Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Utanma Sebebiyle Gusul Abdesti Alınamaması Mazeret midir?

Selahaddin Eyyubi Çevrimdışı

Selahaddin Eyyubi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Dün gece ihtilam oldum...Namaz vakti kalkınca hem ailem namaza kalktığı için -utandığım için-, hemde hastalanma endişesiyle o saatte gusül alamadım bununla ilgili :

1)Kılamadığım namazın bi hükmü var mı ? Kaza edsem kabul olur mu?

2)Bu şartlarda teyemmümle gusül alabilirmiyim? eğer alabilirsem hakkında bilgi verebilirmisiniz..Buna paralel olarak ;

3)Teyemmüm için temiz toprak gerekiyor evde olmadığı için nasıl yapabilirim ?

4)Teyemmümle gusül aldıktan sonra su ile namaz abdesti almam gerekir mi ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Dini meseleleri öğrenmekte veya uygulamakta utanma, ayıb olmaz. Bu sebeble işlenen haramdan dolayı kişi sorumludur, mâruz tutulmaz. Kişi kendisi çekinip soramadığı konuları, bir başkasından yardım isteyerek uygulayabilmeli.
Sizin evde gusledememeniz mazeret değildir. Çünkü kendi mahcubiyetiniz için Allah'ın (c.c.) haram dairesine girmektesiniz. Bu sebeble ne yapıp edip gusletmeniz gerekmekteydi. Bunun için gerekirse gece yarısı kalkılıp abdest alınmalı, fakat utanma duygusu, su mevcut iken teyemmumu meşru kılmaz.
Teyemmum meşru (su bulunmaması, fahiş fiyattan satılması ya da ulaşılamaması vb.) durumlarda evde bir taş / tuğla bulundurarak da yapabilirsiniz. Fakat anne baba yada bir yakınınızdan utanma sebebi meşru değildir. Her ne kadar son dönemin bazı alimleri misafirlikte utanmayı teyemmume sebeb saysalar da, cumhur-u ulema indinde caiz değildir.

C 1- Kılamadığın bu namaz büyük günahlardandır. Kaza namazı kılmalı ve çokca tevbe etmelisin.
C 2- 3 - Üstte cevablandı.
C 4- Teyemmum, suya ulaşıncaya kadardır.


Konuyla ilgili bazı hadisler :

Bir kadın, mukellef olduğu dini vazifelerini kocasından öğrenme imkânını bulamazsa, şehrin muftusune giderek hâcetini sorabilir. Buna kimse engel olamaz.
Rasulu Ekram Efendimiz’in devrinde kadınlık halleri hakkında Efendimiz’den bilgi alan kadınlar olurdu. Hatta Aişe (r.anha) onlar hakkında:
“Ensar kadınları ne iyi hanımlardır. Din bilgisi almaya utanç duyguları engel olmuyor...” demişti.

(İbn-i Mace, Taharet, 1/211, b.124)

İbn Abbas (r.anhuma)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir:
Ali, Mikdad ve Ammar kendi aralarında konuşurken Ali diyor ki: Benden çok mezi geliyor, kızı hanımım olduğu için bunu Rasûlullah (s.a.v)’e sormaya utanıyorum. Biriniz benim için sorsanız ve bana anlatsanız. -Hangisi sormuştu onu unuttum- birisi sorduğunda; Rasûlullah (s.a.v) ona: “O mezidir, sizden birinden mezi gelirse organını yıkasın, namaz abdesti gibi abdest alsın.”
(Ebû Davud, Tahara: 82; İbn Mâce, Tahara: 70; Nesai, Gusl, 431 , Taharet, 152; Muvatta', Tahara: 13; Tirmizî, Tahara: 82; Buhârî, Gusul: 13)


Aişe (r.anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir:
“Ey kadınlar kocalarınıza su ile temizlenmelerini bildiriniz. Ben Rasûlullah (s.a.v)’in su ile taharetlendiğini kocalarınıza söylemekten utanıyorum.”

(Tirmizî, Tahara: 15; Nesai, Taharet, 46)


 
Üst Ana Sayfa Alt