Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Hanefi Mezhebindeki Kunut Duaları Sahih mi ?

turnazurna Çevrimdışı

turnazurna

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
es selamu aleykum

Hanefi mezhebinde vitr namazında okunan kunut duaları hakkında muhaddisler ne değerlendirme yapmışlar, bilgi verebilirseniz sevinirim. Allah razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Hanefi Mezhebi Kunut Duasının Delili
Hanefi'ler ile Hanbelî'lere göre: Sadece vitir namazında kunut yapılır. Hanefîlere göre kunut rukûdan önce yapılır. Hanbelîlere göre ise rukudan sonra yapılır. Vitir dışında her hangi bir namazda kunut yapılmaz.

Malikiler ve Şafîlere göre: Sabah namazında rukûdan sonra kunut yapılır. Kunutun rukûdan önce yapılması daha faziletlidir. Sabah namazının dışında her hangi bir namazda kunut yapmak mekruhtur.

Hanefi'lere göre kunut yapmanın hükmü:
Ebu Hanife'ye göre vacib, îmameyn'e (Ebu Yusuf ile imam Muhammed) göre sünnettir. Bu husustaki ihtilâf vitir namazı konusundaki ihtilâfa benzemektedir.
Kunut'un yapılma yeri, vitir namazının üçüncü rekâtında rukûya varmadan öncedir.
Bunun delili bir sahabe topluluğundan rivayet edilen şu haberdir (Bu sahabe topluluğu: Ömer, Ali, İbni Mes'ud, İbni Abbas ve Ubey b. Kâ'b'dır):
"Peygamber (a.s.)'in kunutu vitir namazında rukûya gitmeden öncedir." (Nasbu'r-Râye, II, 123 vd)

Kunutun miktarı zaman bakımından "İzes-semau'n-şakke (inşikak)" sûresini okuyacak kadar bir zamandır. Çünkü Peygamber (a.s.)'in kunutta "Allahumme innâ nestaînuke, yahut Allahumme'hdinâ fîmen hedeyte ilh." duasını okuduğu rivayet edilmiştir. Her ikisinin de uzunluğu bu sure kadardır.
Hanefîler ile Malikîlere göre tercih edilen duanın ifadeleri şöyledir:


image007.gif


"Allahım! Biz muhakkak senden yardım mağfiret diler, senden hidayet isteriz. İstiğfar ve tevbe eder, seni tasdik eyler, sana itimad ederiz. Ve seni bütün hayırlar ile senada, zikirde bulunur, nimetlerini itiraf ile sana şükrederiz. Seni inkar etmeyiz. Sana isyan edip duranları reddeder terkederiz, kendilerinden alakamızı keseriz. Allah'ım! Biz ancak sana ibadet ederiz, senin için namaz kılar, sana secde ederiz, senin için namaz kılar, sana secde ederiz. Senin rızanı ve kulluğunu elde etmek için çalışırız, koşarız. Senin rahmetini umar azabından korkarız. Şubhe yok ki senin hak olan azabın kafirlere erişicidir."
Bu dua Ibni Ömer'in meşhur duasıdır. Bu rivayetin Ömer ile İbni Ömer'in her ikisine nisbel edilmesinin sıhhatine engel olan bir şey yoktur.

Bunun dayandığı delillerden biri Ebu Davud'un Merasil'de Halid b. Ebu İmran'dan tahric etliği şu haberdir:
"Rasulullah (a.s.) Mudar kabilesi aleyhine dua ederken Cebrail (a.s.) ona geldi ve kendisine, sukût et, imasında bulundu, ve Peygamber (a.s.) de sukût etti.
Cebrail (a.s.) Ona şöyle dedi: "Yâ Muhammedi Allah seni sebbedici (sövücü) ve lânetleyici olarak göndermedi, seni âlemlere rafımet olarak gönderdi, bu işten sana bir şey yoktur." Bundan sonra kendisine kunutu öğretti. "Allahumme innâ nestainuke..." (Nasbu'r-Râye, II, 135 vd)
Sahabe-i kiram da bu kunutun üzerinde iftifak etmişlerdir. Evlâ olan bu kunutun okunmasıdır. Bununla beraber başka dualar okunsa da caizdir." En iyisi Rasulullah (a.s.)'in Hasan b. Ali'ye öğrettiği kunut duasını okumaktır. Bu dua da şudur: "Allahummehdinâ flmen hedeyte.....ilh." (Bu hadisi Tirmizî ile Ebu Davud rivayet etmişlerdir. el-Mecmu. II, 477)
Sonra Peygamber (a.s.)'e ve âline salavat getirilir. Muftabih olan görüşe göre şöyle denilir: "Ve Sallellahu alâ seyyidinâ Muhammediv ve alâ alihî ve sahbihî ve sellim. "
Arapça olarak güzel dua edemeyen okuyamayan kişi, yahut ezbere bilmeyen kişi ya üç kere "Yâ Rabbî!" der, yahut "Allahumma'ğfirlî' der. Yahut "Rabbena âtina fiddunya haseneten ve fil-âhirati hasenetev ve kına azaben-nâri" âyetini okur. Son ayeti okumak daha faziletli olur. Tercih edilen görüşe göre, kunut dualarını hem imam hem de cemaat gizli olarak okurlar.
Kunut dualarının unutulması durumundaki hüküm, rukûda ise; rukûdan başını kaldırdıktan sonra, eğer bunu hatırlarsa geri dönmez, kunut ondan düşer. Zâhiru'r-rivaye'ye göre rukûda da hatırlarsa yine kunut düşer. Sonra sehiv secdesi yapılır.

Çünkü kunut yapılması icabeden yeri kaçırmıştır. Fakat, bir kimse geri dönüp kunut yapsa ve daha sonra rukûyu iade etmese namazı bozulmaz. Çünkü onun rukûsu tam bir kıraatten sonra vuku bulmuştur.
Cemaat vitir namazının kunutunu yapar. Eğer bir Hanefî, Şafiî bir imama uyarsa rukûdan sonra kunut yapar. Çünkü kunut içtihada konu olan meselelerdendir.
İmama uyan kişi, imama vitir namazının üçüncü rekânnın rukusunda ulaşırsa, hüküm bakımından kunuta yetişmiş olur, dolayısıyla namazın sonunda kunut yapmaz.

Hanefîler en son şöyle demişlerdir:
Şafii İmam sabah namazında kunut yaparsa, Ebu Hanife ile İmam Muhammede göre, arkasındaki cemaat sukut eder. Azhar olan görüş budur. Çünkü sabah namazındaki kunut nesh edilmiş olup bu kunutta cemaatin imâma uymak mecburiyeti yoktur. Ebu Yusuf'a göre ise cemaat imama uyar. Çünkü cemaat imama bağlıdır, ona uymak zorundadır. Kunut ise içtihat edilen konulardandır.

(Vehbe Zuhayli ; İslam Fıkhı Ansiklopedisi, S. 120 - 123)


اَلَّلهُمَّ أَعِزَّ الإسْلَامَ وَالمُسْلِمِينَ وَاجْمَعْ كَلِمَتَهُمْ وَوَحِّدْ صُفُوفَهُمْ ، وَاهْدِهِمْ سُبُلَ السَّلاَمِ ، وَأَخْرِجْهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلىَ النُّورِ . اَلَّلهُمَّ انْصُرِ المُسْلِمِينَ المُسْتَضْعِفِينَ فِي سُورِيَا وَالْيَمَنِ وَفِي كُلِّ بِلَادِ المُسْلِمِينَ وَثَبِّتْ أَقْدَامَهُمْ وَارْبُطْ عَلَى قُلُوبِهِمْ وَانْصُرْهُمْ عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ .

اَلّلهُمَّ أَذِلَّ الشِّرْكَ وَالْمُشْرِكِينَ وَدَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّينِ . اَلَّلهُمَّ اخْذِلْ حُكَّامَ الظُّلْمِ وَأَعْوَانَهُمْ وَأَتْبَاعَهُمْ ،اَلَّلهُمَّ أَنْزِلِ الرُّعْبَ فِي قُلُوبِهِمْ وَشَتِّتْ شَمْلَهُمْ وَفَرِّقْ جَمْعَهُم إِنَّكَ أَنْتَ الْقَوِيُّ الْعَزِيزُ. اَلَّلهُمَّ مَكِّنْ لِعِبَادِكَ الصَّالِحِينَ فِي الْأَرْضِ ، وَعَجِّلْ لَنَا بِوَعْدِكَ وَنَصْرِكَ بِإِقَامَةِ دَوْلَةِ الْخِلَافَةِ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ ، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ. اَلَّلهُمَّ إِنِّي نَسْأَلُكَ الشَّهَادَةَ وَمَا قُرْبَ إِلَيْهَا مِنْ قَوْلٍ وَعَمَلٍ.

يَامَنْ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِير. اَلَّلهُمَّ نَسْأَلُكَ بِاسْمَاءِكَ الْحُسْنَى وَصِفَاتِكَ العُلَى اَلَّلهُمَّ ياجَبَّارُ اَلَّلهُمَّ يَامُنْتَقِمُ،
اَلَّلهُمَّ عَلَيْكَ بِالنُّصَيْرِيِّ الْبَعْثِي بَشَّار وَأَعْوَانَهُ فَإِنَّهُمْ لَايُعْجِزُونَكَ. اَلَّلهُمَّ انْصُرْ اِخْوَانَنَا فِي سُورِيَا يَارَبَّ الْعَالَمِينَ
Allah’ım! İslam’ı ve Müslümanları güçlendir! Onları bir araya getir, saflarını birleştir, onları esenlik yollarına ilet ve karanlıklardan aydınlığa çıkar.
Allah’ım! Suriye’de, Yemen’de ve Müslümanların yaşadığı bütün beldelerde zayıf ve zulme uğrayan Müslümanlara yardım et! Ayaklarını sabit kıl, kalblerine kuvvet ver ve kâfir kavme karşı onlara yardım et! Allah’ım! Şirki ve muşrikleri rezil et, İslam düşmanlarını bozguna uğrat!
Allah’ım! Zulmün önderlerini ve onların yardımcılarını ve takipçilerini yardımsız bırak, Allah’ım kalblerine korku sal, topluluklarını dağıt ve birliklerini parça parça et! Şubhe yok ki sen mağlub edilmesi imkânsız olan ve pek kuvvetli olansın.
Allah’ım! Salih kullarına yeryüzünde güç ve iktidar ver. Bize peygamberimizin sünneti üzere bir hilafet devleti kurmak için sözünü ve yardımını çabuklaştır. Rahmetinle ey Merhametlilerin en Merhametlisi! Allah’ım! Sen'den şehadet, söz ve amel olarak ona yakın olan bir akıbet istiyoruz. Ey dilediğinden intikam alan Allah’ım!
Ey dilediğini zorla yaptıran Allah’ım!
Ey her şeye Kadir olan Allah’ım!
Allah’ım
en güzel isimlerin ve en yüce sıfatlarınla istiyoruz;
Allah’ım! Baas'lı Nusayri Beşşar Esed’i ve avanesini sana havale ediyoruz, onlar seni aciz bırakamazlar.
Ey Âlemlerin Rabbi! Suriye’deki kardeşlerimize yardım et!


Amin Amin Amin..

İlgili Konu:
Mezheblere Göre Vitir ve Kunut Nasıl Kılınır?
https://www.islam-tr.org/konu/mezheblere-gore-vitir-ve-kunut-nasil-kilinir.36107/
 
Р Çevrimdışı

Ринат

Üye
İslam-TR Üyesi
es selamu aleykum

Hanefi mezhebinde vitr namazında okunan kunut duaları hakkında muhaddisler ne değerlendirme yapmışlar, bilgi verebilirseniz sevinirim. Allah razı olsun.

İlk önce Abdulmuizz Fida kardeşime cevabından dolayı Allah razı olsun, bu soru benim için de önemli olduğu için bunuhttp://www.islamweb.net/ sitedeki alimlerden sordum onlarda fetva verdiler aslında cevap verirken bu soruya gecmistede cevap vermiştik dediler bı çok geniş fetvaların bana gösterdiler bende bı tanesin bura eklemek istiyorum.

Bismillah



Âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun, O'nun salât ve selâmı Peygamberimiz Muhammed (S.A.V) ve tüm ailesi ve sahabelerin üzerine olsun.

Kural olarak, Vitir namazında Kunut Duaları sünnettir. İmam Ahmet ve diğerlerinin görüşüne göre Rüku’dan sonrada okunabilmesine rağmen Rükudan önce Kunut Dualarını okumak daha iyidir.
Humaid'in bildirdiğine göre, Enes(r.a), Fecr(Sabah) Namazında Kunut Dualarının okunması konusunu sorduğunda ona şöyle söyledi: "Biz Ruku öncesinde ve sonrasında Kunut Dualarını okurduk." [ Ibn Majah ].

Fecr Namazındaki Kunut duasına gelince, bu konuda İslam alimleri arasında görüş ayrılıkları vardır. İmam Ahmet ve İmam Ebu Hanife (Allah'ın Rahmeti ikisinin üzerine olsun) vitir namazı hariç Fecr namazında veya diğer hiçbir namazda Kunut dualarını okumanın sünnet olmadığına inanmaktadır.

Muslim, Allah'ın Resulü'nün(S.A.V) bir Arap kabilesine karşı bir ay boyunca Kunut duasını okuduğunu bildirmektedir.

Ebu Malik, babasına şöyle dedi: Sen, beş yıldır Küfe'de Allah'ın Resulu(S.A.V) , Ebu Bekr(r.a), Ömer(r.a), Osman(r.a) ve Ali(r.a) ile namaz kıldın. Onlar Fecr namazında Kunut duası okudular mı? Babası deki ki: Ey oğlum sen yeni şeyler mi çıkarıyorsun? Tirmizinin aktardığı ve söylediği: Salih hadistir. Çoğu alimde böyle bir kuralı izlemiştir.

İmam Maliki ve Şafi her zaman Fecr namazında Kunut duası okumanın sünnet olduğuna inanmaktadır. Enes dedi ki: " Allah'ın Resulu(S.A.V) son nefesine kadar Fecr namazında Kunut dualarını okumuştur.[ Ahmad tarafından aktarılan]. Ömer(R.a), peygamberimizin(S.A.V) can yoldaşları(Sahabeler) ve diğerlerinin gözü önünde Kunut dualarını okumuştur.

İşte, biz böyle farklı görüşlere saygı duymalıyız. Bunlara ilaveten, İmamı Şafi'ye göre, Kunut duasını okumayan bir kimsenin Sehiv secdesi yapması sünnettir.


En doğrusunu Allah bilir.

 
Üst Ana Sayfa Alt