Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Elektrik faturasında 9 ayrı soygun!

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
20111207155132-b.jpg
Elektrik faturalarında TRT payı başta olmak üzere 9 ayrı kalem üzerinde para alındığını ortaya çıktı. Üstelik bu bedel 28 milyona yakın haneden alıyor.




468_88898.JPG




6BD_87897979879879.JPG
1 – 2 – ve 3 numaralı gösterilmiş kısımları direk elektrik şirketi alıyor
Neymiş bunlar: Per. Sat. Hiz. Bedeli! , İlet. Sis. Kul. Bedeli! , Dağ. Sis. Kul Bedeli!
Sorarım Sizlere şimdiye kadar böyle ne olduğu belirsiz bir hizmet gördünüz mü? Telefon ederek bir şey sorsanız dahi ücrete tabisiniz. Kaldı ki elektriği bize satanlar bir kurum yani bu işin ticaretini yapan bir şirkettir. Her şirket de malını satmak için tabi ki hizmet verecektir.
Siz yaşantınızdaki alışverişlerinizde kasadaki çalışana, malı size tanıtana veyahut herhangi bir
Sorun karşısında danıştığınız da her hangi bir ücret ödüyor musunuz? Ben yaşadığımız Dünyada böyle bir şeye rastlamadım.
****
4 numaralı kısım: Enerji Fonu!
Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığımız Ülkemiz de bu ne FONU’ dur. Ne için tahsil edilir nerede kullanılır acaba bir bilen var mı?
****
5 numaralı kısım TRT PAYI !!!
Bana sormadan ne hakla benden bu tahsilât yapılıyor, hadi tahsilâtı yaptın, bir sanatçıya bir gece için milyonlarca para öderken bana sordun mu? Ayrıca milyonlarca aboneden her ay toplanan bu paraların (her ay en az iki haneli milyon TL.) nerede nasıl kullanıldığının hesabı
Vatandaşa veriliyor mu ??.
****
6 numaralı kısım Bel. Tük. Vergisi
Anladığım kadarıyla belediye hizmetlerine karşılık tahsil edilen vergi, eğer tam karşılığı veriliyorsa itirazım yok.
****
**** = Şimdi Gelelim İşin En Komik Yerine.
Bütün bu yapılan tahsilâtlar tükettiğiniz elektrik oranında artıyor (Sabit değil), az tüketen az çok tüketen çok ödüyor. Yani aynı TRT yi izleyenlerin veya aynı belediye hizmeti görenlerin veyahut kurumdan aynı hizmetleri görenlerin bazıları çok bazıları da az ödeme yapıyor.
VATANDAŞLIKTAKİ HAK ve EŞİTLİK İLKESİ NEREDE KALDI ???
Daha Bitmedi, bütün bu 1den 6 ya Kısımlarda bir nevi vergi mahiyetinde tahsil edilen meblağın toplamı tüketilen elektrik meblağına ilave ediliyor ve KDV hesaplanıyor.
Yani bizlerden Verginin Vergisi alınıyor.
Artık Değerlendirmeyi Sizlere ve Devletin Vicdanına Bırakıyorum.
Saygılarımla
Kaya Erkal


Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, tüketicinin elektrik faturasına yansıtılan ek yükün oranının yüzde 81,3 olduğunu, Türkiye genelinde var olan toplam 28 milyon elektrik abonesi tüketiciden KDV ile birlikte 9 ayrı kalemde bu bedellerin tahsil edilmesinin, yaratılan haksız kazancın boyutunu gösterdiğini kaydetti.

Fuat Engin, yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunda, kayıp/kaçak bedeli uygulaması, tüketicinin bilgisi olmadan elektrik sayaçlarının değiştirilmesi ve sayaç bedelinin tek yanlı olarak belirlenip tüketiciden tahsil edilmesi tartışmaları devam ederken, elektrik kullanımından kaynaklı ortaya çıkan ''haksız'' ve ''hukuksuz'' uygulamaların sürdüğünü savundu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararları, elektrik dağıtım şirketlerinin uygulamalarıyla, tüketicilerin ''neredeyse'' tükettiği elektrik bedeli kadar faturalarına yansıtılan ek yükü ödemek zorunda kaldıklarını anlatan Engin, şöyle devam etti:

''Tüketicinin elektrik faturasına yansıtılan ek yükün oranı yüzde 81,3 olup, Türkiye genelinde var olan toplam 28 milyon elektrik abonesi tüketiciden KDV ile birlikte 9 ayrı kalemde bu bedellerin tahsil edilmesi, aynı zamanda yaratılan haksız kazancın boyutunu da göstermektedir. Tüketicilerden değişik isimler altında haksız olarak alınan 8 kalem yükün her birinden ayrıca KDV alınması da bir başka haksız ve hukuksuz uygulamayı ortaya koymaktadır. Uygulamadaki kalemlerden birçoğunun enerji dağıtım şirketlerinin talebiyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bilgisi dahilinde, EPDK kararlarıyla tüketicilere yansıtıldığını biliyoruz."

28 Aralık 2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK kararıyla belirlenen ve önceki yıllarda perakende enerji satış bedeli içerisinde olduğu ifade edilen kayıp/kaçak bedeli ile sayaç okuma bedelinin tüketicilerin faturasında elektrik kullanım bedelinden ayrı gösterilmesi uygulamasına, Ocak 2011'de başlanılmıştır. Yıllardır bu gizli uygulama ile tüketicilerin haberi olmadan faturalarına haksız kazançlar yansıtılmış olup, bu bedellerin faturada ayrı gösterilmesi uygulamasıyla, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun hükümlerine göre de 'hizmet verenin hile ve/veya ağır kusuru ile gizlenmiş ayıplı hizmetini' ortaya çıkarmıştır.''

Engin, enerji tüketimi 23,12 lira olan bir tüketicinin elektrik faturasına yansıtılarak alınan kalemleri, K/K bedeli 4,06 lira, perakende satış hizmet bedeli 0,52 lira, sayaç okuma bedeli 0,15 lira, iletim sistem kullanım bedeli 1,04 lira, dağıtım bedeli 4,72 lira, enerji fonu 0,24 lira, TRT payı 0,47 lira, elektrik tüketim vergisi 1,18 lira, şeklinde sıralarken, 6,40 lira KDV dahil fatura toplam tutarının 41,90 lira olduğunu açıkladı.

Giderek artan oranda özel şirketler eliyle yaptırılan elektrik dağıtım işlemlerinin, yapılan işin kamusal bir hizmet olduğu gerçeğini değiştirmediğine işaret eden Engin, şunları kaydetti:

''Bu uygulama, Anayasa'nın 5. maddesinde belirtilen sosyal devlet anlayışına, 172. maddesinde belirtilen 'Devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır' hükmüne ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç 1, 4/A maddelerine aykırı haksız bir durum oluşturduğu gibi, aynı zamanda evrensel tüketici haklarından tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması hakkı ile ekonomik çıkarlarının korunması hakkı ilkelerini de ortadan kaldırmaktadır.

Tüketicilerin sırtına yüklenen bu yükün sorumluları olan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK ve enerji dağıtım şirketlerinin yetililerine sesleniyoruz; bugün alınan 9 kaleme, yarın kaç kalem daha ekleneceği belli olmayan ve tüketici vicdanında mahkum edilmiş bu haksız/insafsız uygulamaya hemen son vererek, hizmet ayıplarını derhal ortadan kaldırınız. Aksi durumda tüketici yurttaşların başlattığı hukuk mücadelesi artarak devam edecektir.''

Kaynak: AA
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt