Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Banyo Yapılan Yere Bevl Edilir mi?

A Çevrimdışı

anti-şirk

Üye
İslam-TR Üyesi
Abdullah İbnu Mugaffel (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Sizden kimse hamam yaptığı yere akıtmasın. Zira vesveselerin çoğu bu yüzden hasıl olur.”

(Ebu Davud, Tahâret 15)


Selamun Aleykum Değerli Abdulmuizz Fida Kardeşim! Bu hadiste söz konusu edilen banyoya bevl etmenin nehyini nasıl anlamalıyız? Şu an evlerimizde kullandığımız banyoyu bilirsiniz. Acaba hadiste söz konusu edilen banyo yeri su giderinin olmadığı (leğende yıkanmak gibi) yerler için mi söylenmiş. Cinsel uzvun içindeki akıntının (meninin) temizlenmesi vs. nedenlerden dolayı bevl etmek gerekiyor. Bu hadisin şerhi nasıldır?

Allah'ın Rahmeti ve Bereketi Üzerinize Olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Abdullah b. Muğaffel'den demiştir ki; Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Hiç biriniz yıkanacağı yere küçük abdest bozub sonra da orada yıkanmaya (Ahmed b. Hanbel rivayetinde: "abdest almaya") kalkmasın. Çünkü gönle dolan vesveselerin çoğu bundan ileri gelir."
(Ebu Davud, Taharat, Bab 15, Hadis no: 27; Tirmizî, Tahâra, Bab 17, Hadis no: 21; Nesâî, Tahâra, Bab 32, Hadis no: 36; İbn Mâce, Tahâra, Bab 12, Hadis no: 304; Ahmed b. Hanbel, Musned, V, 56)

Tirmîzî: Bu hadis garib'dir. Merfu olarak sadece, A’ma Eş’as denilen Eş’as b. Abdullah’ın rivâyetinden biliyoruz.

İlim sahiblerinden birçoğu yıkanma yerine idrar yapmayı hoş görmemişlerdir. Temizlikle alakalı pek çok vesvese ve şubhenin bu işten kaynaklandığını söylemişlerdir. Bir kısım ilim sahibi ise buna izin vermiştir. İbn Sirîn bunlardan biridir. Kendisine; vesvesenin ve şubhenin birçoğu yıkanma yerine idrar yapmaktan ileri gelirmiş dendiğinde: Bu işin garibliğini kabul edercesine: “Rabbim Allah’tır, O’nun ortağı yoktur” dedi.

Ebû Abdillah bin Mâceh dedi ki, Muhammed bin Yezid'den şöyle söylerken işittim : Ben Ali bin Muhammed Et-Tanâfisî'den: Hadiste, işemenin yasaklandığı gusûl yeri, kazılmış toprak çukurudur. Ama bugün öyle değil. Çünkü bugünkü insanların yıkandıkları yerler, kireç, alçı ve zift ile yapılmıştır. Bunun için adam işeyib de o yer üzerine bol su salıverdiği zaman bir mahzur olmaz' dediğini işittim


İbn’ul Mubârak der ki: Yıkanma yerinde su akıb gidiyorsa idrar yapılabilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt