Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Havva'nın Yaratılışı Hakkındaki Hadisin Sıhhati, Bayram Namazı, Sehiv Secdesi Nasıldır?

Abdullah4 Çevrimdışı

Abdullah4

My leader is the Prophet, my Lord is Allah,
İslam-TR Üyesi
Es selamun aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu..
Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Mes'ud ve diğer bir kısım sahabilerden nakledildiğine göre İblis, lanete uğratıldıktan sonra cennetten çıkarıldı. Buna mukabil Adem cennete yerleştirildi. Adem cennette, kendisiyle beraber olacak bir eşi olmaksızın yalnız başına dolaşıyordu... Bir zaman uykuya daldı. Sonra uyandı. Bir de ne görsün, başucunda bir kadın oturuyor. Allah o kadını Ademin kaburgasından yaratmıştı. Adem kadına: "Sen kimsin?" dedi. O, "Ben bir kadı- nun." dedi. Adem: "Niçin yaratıldın?" diye sordu. Kadın: "Sen benimle birlikte yaşayasın diye" dedi.

Bu hadis zayıf mı
taberi de böyle bir rivayet var ama ben Arapçada bu rivayet cidden zayıf diye söyleniyor doğru mu taberi tefsirde arapçasinda ve tahkikli olanda bu rivayet cidden zayıftir sözü var ama yinede bu rivayet durumu nedir.
Bide bayram namazı tek başına kılınır mı eğer killinmazsa 3 kişiyle kılınır mı?
bide Bayram namazinda tek bir nasil alinir
bide nerede tekbir alınır bayram namazıyla ilgili okudum ama anlamadım bu yüzden sormak istedim.
Bide sehiv secdesi ben söyle yapıyorum niyet etmeden Allahu ekber diyorum subhane rabbil ala okuyorum sonra tekrar Allahu ekber diyorum kalkıyorum sonra tekrar Allahu Ekber diyorum tekrar subhane rabbil ala okuyorum sonra tekrar Allahu Ekber diyorum ve etteyetu okuyorum ve selam veriyorum bitiriyorum doğru mu yapıyorum niyet almak gerekiyor mu?
ben sehiv secdesi başlık baktım pek anlayamadım bu yüzden tekrar sordum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh ;

İbn Cerir, İbn Ebi Hâtim, Beyhaki, el-Esmâ ve's-Sıfâtta ve İbn Asâkir, Suddi'nin tarikiyle, Ebu Mâlik ve Ebu Sâlih'ten onlar da İbn Abbâs ve Murre'den bildirir: İbn Mes'ud ve sahabeden bazıları der ki: “Âdem Cennete konulduğu zaman orada tek başına yürüyordu ve onunla sukûn bulup yalnızlıktan kurtulacağı eşi yoktu. Âdem Cennette, kendisiyle beraber olacak bir eşi olmaksızın yalnız başına dolaşıyordu. Bir zaman uykuya daldı.
Sonra uyandığında başucunda bir kadın oturduğunu gördü. Allah, O kadını Âdemin kaburgasından yaratmıştı.
Âdem kadına: “Sen kimsin?” diye sorunca,
O : “Ben bir kadınım” cevabını verdi.
Âdem: “Niçin yaratıldın?” diye sorunca ise
Kadın: “Sen benimle birlikte yaşayasın diye” dedi.
Melekler Âdem'in bilgisinin ne kadar olduğunu öğrenmek için: “Ey Âdem! Bunun adı nedir?” diye sorunca,
Âdem: “Havva” cevabını verdi.
Melekler: “Neden ona Havva adı verildi?” diye sorduklarında ise
Âdem: “Çünkü O, diri bir varlıktan yaratıldı” cevabını verdi.
Allah, Âdem'e: “Ey Âdem, Sen ve Eşin Cennette kalın...” buyurdu.”
bn Cerir, 81/548; İbn Ebî Hâtim, 1/85, 372; Beyhakî, 820; İbn Asâkir, 7/402; İbnu'l Esir, el Kamil fi't Tarih, C. 1)

Bu hadis, İbn Ebî Hâtim'de, Suddî'nin sözü olarak geçmektedir.)

*****

Bayram Namazı

Fakihlerin büyük çoğunluğu, camilerde kılınma imkânı bulunmadığı takdirde bayram namazının evlerde ferdî veya cemaatle kılınabileceği görüşüne gitmiştir. Bu konu fıkıh kitablarında daha çok "Bayram Namazının Kazası" başlığı altında ele alınır.
Hanefi âlimleri dışındaki cumhûru'l ulemâ, cemaatten geri kalan kimsenin daha sonra evde bayram namazını eda etmesinin mustehab olduğu görüşüne gitmiştir. Kaldı ki Hanefilere göre topluca kılınmaması durumunda bir sonraki gün imamla birlikte bayram namazı yine kılınabilir. (El Aynî, Umdetu'l Kârî, C. VI, Sf: 445)
Bayram namazının kazasıyla ilgili bu hüküm, umumu kapsayan hastalık vb. sorunlar nedeniyle mescidlerde imamla birlikte kılamayanlar için de geçerlidir; bu kişiler bayram namazını evde bireysel olarak kılabilecekleri gibi aile fertleriyle birlikte cemaatle de eda edebilirler. (İbn Kudâme, El Muğnî, C. II, Sf: 290)
Rivayet edildiğine göre Enes Bin Mâlik (radiyallahu anh) bayram namazını kaçırdığında aile efradını toplar, imamın bayram günü kıldırdığı gibi onlarla bayram namazını kılardı. (El Beyhâkî)




 
Üst Ana Sayfa Alt