Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İslamcı(!) liderin Demokrasi talebi!

tawh1d Çevrimdışı

tawh1d

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İslamcı(!) liderin Demokrasi talebi!


Tunus'taki devrimin önemli aktörlerinden En-Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, TRT canlı yayınına katıldı.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Tunus'lu İslamcı düşünür ve En-Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, TRT -el Türkiye'ye konuştu. Kanalın Genel Yayın Yönetmeni Sefer Turan'ın sorularını cevaplayan Gannuşi, önemli açıklamalar yaparken, sürgünde bulunduğu İngiltere'den Tunus'a ne zaman döneceği hakkında da ipuçları verdi.

Gannuşi, yaptığı açıklamada, Tunus'taki devrimi gerçekleştiren halkın kesinlikle kan dökmekten yana olmadığını belirterek bunu şiddet olmadan başardıklarını söyledi.

Halkın hala tehdit altında olduğunu, Bin Ali taraftarları tarafından korkutulduğunu ifade eden Gannuşi, kurucu bir meclis kurulması gerektiğini ve kurulacak bu meclisin yeni yasalar yapması gerektiğini söyledi. Gannuşi, bu şekilde bir yapılanma sonrası genel seçimlere gidilmesini de istedi.

Devrim arap ülkelerine sıçrar mı?

Tunus'taki devrimin etkisinin Arap ülkelerine yansıyıp yansımayacağı konusuna da değinen Gannuşi, Arap rejimlerinin çoğunun Tunus'taki sisteme benzediğini belirtti, "Arap ülkelerinde bağımsız bir yargı yoktur. Bağımsız bir medya yoktur. Bu yüzden korkuyorlar. Tunus'ta olup bitenler onları titretiyor. Arap dünyası karanlık bir delik gibi kaldı. Arap dünyasındaki petroller bunun nedeni olabilir. Var olan yönetimler kesinlikle halka dayanmıyor. Yöneticiler halktan tamamen kopukturlar. Eğer bir şey meydana gelirse bu onların yönetim şeklinden kaynaklanacak" ifadesini kullandı.

İşte Gannuşi'nin konuşmasından satırbaşları:

Demokrasi için türkiye modeli

"Demokrasinin temelleri bellidir. Seçimlere, hiçbir parti devre dışı bırakılmadan gidilmedi. Demokrasi her yerde biliniyor. Türkiye örneği Tunusluların dikkatini çekiyor. Türkiye'nin bağımsız bir medyası var. Bağımsız bir yönetimi var. Biz de böyle bir şey yapılmasını istiyoruz. Ordu Tunus'ta iyi bir rol oynadı. Ordu, komutanı göstericilere ateş edilmesini önledi. Bu kez ordu halka ateş açmayı reddetti.

Ordunun Tunusluların nezdinde büyük bir değeri vardır.

Türkiye örneği, tüm Arap dünyası tarafından örnek alınıyor. Hiçbir şekilde partiler yasaklanmamıştır. Kalkınmaya önem verdi. Orduyu olması gereken yere getirdi. Türkiye'nin bizim nezdimizde büyük bir değeri vardır. Osmanlı'nın bizim için değeri çok büyüktür. Türkiye olmasaydı ben belki şimdi Hıristiyan olmuştum. Bu yüzden bizim için Allah'tan sonra Türkiye geliyor.

Devrim dış kaynaklı değildir

Neticede Arap dünyasındaki yönetimler kesinlikle pembe değildir. Daha iki hafta önce Fransa'da Bin Ali'ye destek veriyorlardı. Ama devrim gerçekleşince Sarkozy fikrini değiştirdi ve halka destek verdi. Bu devrim hiç kimseye dayanmıyor. Hiçbir dış güce dayanmıyor. Tamamen halk devrimidir.

'Humeyni değilim' çıkışına açıklık

Ben İran devrimine saygı gösteriyorum. Ben Şah'a karşı mücadele ettim. Ancak bizim istediğimiz örnek Türkiye'deki model. Biz siyasi hayatta hiçbir şekilde şeriat getirmeyi düşünmedik. Biz istedik ki hak ve kanunları uygulanan bir yönetim olsun. Tuttular benim dönüşümü Humeyni'ye benzettiler. Ben bu yüzden karşı çıktım.

Kaddafi'nin açıklamasına tepki

Libya liderinin Bin Ali'yi öven açıklamaları bizi hayal kırıklığına uğrattı. Biz onun, devrim liderini öven bir tutum içinde olmasını beklerdik. Onun açıklamaları Tunus halkını çok olumsuz etkiledi.

Tunus'tan çıkışı

Beni iki kez Tunus'ta hapse attılar. İlki 1981 yılında idi, beni idama mahkum ettiler. Demokratik bir sistem istiyorduk. 1989 yılında yapılan seçimlerde yüksek oranda oy aldık.. Ancak hakkımızı yediler ve seçimleri iptal ettiler. Bizi uzaklaştırmak istediler. Ben de ülkemi terk etmek zorunda kaldım. ABD ve Avrupa'da seminerler verdim. Ülkedeki 30 bine yakın En-Nahda Hareketi mensubu içeri atıldı. 22 yıl gurbette geçtikten sonra, şehitlerin kanı bizim yolumuzu açtılar. Benim ailemin çoğu öldü.

Bu ay sonuna kadar döneceğim

Ben Tunus halkını temsil ediyorum. Ben Tunus halkından onur duyuyorum. Bu onurlu halk hiç kimseye silah doğrultmadı. Ben inşallah bir hafta içinde, bir kaç gün içinde Tunus'a döneceğim."
 
E Çevrimdışı

ebufaris kurdi

Guest
Gannuşi dava arkadaşlarını bırakarak Tunus'tan kaçtıktan sonra tunus'daki müslümanlar arasında hiçbir itibarı kalmamış hareketi fiyaskoyla sonuçlanmış bir kişilik.
Bu adamların ne mal olduğunu gören tunuslu müslümanlar cihadi hareketlere yöneldiler. Gannuşi'de bunu itiraf ediyor(Östü kapalı bir şekilde batılılara şunu söylüyor: Bizim yolumuzu açmazsanız El kaide gelir. )

Gannuşi olsa olsa davasını satmış bir demokrat olur.
 
Üst Ana Sayfa Alt