Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

«El Kasidatun Numaniyye»

M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Soru:İmam Ebu Hanifenin «El Kasidatun Numaniyye» diye bir eseri varmı?
 
EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi

...Ölümünden sonra ders halkasını Ebû Yusuf sürdürdü. Vefâtından sonra fetvâları yazılıp, doktrini sistemleştirildi. Hanefilik kanun ve asıllarıyla İslâm dünyasının dört bucağına yayılmıştır. Mezhebi sistematik hale getiren, İmam Muhammed eş-Şeybânî'dir. el-Asl, el-Câmi'ü's Sağır, el-Câmi'ü'l-Kebîr, ez-Ziyâdât, es-Siyerü'l-Kebû'i yazan odur. Bu kitaplar güvenilir rivâyetler olarak zikredilerek "Zâhirü'r Rivâye" veya "Mesâilü'l-Usûl" adıyla mezhebin ana kaynakları sayılmıştır (Bk. Hanefi mezhebi). Talebelerinin toparladığı "el-Fıkhu'l Ekber", kesin olarak İmam Âzam'a aittir ve ehli sünnet akidesinin temel kitabıdır (İmam Fahrü'l İslâm Pezdevî, Usûlü'l-Fıkh, I, 8; İbnü'n-Nedîm, Kitâbü'l-Fihrist, I, 204). Ayrıca el-Fıkhü'l Ebsât, Kitâbü'l Alim ve'l Müteallim, Kitâbü'r Risâle, el- Vasiyye, el-Kasîdetü'n Numâniye, Marifetü'l-Mezâhib, Müsnedü'l-İmam Ebî Hanife adlı eserler de imamdan rivâyet edilmiştir. Bunların yanısıra kaynak ve araştırmalarda nüshaları bulunamayan başka eserlerden de söz edilmiştir.Ş.A

İmam ebu hanife'nin eserleri ve eserlerinin sıhhati için bknz;

Ebu_Hanifenin____4da6516612898.jpg


 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Ebu Hanife kardeş! “El Kasidetun Numaniyye” eserini imama nisbet eden Hanefi alimleri varmı?İmamdan nerede rivayet edilmiş bu eser kaynak göstere bilirmisin?
 
EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İslam-tr Mudâvimi
İslam-TR Üyesi
Ebu hanife rahimehullah'a nisbet edilen en güvenilir eser Hammad ibn ebi hanifeden rivayet edilen El-Fıkhul Ekberdir.Bunun yanında bildiğim diğer meşhur eserleri;El muti'den rivayet edilen El-Fıkhul Ekber,Ebu mukatil es-semerkandi'den rivayet edilen El-alim vel-muteallim,Ebu yusufun rivayeti olan Risaletul imam ebi hanife ve son olarak yine ebu yusufdan rivayet edilen El-vasiyyedir.Bu son dört eserde şöhreti yaygın olanlar; Risaletul imam ebi hanife ve El-vasiyyedir.Bahsetmiş olduğuz kitabın isnadını bulamadım.Yukarda tavsiye etmiş olduğum kitap İmam ebu hanifenin kitaplarının sıhhat derecesini incelemiş güzel bir kıtaptır,okumanızı tavsiye ederim :)
 
Üst Ana Sayfa Alt