Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Boşanma Gerçekleşince Hısımlara Olan Mahremlik Biter mi?

simsim Çevrimdışı

simsim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum.
Bir çift evli olduğu süreçte anne-babalar mahrem olurlar ve evlenilmesi haramdır ya, peki boşanma gerçekleştikten sonra bu durum ortadan kalkar mı? bir diğer şekliyle çift ölüm sebebiyle ayrılsa mahremlik kalkar mı yoksa yine anne baba olabilirler mi?

Diğer sorum ise; annesi ile evlendiğin kızı annesini boşamak suretiyle nikahlayabilir misin? Yahut kızı ile evlendiğin kadını kızını boşadıktan sonra nikahlayabilir misin?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah;

Sıhrî Hısımlık

Sıhriyet, eşlerden birini diğerine bağlayan hukukî bir bağdır. Sonradan evlilik, boşanma veya ölüm gibi bir sebeble evlilik sona erse bile, sıhrî hısımlık ortadan kalkmadığı için mutlak bir evlenme engeli teşkil eder.

Sıhrî akrabalık ve süt emme yoluyla 7 kadın kılınır, bunlar:
1- Süt anneler,
2- Süt kız kardeşler,
3- Hanımların anneleri (kâyın vâlide),
4- Anneleriyle evlenilmiş himayedeki kız çocuklar (üvey kız),
5- Oğulların kızları,
6- İki kız kardeşi (baldız) aynı nikah altında tutmak,
7- Baba, dede, ve oğulların hanımları, bunda da zifaf şartı aranmaz.
"Babalarınızın nikahladığı kadınları nikahlamayın" (Nisa 22) buyruğuyla (Analık) zikredilmiştir.
"Kendi sulbunuzden gelmiş oğullarınızın karısı... (size haram kılındı)" (Nisâ, 23)


Buna göre, himâye veya evlâtlık amacıyla alınıp büyütülen çocuklarla himâye eden veya evlat edinen arasında bir evlenme engeli doğmaz. Böyle bir erkek çocuğunun hanımı ile evlât edinen arasında da sıhrî hısımlık söz konusu olmaz. Peygamber'in, Zeyneb binti Cahş ile evliliği buna delâlet eder. (Ahzâb, 37)

Ebû Hanîfe, Ahmed b. Hanbel ve İmam Mâlik'ten bir rivayete göre, zinâda, evlilikteki gibi sürekli evlenme engeli doğurur. Bu yüzden bir kadınla zina eden kimse, artık bu kadının usûl ve furûu ile ebedî olarak evlenemez.
İmam Şafii ve İmam Mâlik'ten başka bir rivayete göre ise, zinâ bir evlenme engeli doğurmaz. Çünkü nikâh akid anlamında olup, bu konudaki nasslar akidle ilgisi bulunmayan gayri meşrû ilişkileri kapsamına almaz. Diğer yandan haramın, helâlı haram hâline dönüştüremeyeceği hadisle sabittir. Bununla birlikte, Şâfiîlere göre, böyle bir kadınla evlenmek mekruhtur.
(es-Serahsî, el-Mebsût, Mısır 1324-1331/1906-1912, IV, 204 vd.; el-İhtiyâr li Ta'lîli'l-Muhtâr, III, 88; el Cassâs, Ahkamu'l-Kur'ân, -tahkik: Muhammed es-Sâdık- Kahire, t.y., II, 137; Ömer Nasuhi Bilmen, Hukukî, İslâmiyye ve İstilâhâtı Fıkhıyye Kâmusu, İstanbul 1967, II, 97; M. Muhyiddin Abdulhamîd, el-Ahvâlu'ş-Şahsiyye, s. 49)

"... Eğer üvey kızlarınızın anneleri ile zifafa girmemişseniz onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur....." (Nisa 23)

Selefin cumhuru, kızın nikâhlanması dolayısıyla, annesinin haram olacağı, bununla birlikte kızın ise, annesiyle gerdeğe girilmedikçe haram olmayacağı görüşündedir. Değişik bölgelerdeki fetva imamlarının tümü bu görüşle fetva vermişlerdir.
Seleften bir başka kesim ise, anne ile kızının (rabîbe) aynı olduğu kanaatinde olub, bunlardan herhangi birisi öteki ile gerdeğe girilmedikçe haram olmayacağını söylerler.

(Bunlar) derler ki; Yüce Allah'ın: "Eşlerinizin anaları" buyruğu, yani kendileriyle gerdeğe girmiş olduğunuz eşleriniz demektir. "Ve kendileriyle zifafa girdiğiniz eşlerinizden himayenizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı" diye buyurulmuştur. Bunlar gerdeğe girme şartının hem anneler hakkında, hem de himayede bulunan üvey kızlar hakkında olduğunu iddia etmişlerdir. Bunu Hilas (b. Amr el-Hecerî), Ali b- Ebi Talib'den rivayet etmiştir, Ayrıca îbn Abbas, Cabir ve Zeyd b. Sabit'den de rivayet edilmiş olub, aynı zamanda bu, îbn ez-Zubeyr ile Mucahid'in görüşüdür.
Mucahid der ki: Gerdeğe girmek her iki halde de kast edilmiştir. Ancak cumhurun görüşü buna muhaliftir. Ve cumhurun görüşüne göre fetva verilmektedir
 
Üst Ana Sayfa Alt