Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

NAMAZ İLE İLGİLİ

B Çevrimdışı

bursa89

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
lise de din kültürü hocamız namaz surelerini sırasıyla okumzmız gerektiğini veya bilmediğimiz sure var ise 2 veya katları olcak şekilde atlayarak diğer sureye geçmemiz gerektiğini söylemişti.bu konu hakkında bilgi alabilirmiyim
 
E Çevrimdışı

ebumuhammed

Üye
İslam-TR Üyesi
yukarıdaki bilgileri sizlere sunan kişiye sormanız gereken bir soru şu olmalı idi, bu söylediklerinizin dindeki delili nedir.....!


namazdaki kıraatte şart olan ,fatihayı mutlaka okumaktır (ister imam arkasında ,isterse tek iken )

kıraatte olmazsa olmaz şart budur, fatiha arkasından kişi ,kurandan kolayına geleni okur, ayet ile gelen serbestlik budur.

bunun dışında ,konu ile alakalı rivayetlerden bazıları şunlardır


Ebu Hureyre (R.A.) şöyle dedi:
Her namazda kıraat vardır. Resûlullah (S.A.V.)'in bize duyurduklarını biz de sizlere duyuruyoruz, bizden gizlice okuduklarını biz de sizlerden gizli okuyoruz. Her kim Ummu'l-Kur'ân'ı okursa bu, ona yeter. Her kim bundan fazla okursa o, daha faziletlidir.
(Bu hadisi Buhari (772) ve Müslim (396) rivayet etmişlerdir

Abdullah İbnu Ebi Katede babası Ebu Katade'den, (naklederek şöyle demiştir.) Resûlullah (S.A.V.) öğle namazının ilk iki rek'atlarında "Fatihatu'l-Kitab" ile birer sure okur idi. Son iki rek'atlarda ise (sadece)
78
"Fatihatu'l-Kitab'ı" okurdu. (Bazen gizli okuduğu) âyet'i bize işittirirdi. Birinci rek'atını ikinci rek'atından daha uzun yapardı. İkindi ve sabah namazıda böyle olurdu. (Bu Hadisi Buharı (776) ve Müslim (451) rivayet etmişlerdir.)

Ebu Katade (R.A.)'dan, (şöyle dedi:)
Resulullah (S.A.V.) Öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rek'atlarmda "Fatihatu'l-Kitab'ı" ve birer sure okur, bazen de bize (sırren okuduğu) âyet'i duyururdu. Son iki rek'atlarda ise sadece "Fatihatu'l-Kitab'ı" okurdu.
(Bu hadisi Beğavi (592) Buhari (759) ve Müslim (451) rivayet etmişlerdir.)

Abdullah İbnu Ebi Evfa R.A. dan, şöyle dedi: Resûlullah S.A.V. e birisi gelib şöyle dedi: Ya Resulellah ben kur'an'dan hiç bir şey ezberleyemiyorum bana kıraatimin yerine geçecek birşey öğret ondan. Resûlullah S.A.V. buyurdu ki: SübhanALLAH, ve'I- hamdu lillahı, ve la ilahe illALLAHu ve'llahu ekber, ve la havle ve la kuvvete illa billah'İI - aliyyi'l - a/im, dersin, dedi......
(Bu Hadisi Ebu Da vud (832) ve İbnu Huzeyme (544) hasen bir senedle rivayet etmişlerdir.)


Ebu Said El-Hudri (R.A.)'dan, (şöyle dedi:) Resulullah (S.A.V.) öğle namazının ilk iki rek'atının her bir rekatında otuz
80
âyet kadar okur idi. Son iki rek'atlarda ise on beşer âyet kadar yahut bunun yarısı kadar. İkindi namazının ilk iki rek'atının her bir rek'atında on beş âyet kadar okurdu. Son iki rek'atlarda ise bunun yarısı kadar okurdu.
(Bu hadisi Müslim (452) rivayet etmiştir.)


Ebu Berze (R.A.)'dan, şöyle dedi: Resûlullah (S.A.V.) sabah namazında altmış ile yüz âyet kadar okurdu dedi.
(Bu hadisi Müslim (461) rivayet etmiştir.)
 
B Çevrimdışı

bursa89

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
ebumuhammed abi yardımlarınız için teşekkür ederim yalnız hadis örnekleri sorduğum soruyla bir ilgisi yok.sizin yorumlarınız bana şu soruyu hatırlattı """""peygamber s.a.v in medine sokaklarında gezerken yolda bulduğu bir hurma tanesinin ,beytul mal a ait (toplanan zekat )hurmadan olma ihtimali kaçta kaçtır sizce....?"""""
yardımlarınız için teşekkür ederim a.e.o
 
E Çevrimdışı

ebumuhammed

Üye
İslam-TR Üyesi
kardeşim..!

sorunuzda size söylenen bilgilerin buraya net olarak yansıamdığından dolayı belki yanlış cevap vermiş olabilirim,hakkınızı helal edin.


aslolan kurandan kolayınıza geleni okumanızdır.

