Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Başımda Yaradan Dolayı Saçımı Nasıl Kesip İhramdan Çıkmalıyım?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Özel SORU : Başımda Yaradan Dolayı Saçımı Nasıl Kesip İhramdan Çıkmalıyım?

Selamunaleykum hocam.Kusura bakmayın telefondan yeni konu acamadaçbir türlü.
Hocam umre ibadetini yaptik elhamdülillah.İhramdan cikmak kaldı.Ben hanefiyim saçın 1/4 u kesilecek ama berbere gidemiyorum suan.Kafamda yara izleri var.Ben kendim safiiler gibi bir iki tutam saç kesebilir miyim? hocam ihramdan cikmak icin cevabinizi bekliyorum.Allah razı olsun, inşallah mesajımı hemen okursunuz :)

Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh , Kardeşim Allah c.c. kabul buyursun ibadetlerinizi

Hacc veya Umra'de şeytanı taşlayan, daha sonra da Rabb'ine kurban kesen hacı / umrî ; bunun peşinden başı açık yalın ayak tâbirine uymak için kendi bedeninden parçaları (saçını) sembolik olarak kurban eder.
لَقَدْ صَدَقَ اللّٰهُ رَسُولَهُ الرُّءْيَا بِالْحَقِّۚ لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ اِنْ شَٓاءَ اللّٰهُ اٰمِن۪ينَۙ مُحَلِّق۪ينَ رُؤُ۫سَكُمْ وَمُقَصِّر۪ينَۙ لَا تَخَافُونَۜ فَعَلِمَ مَا لَمْ تَعْلَمُوا فَجَعَلَ مِنْ دُونِ ذٰلِكَ فَتْحاً قَر۪يباً
Ey iman edenler! Siz, Allah dilerse güven içinde, başlarınızı tıraş etmiş veya saçlarınızı kısaltmış olarak korkmadan Mescid-i Haram'a gireceksiniz." (Fetih, 27)

Bu durum aynı zamanda, Rabb'i için saçını değil, canını da Allah yolunda vereceğini temsil ederken, başından dökülen her saç teli, adeta dökülen günahlarını simgelemektedir.

İbn Ömer (r.anhuma)'den gelen bir rivâyette Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur : "Allah'ım! Başlarını tıraş ettirenlere merhamet et." diye dua etmesi üzerine,
Sahabeden bazıları, "Saçlarını kısaltanlara da dua etseniz ey Allah'ın Rasulu?" demişler;
Rasulullah da : "Saçlarını kısaltanlara da." diyerek onlar için de dua etmiştir.
Sahabeden kimileri saçlarını tamamen kazımış, bazıları da saçlarını kısaltmıştır.
(Buhari, Hac, Bab 128, Hadis no: 201; Ebu Davud, Hac, Bab 78, Hadis no: 1979)


İhramdan çıkmak için saçınızı kestirmeniz gerekir, bunun ölçüsü de nas ile sabit olmadığı için mezheblere göre farklılık arzetmektedir.

Maliki ve Hanbeli mezheblerince başın bir kısmını kesmenin geçerli olmadığını söylemişlerdir. Çünkü Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem saçının tümünü kesmişti. Mutlak olan emir kesmektir. Bu nedenle kesmenin anlamına dönülmesi gerekir.

Hanefi mezhebine göre ise, başın dörtte biri miktarı kadar saçı kesmek geçerlidir. Dörtten birinden daha az kesmek geçerli olmaz.

Şafii mezhebinde, başın her hangi bir yerinden en az üç kıl kesmek veya kısaltmak yeterlidir.

Saçlarını başından topuz yapan veya başına yapıştıran veya örme yapan kimsenin nasıl hareket edeceği konusu ulemâ arasında ihtilaflıdır. İmam Mâlik'e, Şafiî'nin eski kavline, Sevrî'ye İmam Ahmed'e ve İshak'a göre bu kimselerin saçlarını tıraş etmeleri vâcibdir. Çünkü Peygamber (s.a.v.) "İhrama girmek için saçım topuz yapan kimselerin tıraş olmaları vacibdir." (Beyhakî, es-Sunenu'l-Kubrâ, V, 136) buyurmuştur.
Hanefî ulemâsına ve İmam Şafiî'nin yeni kavline göre ise bu kimselerin saçlarını sadece kısaltmaları ihramdan çıkmaları için yeterlidir.

İbn Kudame (Rahimehullah), bu konuda; "tüm saçından kısaltma veya kesmek gerekir aynı şekilde kadın da aynı hükme tabidir." (İbn Kudâme, el Muğni, C. 3, sf: 196)
Yukarıdaki görüşler ihramdan çıkılması için mezheblere göre kesilecek saç mikatının ez asgari miktarlarını bildirmektedir. Başdaki saçın tamamını kısaltma veya kesme işlemi yapmak en ihtiyatlı ve güzel olanıdır.


Başınızda yara olduğunu söylüyorsunuz, saçlarınızın uçlarından (parmak ucu kadar) yaraya değmeden en az (Hanefi mezhebince) dörtte birini kestirebiliyorsanız kestirmeniz gerekir. Eğer saçlar çok kısa mutlaka yaraya değiyor veya saçınız (kel) hiç yoksa, saç kesme aletini başın üzerinde kesiyormuş gibi bir muddet gezdirerek kesme emrine itaatinizi göstermeniz de yeterlidir.
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Size emrettiğim şeyleri gücünüz yettiğince yerine getirin."
(Buhari, Sahih, Îtisâm, 2; Muslim, Sahih, Fedâil, 20)
Aynı zamanda bu rivâyet İmam Mâlik'in bu konudaki ictihadının delilidir. Bu durumda olanlar için diğer mezhebler de (Şâfi ve Hanbeli) mustehab olarak aynı görüşle amel ederler.


Bunun haricinde yara başın bir bölümünde ise, diğer bölümlerden saçınızı keserek ihramdan çıkmanız da mümkündür. Tüm bunlara rağmen yapamıyor iseniz zarurat dolayısıyla Şafii mezhebin ictihadından istifade ederek birkaç saç kılını keserek ihramdan çıkmanız mümkündür. Allah (c.c.) yardımcınız olsun. Bizlere de dua ediniz , selamun âleykum.

**

Konu hakkında şunları da aktarmamız tamamlayıcı bilgi olarak uygun olacaktır;

İhramdan çıkarken başın tümünü tıraş etmek vâcibdır. Çünkü baş denince başın tümü anlaşılır. Nitekim İmam Mâlik ile İmam Ahmed'e ve Hanefî ulemâsından bazılarına göre ihramdan çıkarken başın tümünü tıraş etmek vâcibdir.
Hanefî ulemâsından Aliyyu'1-Kârî bu konuda şunları söylemiştir:
"Buhârî ile Muslim'de ve bunların dışında bazı hadis kitaplarında Rasûl-u Ekram'in kaza umrasinde saçlarını kısalttığı ifâde edildiği gibi Allah teâlâ ve tekaddes hazretleri de Kur'ân-ı Kerim'inde "Ey iman edenler! Siz, Allah dilerse güven içinde, başlarınızı tıraş etmiş veya saçlarınızı kısaltmış olarak korkmadan Mescid-i Haram'a gireceksiniz." (Fetih 27) buyurmuştur. Bu durum ihramdan çıkarken saçları kısaltmanın câiz olduğu gibi tıraş etmenin de câiz olduğunu gösterir. Bununla beraber saçları tıraş etmenin kısaltmaktan daha faziletli olduğu ittifakla kabul edilmiş ve Sevrî, başın tümünü kapsayacak şekilde tıraş etmekte veya kısaltmakta icmâ bulunduğunu söylemiştir. Fakat Sevrî'nin naklettiği bu icmâ'dan maksad, sahabenin ve selefin icmaıdır. Çünkü Rasûl-ui Ekram'in ve ashab-ı kiramdan birinin başının saçlarından bir kısmını tıraş etmekle veya kısaltmakla yetindiği bilinmektedir. (Buhârî, hac 127; Müslim, hac 209-210; Ahmed b. Hanbel, V, 96, 98) Ancak Peygamber (s.a.v.)'in bu tıraşının Veda Haccı'nda değil de kaza umresinde olması ihtimali daha kuvvetlidir. Peygamber'in ihramdan çıkarken başının en azından bir kısmını tıraş ettirdiğinde (ya da kısalttığında) şüphe olmamakla beraber, tümünü tıraş ettirdiğinde (veya kısalttırdığında) ihtilâf bulunduğundan bir başka ifadeyle bu ihtilaflı iki meseleyle ilgili hadislerin ortak noktasını Peygamberin ihramdan çıkmak için en azından başının bir kısmını tıraş ettirmesi (ya da kısalttırması) teşkil ettiğinden, Hanefî ulemâsının büyük bir kısmı ihramlıların ihramdan çıkabilmesi için başının en azından dörtte birini, İmam Ebû Yûsuf ise yarısını İmam Şafiî de sadece üç kılını tıraş ettirmesinin (veya kısalttırmasının) farz, tümünü tıraş ettirmesinin (ya da kısalttırmasının) mustehab olduğunu söylemişlerdir.
İmam Mâlik ile İmam Ahmed ise Peygamber'in Veda Haccında saçlarının tümünü tıraş ettirdiğine (veya kısalttırdığına) dâir olan hadisleri esas alarak ihramlının ihramdan çıkabilmesi için başının tümünü tıraş ettirmesinin (ya da saçlarının tümünü kısalttırmasının) farz olduğunu söylemişlerdir.
Bu ikinci görüşte olan ulemâya göre ihramlının başını traş ettirmesini, abdestteki başın dörtte birini meshetmek fiiliyle kıyas etmek doğru olamaz. Çünkü "başınızı mesnedin..." (Mâide 6) âyet-i kerimesindeki "baş" kelimesinin önünde "bâziyyet" ifâde eden "bi" harf-i cerri vardır.

Netice olarak ihramdan çıkarken başının sadece bir kısmını tıraş etmekle ya da kısaltmakla yetinmeyip tümünü tıraş etmek veya kısaltmak İmam Ahmed ile İmam Mâlik'e göre farzdır. Bu konuda Hanefî ulemâsından İbn Humâm da İmam Mâlik'in görüşünü benimsemiştir. (Aliyul-kârî, Mirkatu'l-mefâtîh, III, 238)

 
Üst Ana Sayfa Alt