Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Cihad Ahkamı – 1.Bölüm: Mukaddime ile Cihadın Lügat ve Terim Manası

  • Konbuyu başlatan Ebu & Dücane
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
%C4%B0slam.jpg

MUKADDİME
Allah’a hamd eder, O’ndan Brelim ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve kötü amellerden Allah’a sığınırız. Allah’ın hidayete erdirdiğini kimse saptıramaz ve Allah’ın saptırdığını da kimse hidayete erdiremez. Allah’tan başka hiç bir ilah olmadığına ve Muhammed (s.a.v.)’in onun kulu ve resulü olduğuna şahadet ederim.
Bu yazdıklarım, unutulmaya yüz tutmuş cihad ahkâmından birkaç cevherdir. Allah (c.c.) yolunda cihad’la ilgili ayetler, birçok İnsanın indinde davet veya İslâm hakkında yazılar yazmak olarak tevil edilir olmuştur. Ve cihad, Müslümanların hayatında açıkça garip hale gelmiştir.
Her ne kadar fiili cihad ve şer’i hükümlerin tatbikine Müslümanlar çok çok uzak kalmış olsalar da. Allah azze ve celle den Cihadın, en azından Müslümanların zihinlerinde ve düşünce tarzlarında tabii mekânına iadesi için gayretlerimizi kabul buyurmasını temenni ederiz.
Bu acelecilik içerisinde İstifade etmeyi ve başkalarına faydalı olmayı umarak, cihadın adab ve ahkâmından bazılarını yazmaya gayret ettik. Allah’tan amellerimizi kabul buyurmasını ve kendisi için yaptığımız amellerimizi halis kılmasını temenni eder, mutlu bir hayat ve bu hayata şehitlikle son vermeyi Mustafa (s.a.v.)’nın zümresi ile beraber haşr olunmamızı niyaz ederim. Muhakkak ki Allah işitici ve dualara cevap vericidir.
Elfakir ilallahi Teâlâ
Dr. Abdullah Azzam
CİHADIN LÜGAT VE TERİM MANASI
Cihad lugatta: (cehede), (yechedu), (cehden veya cuhden) kökünden gelmiştir, (cehede) fiilinin masdarı (el-cuhdu) damme ile veya fetha ile olup vus’at (güç) veya takat manasına gelir. Denilmiştir ki: (el-cuhdu) dammeli olduğu zaman vus’at ve takat manasına, (el-cehdu) fethalı olduğu zaman meşakkat manasına gelir. (El-celdu) fethalı olduğu zaman en son had manasına da kullanılır. Ayetle “En son hadde kadar yemin ettiler” yani “çok kuvvetli bir şekilde yemin ettiler” (el-cuhdu vel-cihadu) lûğatta: İnsanın iyi şeylere nail olması veya kötülüklerin defi için var gücüyle bütün takatini sarf etmesi manasına gelir. (Lisanul Arab, Kamus’ul Muhit)
Şer’an ve ıstılahen cihad: Dört mezhebin fukahası, cihadın, savaş ve savaşta yardımlaşma manasında müttefiktirler.
Şimdi dört mezhebin fukahasının tariflerini takdim edelim:
1- Hanefi mezhebine göre; İbnu Humam, Fethul Kadir de (5/187) şu ibareyi zikreder “Cihad: Kâfirleri, hak olan dine davet etmek ve kabul etmezlerse onlarla savaşmaktır.” Kaşani ise Bedai isimli eserinde (9/4299) şöyle demiştir. Cihad: “Allah yolunda canla, malla, dille savaş yapmak suretiyle bütün gücün ve takatin sarf edilmesidir.”
2- Malikilerde cihad: İ’la-i kelimetullah için Müslümanların, kendileriyle anlaşma yapmadıkları (yani zimmîlerin dışındaki) kâfirlerle savaşması veya o savaşta hazır bulunması veya kâfirlerle savaşmak için topraklarına girmesidir. (Haşiyetul adevi/Essaidi 2/2, Eşşerhüs sağir/Ekrab-ul mesailik/Edderdir 2/267)
3- Şafiilere göre: Bâcûri demiştir ki: “Cihad; Allah yolunda savaşmaktır.” (Elbacüri/ İbnu’l Kasım 2/2611) İbni Hacer ise:”Şer’an kâfirlerle savaşta gayret sarf etmektir.” demiştir, (El-feth 6/2)
4- Hanbelîlere göre Cihad, kâfirlerle savaşmaktır. Umdetul fıkh (s.166) ve Muntehaliradat (1/302) isimli kitaplarda cihad şu şekilde tarif edilmiştir. “İ’la-i kelimetullah için güç sarf etmek ve savaşmaktır.”
Özet olarak;
Cihad savaş manasına gelir. Fi sebilillah kelimesinde ilk akla gelen şey cihaddır.
İbni Rüşd Mukaddimesinde (1/369): Kılıçla cihad: Din için müşriklerle savaşmaktır. Kim ki kendini Allah için yorarsa O’nun yolunda cihad etmiş olur ve cihad sadece Allah yolunda olur. Cihad kelimesi söylendiğinde ancak ve ancak kâfirler İslama girinceye veya cizye verinceye kadar kılıçla mücadele etmek anlaşılır.
İbni Hacer, Fethul Bari de (6/29) şöyle demiştir; fi sebilillah lafzından ilk akla gelen şey cihaddır.
Şehid Abdullah AZZAM
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt