç uygulanmasına hassas onlarca tetik noktası teşhis koymamızı ciddi ölçüde kolaylaştırır.
Anti romatizmal tedavilere pek cevap vermeyen bu hastalarda zamanla gelişen depresyon hastalığın daha ağırlaşmasına sebep olabilmektedir.
İşe gidemeyecek kadar aşırı ağrı ve yorgunluk hastayı canından bezdirebilir. Aylarca devam eden bu şikayetler hastada kalıcı etk iler ve izler bırakırsa yaşam kalitesi ve iş veriminde %50 oranında düşüşlere sebep olabilir.
Kas romatizması hastalığı nda yukarda özetlemeye çalıştığım ağrı ve halsizlik şikayetleri yanında hafif ateş boğazda yanma ve ağrı , koltuk altı ve boyundaki lenf bezlerinde şişkinlik gibi bulgular olabilir.
Hastalık 20-50 yaş arası hanımlarda daha fazla gör ülmektedir .Hastaların bir kısmında uyku bozukluğu sabah tutukluğu baş boyun ağrısı kabızlık el ve ayaklarda yanma uyuşma karıncalanma ve terleme şişkinlik gibi mozaik yakınmalar görülebilir.
Fibromyalji hastalığında kesin bir sebep bulamam akla birlikte çeşitli ruhsal ve bedensel travmalar sportif yaralanmalar uyku düzen sizlikleri kasılma ve gerilim e bağlı kas hücrelerinin ok sijensiz kalması hormonal bazı değişiklikler, stres ve yanlış dengesiz düzensiz beslenme ilk akla gelen tetikleyicilerdir.
1980’li yıllarda tıp literatüründe tanımlanan bu hast alık her geçen gün bilim ad amlarının daha çok dikkatini çekmeye devam etmektedir.
Hastalığın tedavisinde bi- raz fedakarlık, sabır biraz da kararlı olmak gerekir. İyi hekimhasta diyalogu zemininde uygulanacak tedaviler ya nında: masaj, ayurveda, ref-leksoloji, akupunktur, eft, ar omaterapi ve reiki gibi daha bir çok tamamlayıcı tedavi unsurlarından istifade edilmelidir...
Depresyon giderici ilaçlar sıkıntı ve kasılmaya yönelik tedavilerden istifade edilebilir.Kaplıca tedavileri hipnoz gibi yöntemlerden olumlu sonuçlar alabiliriz. Gezi, sılayı rahim dua içimizdeki boşlukları manevi dinamiklerle doldurmaya çalışmak umulmadık olumlu sonuçlar verebilir..

Kaynak : Vuslatdergisi
 
Üst Ana Sayfa Alt