Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Kafa Nakli İçin Onay Veren Hasta Ölürse İntihar Etmiş mi Sayılır, Yaşarsa Günah Hangi Bedene Aittir?

dogeradem Çevrimdışı

dogeradem

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamün Aleyküm;
2017'de italyan cerrah gönüllü bir hastaya kafa nakli yapacakmış.45 yıl önce bir maymuna kafa nakli yapılmış yalnızca 8 gün yaşamış ve akciğer yetmezliğinden hayatını kaybetmiş.Kafa naklindeki amaç boyundan aşağısı felçli bir insanın kafasını sağlıklı bir bedene nakletmek.
Bu konu hakkında günlerdir aklımda bir çok soru var kafa nakli yapan kişi gönüllü olarak intihar sayılabilecek bir işe kalkışıyor.Bu kişi ölürse intihar etmiş sayılır mı?
Yada yaşadığını ve ameliyatın başarılı olduğunu düşünürsek bu kişi yeni bedeninde yapılan günahlardan sorumlu mu?
Ve bu nakil sorunsuz gerçekleşirse bu islamla çelişmezmi çünkü ruh sahip olduğunu bedene ait başka bir bedende hayat bulması islama ters gibi geldi.
Biraz gereksiz ve cevaplanması mümkün olmayan sorular ama özellikle son soru kafamı çok kurcaladığından sizlerinde görüşlerini ve düşüncelerini merak edip konuyu açma gereği duydum.

1 - Evet : Şu haliyle intihardır

çünkü ölüm riski yüzde 99 dan daha fazla ve şu an bu operasyon yapılmadığında adam büyük ihtimal daha fazla yaşayacak !
( İntihar, ölüm sonucunu doğuracağını bilerek bir canlının kendisinin yaptığı eylem. Bireyin bilerek ve isteyerek hayatına son vermesi olarak da tanımlanabilir. )

Bu olay için de durum bu : adam yüzde 99 öleceğinin farkında ve bu operasyon için zaruret yok !

ama yıllar sonra bu deneyler güvenli hale gelir ve kişi için zaruret gerektiren bir durum olursa intihar değil şifa vesilesi olarak tedavi sayılır . Yani şartlar önemli ..


2 - Evet : Günahları silinmez

Bu kişi istediği kadar beden ya da organ değiştirsin yaptığı günahlardan sorumludur , çünkü günahlara meyledip karar veren - sorumluluk alarak imtihanda olan ruhdur / beden sadece bir elbise .. Bedeni komuta eden komuta merkezi beyine emirleri veren ruhdur ( burada ufak bir ayrıntı var konu dağılmasın diye girmeyeceğim )

Yani bu işlem geçekleşirse adamın günahları silinip yeni bir sahış olmayacak :)


3 - Hayır : Çelişmez

Birincisi : burada adamın bedenle bağlantısı olan beyini naklediyoruz / yani hiç bir nakil yokken ruh transferi yapmıyoruz / bunu organ naklinin aynısı olarak düşünmek lazım : mesela : bir adamın kalbini - akciğerini - karaciğerini - ellerini - kollarını ( beyin hariç ) tüm organlarını değiştirdik - bu durumla bahsettiğim durum aynı olmuş oluyor , yani adamdan sadece beyin kalmış oluyor

İkincisi : beyin ve beden ruh için bir elbisedir
beyin beden elbisesinin komuta merkezidir
biz beyini nakledince nakledilen beyin yeni elbisede komuta merkezi olacaktır
burada ruhla ilgili bir işlem gerçekleşmemektedir

Özellikle 3. sorudaki şüphelerin kaynağı nöroloji alanındaki bilgi eksikliğinden kaynaklı olabilir

batı yıllardır bu tür işlere kafa yormaktadır : robacop denen beyin ve makine beden birleşimi / avatar denen bir beynin sinyaller vasıtası ile başka bir bedeni kontrol etmesi / çoklu sistem denen bir beyin ile yüzlerce makinanın kontrolünün sağlanması çalışmaları

ve bu tür işlerde gerçekten büyük adımlar başarabildiler / yine de hayallerimize göre çok ufak adımlar

Ben bu naklin teorik olarak mümkün olduğuna inanıyorum / hatta beyinin sadece merkezi kısmının çıkarılıp diğer kısımlarının makinelerle desteklendiği bir hayal bile kuruyorum :)

Bu konu hakkında soruları , çelişki olarak düşündüklerinizi ayrıntılı sorarsanız daha iyi olur .. Yoksa ruhdan girip nöropsikoanalize kadar anlatmak zor bir şey ..
 
S Çevrimdışı

Süleyman Incek

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
@dogeradem

tıp yönünden şaibeli bir yöntemi bin dereden su getirip açıklayabilirsin ... ki klonlanmış (!?) Koyunlar bile kısa süre sonra ölmüşken .... hayalı teoriler veya sapık doktorların hayalleri üzerinden konuşmamak lazım ... aklıma nazilerin veya bir ermeni doktorun insanlar üzerindeki vahşi deneyleri geliyor ...

Ayrıca Islamla çelişmiyor diye getirdiğin argumanlar hiçbir dini nas içermiyor ... bence bırak ehli buna cevap versin ...
 
dogeradem Çevrimdışı

dogeradem

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
@dogeradem

tıp yönünden şaibeli bir yöntemi bin dereden su getirip açıklayabilirsin ... ki klonlanmış (!?) Koyunlar bile kısa süre sonra ölmüşken .... hayalı teoriler veya sapık doktorların hayalleri üzerinden konuşmamak lazım ... aklıma nazilerin veya bir ermeni doktorun insanlar üzerindeki vahşi deneyleri geliyor ...

Ayrıca Islamla çelişmiyor diye getirdiğin argumanlar hiçbir dini nas içermiyor ... bence bırak ehli buna cevap versin ...

Tamam abi

yalnız ehlinin islami bilgilerle birlikte bu konunun bilimsel tarafını da bilmesi lazım diye düşünüyorum / 1

hayali teoriler olmadan bilim olmaz / 2
 
E Çevrimdışı

Ebû Ahmed

Üye
İslam-TR Üyesi
elbette zor fakat yapabilen varsa sıkıntıda yok
olayın dini açıdan sakıncası olduğunu zannetmiyorum
zamanında organ naklinede haram hükmü veren olmuştur fakat bugün ittifakla caizdir deniliyor

Organ nakli konusunda ittifak yoktur maalesef. Şahsen ben de câiz olmadığını söyleyenlerin görüşüne katılıyorum. Bir insana takdir edilen ömür ne kadar ise nakil yapılsa da yapılmasa da o kadar yaşayacaktır.

Bkz..

Not: Bu tür durumlarda organ ihtiyacı olan kişinin organ sahibine zarar verme ihtimali bakımından da büyük mahzur vardır. Organ mafyalarının özellikle Afrikalı çocuklara yaptıklarını hepimiz biliyoruz maalesef.
 
EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
. Bir insana takdir edilen ömür ne kadar ise nakil yapılsa da yapılmasa da o kadar yaşayacaktır.
Akhi tedbir almak muslumanlarin kendi nefislerinin uzerindeki sorumluluklarindandir.Tedbir alan bir sahis takdiri Allah swt birakir.

Yani tedbiri elden birakmamak gerekiyor diyorum:)
caiz gorenlerin gorusunu katiliyorum.:)
 
Suraka Çevrimdışı

Suraka

Jihad today, Jannah tomorrow...
İslam-TR Üyesi
Organ nakline sıcak bakanlar için.

