Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Cihadın Tarifi

E Çevrimdışı

Ebu Enes

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
CİHADIN TARİFİ

1 : Cihadın luğat manası
2 : Cihadın ıstılahi manası
3 : Kuran'da "cihad" kelimesi hangi manada kullanılmıştır ?



1: Cihadın Luğat manası :

"Cihad" kelimesi cehd filinin mastarıdır. Luğat kitablarında cihadın lugavi manası şöyle açıklamıştır:

'Cihad' lugavi (Arab lisanında) asıl manası; güç , kuvvet ve meşakkat manasına gelir. Cihad ve mucadele gibi, örfi nasta 'düşmanla mukatele etmek ( savaşmak ) manasında kullanılır (Lisanu'l-Arab, Tacu'l-Aruc)

'el-cihad kıtal vezninde 'el- mucadele vezninde olub; Düşmanı din ile harb ve kıtal eylemek ( savaşmak ) manasındadır ki; murad 'mukatelede ifrağ-ı vu eylemektir' (Savaşta bütün gücünü sarf etmektir) (Tercemetu'l Kâmus)

"Cihad" : Dini mudafaa için kıtaldır ( savaşmaktır ) (el-Muncid)
Mufredatu'l- kuran'da ise "Cihad" ve "mucadele" kelimeleri ; "Düşman karşısında mudafaa için bütün gücünü kullanmaktır" manasında olduğu ifade edilmiştir. Cihad kelimesi luğat bu umumi manasıyla kullanılmaktadır. (el-Ciahadu Fi'l-İslam 13)

2: Cihadın ıstılahi manası :

"Müslümanların musaleha ( sulh ve barış ) hainde olmadıkları kafirleri islamiyyete davet sonra , onlar da bu daveti kabul etmeyib reddettikleri taktirde, ilay-i kelimetullah ( Kuran'ın hakimiyeti ) için savaşmalarına cihad denir (Kamuysu'l-Fıkhiyye 1/7; Mevsuatu'l-Fıkhiyye 16/ 124)
Allame Şerif Curcani , " Kitabu't-Ta'rifat" adlı eserinde "cihad"ı şöyle tarif etmiştir : "Cihad luğatta cehd fiilinin mastarı olub, gücünün dahilinde kavlen ve fiilen her şeyini ortaya dökmektir.
"Şeriatın ıstılahında ise cihad; Allah yolunda savaşmak ve kıtalde bulunmak için fiil ile, mal ile, rey ile , (görüş beyan etmekte) ve teksiri savadla (yani fiilen savaşmayacak durumda iken, sırf müslümanların sayısını çoğaltmak ve karşı tarafa korku salmak için mucahidlerin safında yer almakla) bilfiil gücünü ve tâkatını sarf etmek' demektir (Kitabu't-Ta'rifat)

Hanefi ulemasına göre cihadın ıstılahi manası; "Kafirlerin hak din olan İslam'a çağırmak kabul etmeyenlere karşı malla canla savaşmaktır" demektir (el-Bedayi 7 / 97 ; Fethu'l-Kadir 4/276)

Şafii ulemasına göre ise cihad;" İslam'ın muzaffer olması için kafirlerle savaşmaktır (Haşiyetu'ş-Şerkavi 2/391) demektir.
Görülüyor ki, Hanefi ulemasının cihad tarifi ile şafiilerin tarifi arasında netice itibarıyle bir fark yoktur. Diğer mezheb imamlarının tarifi de Hanefi ve Şafii ulemasının tarifine yakındır. (el-Fıkhu'l İslami 2 /448)

3: Kuran'da "cihad" kelimesi hangi manada kullanılmıştır ?

Kuran'ı Kerim'de" cihad " kelimesi ve ondan muştak olan (türeyen) kelimeler, 35 defa zikredilmektedir. Bunlardan 8 tanesi Mekki surelerde , 27 tanesi tanesi medeni surelerde yer alır . Medeni sürelerde yer alır .Medeni sürelerde ve ayetlerden geçen "cihad" ve ondan muştahak olan kelimelrin manası "İlay-i Kelimetullah için kafirlerle madden savaşmak"tır. Çünkü cihad, Müslümanlara Medine devresinde farz kılınmıştır.Bu devrede başta Peygamber Efendimiz (asm) ve sahabelerin kafirlerle din ve iman için bilfiil savaşmaları isbat eder ki, Medeni sürelerde geçen cihad kelimesinin manası, kafirlerle maddeten savaşmaktır. Rasul-u Ekram (s.a.v.) ve sahabe-i kiramın kafirlerle olan bütün savaşları. Medeni surelerde geçen cihad ayetlerinin fiili tefsiridir. Mekki sürelerde geçen "cihad" ve ondan muştahak kelimelerin manası ise "huccet ve delille hasmı ilzam ve ikna etmek " veya "nefisle olan mucadele"dir. Ayrıca Kuran'ı Kerim'de geçen "nefr" ve "katl" mastarından muştahak olan kelimeler de maddi cihadı ifade etmektir.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt