Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Deniz Ürünlerinin Yenmesi Câiz mi?

Mercan Çevrimdışı

Mercan

Eski nick : Salih Kul
İslam-TR Üyesi
6 / EN'ÂM - 145
De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok çağışlayandır, çok merhametlidir.

5 / MÂİDE - 96
Sizin için de yolcular için de bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak ve deniz ürünlerini yemek sizlere helâl kılındı. Kara avı ise ihramlı olduğunuz sürece size haram kılındı. Huzurunda toplanacağınız Allah’a karşı gelmekten sakının.


Selamun aleykum,
Denizden babam çıksa yerim diyenler deniz ürünlerini kast ettiklerinden :);
Maide-96 da geçen deniz ürünlerini yemek sizlere helal kılındı ayeti,
midye-ıstakoz gibi yenmesi tavsiye edilmeyen hayvanları kapsıyor mu?
bu ürünleri toplayıp satan, buradan para kazanan kardeşlerin durumu ne ola?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah;

Allah (c.c.) deniz ürünlerini helal kılmıştır. Bazı mezheb âlimlerinden kendilerince mekruh diye isimlendirdiği (Hanefi'lerce midye gibi) cûzi ürünler bulunabilir.
Kısaca deniz ürünlerinden haram kılınan yoktur.

Hanefi mezhebine göre : Deniz hayvanları olarak sadece balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşü benimsenmiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35)

Şafii mezhebine göre: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahib olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin (kurbağa, yengeç ve timsah gibi) yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir
(Remlî, Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152, Abdurrahman Cezîrî, el-Mezâhibu'l-Erbaa, 2/5)

Mâlikî mezhebine göre : Hiçbir deniz hayvanını istisna kılmaz, deniz ürünlerinin tamamı yenilebilir. (Abdurrahman Cezîrî, el-Mezâhibu'l-Erbaa, 2/5)

Hanbelî mezhebine göre: Deniz ürünlerinden
yılan balığı habis sayılmaktadır. Diğer ürünlerin yenmesi helaldir. (Abdurrahman Cezîrî, el-Mezâhibu'l-Erbaa, 2/5)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt