Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Yolcu Kimsenin Namazlari Tam Olarak Yani Dört Rekât Kilmasi Caiz Midir?

A Çevrimdışı

Aylahakkani

Üye
İslam-TR Üyesi
YOLCU KİMSENİN NAMAZLARI TAM OLARAK YANİ DÖRT REKÂT KILMASI CAİZ MİDİR?

Yolcu kimsenin namazları kısa etmesi müekked sünnettir dolayısıyla âlimlerin ittifakıyla terk etmemesi gerekir. Bu konuda imam Şafiden nakledilen iki görüşten birinde yolcu kimsenin namazı tam olarak kılmasını daha efdal olduğu görüşüne yer verilir. Ancak Şafii mezhebinin sahi olan görüşüne göre sahih olan kısa etmenin efdal olduğudur. (Bkz: El-Mecmu’ Nevevi, 4/218-223)

Yolcu kimsenin namazını kısa etmesinin daha efdal olduğunu gösteren bir başka delilde: Peygamber efendimizin (s.a.v) bütün yolculuklarında namazlarını kasr etmesi, kısa kılmasıdır. Peygamberimizin (s.a.v) yolculuklarında namazlarını tam olarak kıldığına dair gelen rivayetlerin hiçbir sahih değildir.

Enes (r.a) şöyle anlatır: “Resûlüllah (s.a.v.) ile birlikte Medine’den Mekke’ye yola çıktık tekrar Medine’ye dönene kadar namazlarını iki rekât iki rekât kılıyor idi.” (Buhari, 1081. Müslim, 724)

Abdullah İbn Ömer’den nakledilen bir rivayet şöyledir:“Resûlüllah (s.a.v.) ile birlikte (birçok) yolculukta bulundum. İki rekâttan fazla namaz kılmadı. Ebû Bekir’le birlikte bulundum, o da -Allah ruhunu kabzedinceye kadar- iki rekâttan fazla kılmadı. Ömer ve Osman’la da beraber bulundum; onlar da aynı şekilde hareket ettiler.” (Buhari, 1102. Müslim, 689)

Yani Osman (r.a) hilafetinin ilk yıllarında iki rekât kılıyordu, hilafetin son yıllarında ise tam olarak kılıyor idi.

Abdullah bin Mesûd’a (r.a) Osman bin Affan’ın minada dört rekât namaz kıldığı ulaştı. Bunun üzerine şöyle dedi: “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun Bizler Allahtan geldik Allan tekrar döneceğiz.)

Rasûlüllah (s.a.v.) ile birlikte mina da iki rekât kıldım, Ebû Bekir Es Sıddıkla birlikte ile birlikte mina da iki rekât kıldım, Ömer bin Hattabla birlikte mina da iki rekât kıldım.” (Buhari, 1084. Müslim, 695)

-Şeyhul İslam İbni teymiyye (r.a) şöyle demiştir: Yolculukta namazların tam kılınması mekruhtur. İmam Ahmed şöyle demiştir: Yolculukta namazların tam kılınması hoşuma gitmez.

-İmam Ahmed’den şöyle bir görüşte nakledilmiştir: Yolculukta bir kimse namazların tam kılarsa cazi olup olmaması konusunda duraklarım. Zira peygamber efendimiz (s.a.v) döneminde hiçbir sahabenin tam olarak kıldığı sabit olmamıştır. Aişeden (r.anh) bu konuda nakledilen muhalif görüş delil niteliğinde değildir. (İhtiyarat, İbni Teymiyye S. 32)

İbni Kayyim (r.a) şöyle demiştir: Peygamber efendimiz (s.a.v) yolculukta yola çıktıktan sonra Medine’ye dönünceye kadar dört rekâtlı namazları iki rekât kılıyordu. Yolculuğunda dört rekat olarak kıldığı sabit olmamıştır.

Aişe validemizden nakledilen: Peygamber efendimiz (s.a.v) yolculukta kısa ve tam olarak kılar, oruç tutar iftar ederdi” hadisi sahih değildir. Şeyh İbni Teymiye’den bu hadisin yalan olduğunu söylediğini iştim.

Şöyle de rivayet edilmiştir: Peygamber efendimiz (s.a.v) yolculukta kısa ve tam olarak kılar, oruç tutar iftar ederdi”

Şeyh İbni Teymiye (r.a) bu rivayete de batıl demiştir. Ne Aişe (r.anh) validemiz ve ne de diğer sahabeler, Peygamber efendimize (s.a.v)muhalefet etmezlerdi.


Hatta bazı âlimler İmam Ebu Hanife ve İbni Hazım gibi kimseler: yolcu kimsenin namazlarını kısa kılmasının vacip olduğunu, tamamlamanın caiz olmadığını söylemişlerdir.

Yolculukta namazları kısa kılmak sünnettir vacip değildir. Bunun delili ise Osman ve Aişe (r.anhma) yolculukta namazlarını tamamlıyorlardı. Şayet kısa kılmak vacip olsa idi tamamlamazlardı. Ayrıca sahabelerde Osman (r.a) mina da namazını tamamlayınca sahabeler de ona tabii olarak tamamladı. Şayet tamamlamak haram olmuş olsa idi sahabeler de namazlarını tamamlamazlardı.

İmam Şafii şöyle demiştir: Şayet yolcu kimsenin namazlarını iki rekat kılması vacip olmuş olsa idi Osman, Aişe, İbni Mesud namazlarını tamamlamazlardı. Namazı tamamlamak caiz olmazdı. (Ümm, Şafii, 1/159)

İbni Useymin “Şerh El Mümti’de 4/358-362 şöyle demiştir: ilim ehlinden bazı kimseler: Yolculukta namazı tma kılmak mekruhtur. Çünkü bu peygamber efendimizin (s.a.v) her zaman yapmış olduğu sünnetine aykırıdır. Peygamber efendimiz (s.a.v)yolculukta namazlarını tam kılmamıştır. Ayrıca şöyle demiştir: “Benim namaz kıldığım gibi namaz kılınız” bu görüş ve sözler şeyhul İslam İbni Teymiyye’nindir. Nitekim bu görüş kuvvetli hatta görüşler içerinde en güçlü görüştür.

Bazı ilim ehli sei şöyle demiştir: yolcu kimsenin namazlarını kısa kılması vaciptir şayet tamamlarsa günahkar olur.

Bana göre ise tercih edilen görüş: yolculukta namazı tamamlamanın mekruh olduğudur. Haram değildir. Her kim tam kılarsa isyankâr olmaz. Bu teorik bakış açısıyla böyledir.

Ameli olarak ise: bir insana bir şey yaptığında isyankâr olmasından korkulacağı şeyi yapması yakışır mı?

Terbiye ve peygamber efendimizi n(s.a.v) yaptığını yapma noktasında yapması gereken sünnet olanıo yapmasıdır. Zira bu kalbin içinde en güzel olandır. Hatta bunun hilafını yapman caiz olsa da yinede dediğimizi gibi kalbin için en faydalı ve güzle olan bu yolu tutmandır.

Buna binaen diyoruz ki: Yolcu kimse için efdal olan namazlarını kısaltmasıdır. Ancak kısa kıldığından ötürü cemaatle namaz kılmayı terk etmemesi gerekir. Bilakis yolcu kimsede cemaatle namazlarını kılması gerekir.

Şayet mukim bir imam ile namaz kılarsa imam gibi namazlarını tamamlar. Şayet imam da yolcu ise kişide kısa olarak namazlarını kılar.
 
Üst Ana Sayfa Alt