Ebü Saîd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "(Namazda) Fatiha süresi ile kolaya gelen bir miktar (Kur'ân âyetin)i okumakla emrolunduk."
Ebü Dâvud, Salât 136, (818).


surelerin sıralı olma şartı yok, aşağıdaki şakik ibnu seleme hadisindeki sıralama bunu ispat ediyor.

Şakîk İbnu Seleme (rahimehullah) anlatıyor: "Bir adam İbnu Mes'ud'a gelerek:

"Ben bir rek'atte mufassal sürelerin tamamını okudum" dedi. İbnu Mes'ud (radıyallâhu anh) da:

"Şiir mırıldar gibi mırıldar, meyve döküştürür gibi döküştürür müsün? Olmaz öyle şey! Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) tek rek'atte birbirine denk iki süre okurdu. Bir rek'atte, İkterebet ve el-Hâkka sürelerini, bir rek'atte Vettür ve Vezzâriyât sürelerini; bir rek'atte Ve izâ vaka'at ve Nün sürelerini; bir rek'atta Seele sâîlun ve ve'n-Nâzi'ât sürelerini; bir rek'atte Veylün li'l-Mutafifin ve Abese sürelerini, bir rek'atte el-Müddessir ve, el-Müzzemmil sürelerini; bir rek'atte Hel Etâ ve Lâ Uksimu biyevmi'l-Kıyâme sürelerini, bir rek'atte Amme yetesâelün ve Ve'I-Mürselât sürelerini; bir rek'atte de ed-Duhân ve İzâ'ş-Şemsü Küvvirat sürelerini okurdu."

Buhârî Ezân 106, Fedâilu'l-Kur'ân 6, 28; Müslim, Müsâfırîn 275, (822); Ebü Dâvud, Salât 326, (7.396); Nesâî, İftitah 75, (2,175,176); Tirmizî, Salât 422, (602).



birinci rekatın ikinciden daha uzun olma hususu ,birincisi daha uzun olmalıdır.

Abdullah İbnu Ebi Katede babası Ebu Katade'den, (naklederek şöyle demiştir.) Resûlullah (S.A.V.) öğle namazının ilk iki rek'atlarmda "Fatihatu'l-Kitab" ile birer sure okur idi. Son iki rek'atlarda ise (sadece)
"Fatihatu'l-Kitab'ı" okurdu. (Bazen gizli okuduğu) âyet'i bize işittirirdi. Birinci rek'atını ikinci rek'atından daha uzun yapardı. İkindi ve sabah namazıda böyle olurdu. (Bu Hadisi Buhari (776) ve Müslim (451) rivayet etmişlerdir.)


ikisi denk olabilir ama1. 2. den kısa olmamalıdır.

Hz. Peygamber (S.A.V.) bazen de "Izeş-Şemsü Küvviret" (81/15) gibi kısa sûreler (Kisarul-Mufassal)'den okurdu." Bir defasında da her iki rekâtla da "İzâ Zülzilet" (99/8) suresini okumuştu. Hatta râvi, Resulullah (S.A.V.), bilerek mî, yoksa unutarak mı böyle yaptı? bilemiyorum." demiştir." Bir defasında seferde "Felâk" (113/5) ve "Nâs" (l 14/6) sûrelerini okumuştu." Ibn Huzeyme (1/76/1) ve Ebu Davud

Hz. Âşe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm askerî bir birliğin başına bir adamı komutan yapmıştı, Bu zât arkadaşlarına namaz kıldırırken, her seferinde kırâatını kulhüvallahu ahad ile tamamlıyordu. Döndükleri zaman durumu Hz. Peygamber'e söylediler. Aleyhissalatu vesselam:

"Sorun ona niçin öyle yapıyormuş?" buyurdu. Dediği gibi kendisine sorulmuştu.

"Çünkü O, Rahmân'ın sıfatıdır, ben onu okumayı seviyorum!" diye cevap verdi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam:

"Ona bildirin, Allah onu seviyor!" müjdesini verdi."

Buhari, Ezan 106, Tevhid 1; Müslim, Salat 263, (813); Nesai, İftitah, 69, (2, 171).

rivayetleri buna delildir

selam ve dua ile
 
Üst Ana Sayfa Alt