Organ nakli hakkında gizlenen gerçekler / Kemal Özer
 
M Çevrimdışı

Mavisakal

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Organ nakli konusunda bende tereddütteyim.Fakat şöyle bişey var tevekkül ediyoruz tedbir alıp takdiri Allah(c.c)'a bırakıyoruz.Hal böyleyken organ nakli yapmayıp direk olarak zaten yaşayacaksam yaşarım öleceksem ölürüm demek pek mantıklı gelmiyor.Çünkü aynı şey sadece organ nakli değil diğer hastalıklardada tedbir almamıza sebep oluyor.Ki tedbir almadığımız takdirde o organ fonsiyonunu yitiriyor ve iş organ nakline kadar gidiyor.
Ben bir kaç yıl önce sobadan zehirlendim.Ölmek üzere olduğumdan hiçbir hastane adı lekelenmesin diye beni kabul etmedi son çare tanıdık yoluyla bir hastaneye alındım orda 15 gün tedavi gördüm.Tedavi gördüğüm süre içinde bana her gün kan ve serum verildi.Bazen bana o kan verilmese yaşar mıydım diye soruyorum çünkü kan naklide bir ara caiz mi değil mi diye soruluyordu ve organ nakliyle kan vermek benzer iki şey.Çünkü ikiside bedenin bir parçası ve bedenden ayrılması bedene zarar verebilir.

İnsanın başına bu olaylar gelmeden önce direk olayı kestirip atabiliyor bence caiz değil veya caizdir diye fakat karar verirken o olayı bizimde başımıza gelebileceğini unutmamamız gerek.Tabi bu bizim kararımızla olacak şey değil islam alimlerinin ittifak ettiği bir karar varsa ona uyarız.
 
S Çevrimdışı

Süleyman Incek

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Akhiler ilk önce kafayı ... diğer iç organlarla ayırmak lazım ...
ve biraz yabancı kaynaklara baktım ....
bu saçmalığın mazisi 80-90 yıllıkmış ....
Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan deneyler hep başarısız olmuş ...
 
Ebu Mervan Çevrimdışı

Ebu Mervan

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Akhiler ilk önce kafayı ... diğer iç organlarla ayırmak lazım ...
ve biraz yabancı kaynaklara baktım ....
bu saçmalığın mazisi 80-90 yıllıkmış ....
Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan deneyler hep başarısız olmuş ...


Desene adam geberip gidecek. Tabi en iyisini Allah bilir. :)
 
metin öztürk Çevrimdışı

metin öztürk

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
organ ölü etidir. ve elbette haramdır

ancak organ zaruri bir ihtiyaçtır. ''...Ancak kim mecbur kalırsa...''nahl 115

birileri insanları kaçırıp organlarını alıyor ise buna hangi alim fetva verebilirki
böbrek ve karaciğer gibi yaşıyan insandan alınan organlar daha sakıncalı gibi duruyor
şahsi fikrim yaşıyan bir insana zarar vermek hiçbir durumda caiz değildir.

konuyla alakalı pek fetva araştırmadım fakat ölmüş bir insanın bedeni değerli olsada sonuçta organı alıp çöpe atmıyorsunuzki,yaşıyan bir insanı eziyetten kurtarıyorsunuz

organ nakli ömrü uzatmaz diyenler sanırım kimin nezaman öleceğini biliyor
kırmızı ışıkta geçmekde ömrü kısaltmaz fakat biz yeşilde geçiyoruz

organ nakli yapmasanızda bir ameliyat sırasında kan nakli zaruri ise kan haramdır istemem demek kendi canına kıymak değilmidir?
bir konuda ruhsat var ise imkanlar dahilinde sakınılıp zaruret durumunda ruhsatlardan yararlanmak gerekir

kafa naklinde kimin hangi bedenin günahından sorumlu olacagı gibi tartışmalarında yersiz olduğu ortadadır.
biri sizi zorla bayıltıp kulağınızı kesse siz nasıl günahkar olmuyorsanız, başkasının o beden ile işlediği günahtanda sorumlu olmazsınız
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
soru anlamsiz zira olunmamis bir olaydan bahsediliyor bu suna benziyor, aya ciksam yer cekimi olmadigindan acaba namazi nasil kilarim. Hocada demis sen önce cik bir sonra yanit veririm.

Arkadaslar normal bir organ naklinde bile vücut büyük oranda kabul etmiyor nakli. Kafa dedigimiz ap ayri cok kompleks bir istir vücudun tüm parcalarini degis tokus gibi bir olaydir. Bu tür safsatalarin derinliginde yine dinsiz bir algi olusturma kampanyasi olmasi muhtemeldir.

Allahu alem.
 
Üst Ana Sayfa Alt