Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale Yenı Dogan Bebeklerde Gobek Kordonunun Onemı.!

Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Son yıllarda yapılan araştırmalar, göbek kordonunun doğumdan hemen sonra değil, bir miktar geciktirilerek kesilmesini öneriyor...

Ana rahminde oluştuğu andan itibaren göbek kordonu ile plasentaya bağlı olan bebek, doğumun hemen ardından bu kordonun kesilmesi ile plasentadan (ve anneden) ayrılıyor. Yaşamın ilk dakikalarında yapılan bu ilk müdahaleyi geciktirmenin bebek için daha sağlıklı olacağını öne süren araştırmalar yapıldı. İşte göbek kordonunun kesilmesini geciktirmek için

7 önemli sebep:


1. Bebeğinizin kan seviyesi %32 daha yüksek olacak
Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, doğumun ardından göbek kordonu hemen kesilen bebekler ile kordonu en az 3 dakika bekletilen başka bir grup bebek arasında karşılaştırma yapıldı. Kordonu hemen kesilmeyen bebeklerde sonraki günlerde yapılan ölçümlerde, kan seviyelerinin %32 daha fazla olduğu saptandı.



2. Daha fazla demir
Kan seviyesi yüksek olunca, vücuttaki demir oranı da artıyor. Plasentadan bebeğe aktarılan kan miktarı, kordon geç kesilince daha fazla oluyor ve dolayısıyla bu demir seviyelerini de olumlu etkiliyor. İlk aylarda bebeklere verilmek üzere üretilen bebek mamalarında demir takviyesi de bulunur. Kordonu geç kesmek, ileriki zamanlardaki demir eksikliğini de engellemek için daha kolay bir yöntem gibi gözüküyor. İsviçre’de Halland Hastanesi’nden uzmanların 400 bebek üzerinde yaptıkları bir araştırma da gösteriyor ki, kordonun geç kesilmesi, ferritin ve demir seviyelerinde %45’e kadar daha olumlu gelişmeler ortaya koyabiliyor.

3. Anemi riski azalıyor
Bebeğe aktarılan kan miktarı yüksek olduğunda, yenidoğanın anemiye yakalanma riski de azalıyor. Özellikle anemik annelerde (annede kansızlık varsa), bu durumun bebeğe sirayet etmemesi için kordonun geç kesilmesi önemli. Hollanda’da Ann Trop Peadiatr tarafından 2004’te yapılan bir araştırma da gösterdi ki, geç kesilen göbek kordonu, hemoglobin seviyelerinin ideal seviyede olmasına yardımcı oluyor.

4. Bebeğin kilosunu etkiliyor
Kanıta dayalı bilimsel araştırmaların yayınlandığı Cochrane Library’de, göbek kordonunun geç kesilmesinin bebeğin kilosunu da olumlu etkilediği açıklandı.



5. Kanama ve enfeksiyon riski daha az
Doğumdan sonraki ilk birkaç günde bazı bebeklerde kanama ve enfeksiyon riski oluşabiliyor. Rhode Island Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, göbek kordonu daha geç kesilen bebeklerde bu riskin azaldığını gösteriyor.



6. Daha fazla oksijen
Plasentadan bebeğe kan aktarımı devam ederken, bebek daha fazla oksijen de almış olur. Henüz havayla temas etmemiş, suda doğan bebeklerin suyun altında nasıl durabildiğini bu açıklıyor! Doğum sırasında yeterince oksijen alabilmiş olan bebek, daha sonra nefes alma güçlükleri çekmiyor.



7. Çünkü ten tene temas önemli!
Günümüzde ne yazık ki bebeğin doğar doğmaz anneden uzaklaştırılması, ilk kontrollerini yapmak üzere bebek bakım masasına alınması, çoğu hastanede hala rutin bir uygulama. Bu “acil” bakımın yapılabilmesi için kordon bebek dünyaya gelir gelmez kesiliyor.

GÖBEK BAĞI BEBEK DOĞAR DOĞMAZ KESİLİRSE...

Halen dünya genelinde göbek bağını bebek doğar doğmaz kesmek gibi bir anlayışın hakim olduğuna dikkati çeken Uyar, yapılan son araştırmaların bunun çok tartışmalı olduğunu gösterdiğini belirtti.

Göbek kordonunun kesilmesi için belli bir zaman geçmesi ve biraz beklenmesi gerektiği yönündeki görüşlerin son dönemde ağırlık kazanmaya başladığını aktaran Uyar, şunları kaydetti:

"Plasentanın doğumdan sonra birinci dakika ile beşinci dakikada ayrılması arasında birtakım farklılıklar olduğu bilimsel olarak gösterildi. Doğru zamanlama konusunda, göbek kordonundaki atım durana kadar beklenmesi gerektiği yönünde görüş hakim. Çünkü bebek doğduktan sonra plasentadan bebeğe göbek kordonu aracılığıyla kan geçişi söz konusu oluyor. Buna 'plasental transfüzyon' diyoruz."

Plasentadaki kanın bebeğin sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uyar, bu kanın bebeğe gitmesinin bebeklerde özellikle anemiden korunma ve bebek gelişimi açısından önemli olduğuna, kan akımının geçmediği durumlarda bebeklerin kan düzeylerinin ve demir depolarının azaldığının tespit edildiğine dikkati çekti.

BEYİN GELİŞİMİNİ DE ETKİLİYOR

Özellikle göbek kordonundaki atım durana kadar bekleyip göbek kordonunu kesmenin aneminin önlenmesi açısından da oldukça önemli olduğunu dile getiren Uyar, şöyle konuştu:

"Sadece anemi değil, aynı zamanda bebeğin beyin gelişimi açısından da önemlidir. Özellikle doğumdan sonraki 6 ayda yapılan bazı çalışmalarda demir azlığının beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediğine dair veriler var. Ayrıca enfeksiyon ve kanama riski ile özellikle kalp odacıkları içerisinde ya da beyinde kanama riskini azalttığı şeklinde de veriler söz konusu. Plasentanın geç kesilmesiyle bebeğe geçen kök hücre miktarının arttığı ve bunun da gerek enfeksiyonlara gerekse kanamalara karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor."


Göbek kordonunun geç kesilmesinin bebegın kılosunu olumlu yönde etkilediği de kanıtlanmış araştırmalar arasındadır.

Bebekler nefes alma güçlükleri çekmiyor.

Göbek kordonunun geç kesilmesi ile bebek daha fazla oksijen alabiliyor. Suda doğum yapan bebekler kordon bağları sayesinde suda oksijensiz durabiliyorlar.

Anne ile ten tene temas devam ettiriliyor.

Günümüzde doğumun hemen ardından bebek kontrolleri için annesinden uzaklaştırılıyor ve tabi bu esnada göbek kordonu da kesiliyor. Doğumdan sonra acil müdahale gerektirmeyen durumlarda bebeğin kordonunun hemen kesilmesi yerine annenin göğsüne yatırılması, hem annenin hem de bebeğin sakinleşmesini ve huzurlu olmasını sağlıyor. Böyle bir ortamda hormonlar olması gerektiği gibi işlevlerini yerine getiriyorlar. Aynı zamanda bebeğin anne ile tensel temasta olması, bebeğin vücut ısısını dengelemesine yardımcı oluyor ve emzirmeyi de kolaylaştırıyor.

Özellikle erken doğmuş prematüre bebeklerde kordonun geç kesilmesi birçok hastalığın önüne geçiyor.

Kordonu kesmek için 30 saniye bile fazladan beklenmesinin organ bozukluklarını, kalp karıncığı içindeki kanama olasılığını, kan nakli ihtiyacını azaltıyor. Özellikle düşük kilolu bebeklerde göbek kordonunun geç kesilmesi sepsis tehlikesini azaltıyor.

Göbek kordonunun geç kesilmesi bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Bebekler doğduklarında bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş oluyor. Göbek kordonunun geç kesilmesi bebeğin bağışıklık sisteminin daha hızlı gelişmesine yardımcı olur.

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre anne ile bebeği, doğumdan sonra hemen ayırmak yerine, göbek kordonundaki kanın atımının durduğu zaman göbek kordonunu keserek ayırmak daha doğrudur. Bu kan atımının durması için de en az 3 dakika kadar beklenmesi gerekiyor.

Bu yeni görüş elbette pek çok karşıt görüşü de beraberinde getiriyor. Örneğin göbek kordonunun geç kesilmesi ile bebeğe daha fazla kan gideceğinden bebeğin sarılık olma ihtimalinin de arttığı söyleniyor. Fakat bu geçici sarılığın tehlikeli olabileceğine dair bir kanıt henüz bulunmamaktadır. Aksine yenidoğan sarılığın antioksidan etkileri olduğu için faydalı olduğu da söylenebilir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında doktorunuzdan göbek bağının ne zaman kesilmesi ve ne gibi etkileri olduğu konusunda bilgi edinmeniz, doğumdan önce bir karara varabilmeniz de, bebeğinizin doğumundan önce yapmanız gereken hazırlıklardan birisi haline geliyor gibi.


 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
ulkemızdekı hastalıkların ve bu ınsanların neden bu denlı ılaca bagımlı yapıldıgını sımdı daha net ve ıyı anlıyorum.
Turkıye İlac fırmalarının denegı ve tekelı halıne gelmıstır.

Yazıklar olsun bunu bılıpte el kadar kucuk bebeklerı rıske atanlara

bence herkez evde dogumun egıtımını almalı...! ve de hastahaneye gıdıleceksede bu durumu ızah etmelı..

ALLAH zulcelal Muslumanların yardımcısı olsun.
 
Üst Ana Sayfa Alt