Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Tahiyyat Sonunda Okunan Duaların Sıralaması ve Kaynağı Nedir?

A Çevrimdışı

asistayle

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
hayırlı geceler benim sorum namazda oturunca sırasıyla ettehiyat salli barik rabbena rabbenafirli okuyorum ve sonuna ( birahmetike ya erhemarrahimin ) ekliyorum buradaki sıralama doğrumu yoksa rabbena atinadan sonramı okumam gerekiyor
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Peygamber (s.a.v.), bir adamın, namazda Allah’ı övmeden ve Peygamber’e salâvat okumadan dua ettiğini işitti. Bunun üzerine şöyle dedi:
Bu acele etti.
Daha sonra adamı çağırıp, ona ve orada bulunan diğer insanlara şöyle dedi:
Sizden biri namaz kıldığı zaman Rabb'ine hamd edip, O’nu överek duaya başlasın. Ardından Peygamber’e (s.a.v.) salâvat getirir (bir rivayette: getirsin). Daha sonra dilediği gibi dua etsin.”
(Ahmed, Ebû Davud, İbn Huzeyme (1/83/2).
Hâkim hadisin sahih olduğunu söylemiş; Zehebî de bu görüşünde ona katılmıştır.
Bilmen gerekir ki, bu hadis, mevcut emirden dolayı, bu teşehhudde de Peygamber’e (s.a.v.) salâvat getirmenin vacib olduğunu göstermektedir.
İmam Şafiî ve kendisinden nakledilen iki rivâyetten sonuncusuna göre İmam Ahmed, bu teşehhudde salâvat okumanın vacib olduğunu söylemiştir. Onlardan önce de bir grup sahâbî aynı görüşü dile getirmiştir.
Buna dayanarak el-Âcurrî “eş-Şeria” (s.415) adlı kitabında şöyle demiştir: “Son teşehhudde Peygamber’e (s.a.v.) salâvat okumayanın o namazını yeniden kılması vaciptir.”
Bu sebeble, son teşehhudde Peygamber’e salâvat okunmanın vacib olduğunu söyleyen tek kişinin İmam Şafiî olduğunu söyleyen kimseler, hakkı teslim etmemiş ve insafsızca hareket etmiş olmaktadırlar. Nitekim Büyük fıkıhçı el-Heytemî de “ed-Durru’l-mendûd fi’s-salâti ve’s-selâmi alâ sahibi’l-makâmi’l-mahmûd” adlı kitabında (varak, 13-16) konuyu bu şekilde ele almıştır.
(Ebû Dâvud, Vitr 23 (1481), c.5, s.472)


“Peygamber (s.a.v.) bir adamın da namaz kılarken Allah’ı yüceltip, O’na hamd ettiğini ve Peygamber’e salâvat getirdiğini işitti. Adama şöyle dedi:
Dua et ki, kabul edilsin. İste ki, sana verilsin.”
(Nesaî, Sehv 49 (1284), c. 3-4, s.67)

Birahmetike yâ Erhamerrahim kelimesi, "Rabbenâ âtinâ"nın son kısmında söylenebilir.

Rabbenâ âtinâ - Rabbenâğfirlî Duaları

sayfa25-1.jpg
Yaklaşık Okunuşu :
Rabbenâ âtina fid’dunyâ haseneten ve fil’âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr.
Birahmetike yâ Erhamerrahimîn
Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mu’minîne yevme yekumu’l hisâb.

Anlamı :
Allah’ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru. (Bakara 201)
Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mu’minleri hesab gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla. (İbrahim 41)

Rabbena dualarının kaynağı :


Yaklaşık Okunuşu :
"Âllahumme nes'eluke mine'l-hayri kullihî 'âcilihî ve âcilihîmâ alim-nâ minhu ve mâ lem na'lem. Ve eûzu bike mi-ne'ş-şerri kullihî 'âcilihî ve âcilihî mâ alimnâ minhu ve mâ lem na'lem. Âllahumme innâ nes'eluke mâ seeleke ibâduke's-sâlihûn. Ve nesteîzu bike mimme'steâze anhu İbâduke's-sâlihân. Rabbena âtina fî'd-dunyâ haseneten ve fî'l-âhireîi haseneten ve kına azâbe'n-nâr. Rabbena âmenna fa'ğfır lenâ zunûbenâ ve keffir annâ seyyiâtinâ. Ve levejfenâ maa'l-ebrâr. Rabbena ve âtinâ mâ ve'adtenâ alâ rusulike ve lâ tuhzinâ yevme'l-kıyâmeti, inneke lâ tuhlifu'l-miâd

Anlamı :
Allahım! Hemen ve daha sonra söyleyeceğim, bildiğim ve bilmediğim tüm hayırları Senden dilerim. Yaptığım ve yapacağım, bildiğim ve bilmediğim tüm şerlerden Sana sığınırım. Allahım, salih kulların Senden ne istedilerse biz de Senden onu isteriz! Salih kulların Sana nelerden sığındılarsa biz de onlardan Sana sığınırız. Ey Rabbimiz bize dünyada iyilik ver, âhirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru! Ey Rabbimiz! Bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi yok et ve bizi iyiler le birlikte öldür! Ey Rabbimiz. Rasullerin aracılığıyla bizlere va'deltiğin şeyleri ver ve kıyamet gününde bizi yalnız bırakma! Zira Sen verdiğin sözlere asla muhalefet etmezsin."
(Cemul fevaid , Namaz, 1537; Taberânî’nin el-Mûcemu'l-Kebîr)

Ayrıca ilave olarak okunabilir:


gnahlardanarnmaduas.jpg
Yaklaşık Okunuşu:
"Âllahumme inni zalemtu nefsi zulmen kesiran. Ve la yagfiru-z zunube illa ente feğfirli meğfiraten min indik. Verhamni inneke entel-ğafurur rahim."

Anlamı:
Allah'ım ben kendime çok zulmettim. Senden başka günahı bağışlayan yoktur. Senden mağfiret diliyorum. Sen merhametli ve bağışlayıcısın
(
Buhâri, 2/102; Muslim, 1/412. Lafızlar Muslim)


عَنْ أَبِي بَكْرٍ الصِّدِّيقِ أَنَّهُ قَالَ لِرَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلِّمْنِي دُعَاءً أَدْعُو بِهِ فِي صَلَاتِي قَالَ قُلْ
اللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْمًا كَثِيرًا وَلَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ فَاغْفِرْ لِي مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَارْحَمْنِي إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
و قَالَ يُونُسُ كَبِيرًا

Ebubekr Es-Sıddık radiyallahu anh, Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)'e ''Bana bir dua öğret, onu namazımın (sonunda tahiyattan sonra) okuyayım.'' dedi.
Rasulullah (s.a.v.) O'na : ''O halde de ki ''Allahım, ben nefsime çok zulmettim. Günahları da senden başka afvedecek yoktur. Öyleyse beni katından bir bağışlama ile bağışla. Bana merhamet et. Çünkü sen çok afveden ve merhamet edensin."
(Buhâri, 2/102, 8/168 ; Muslim, 1/412, 4/2078; Ahmed bin Hanbel, Musned. Lafızlar Muslim)


Ebu Hurayra (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Herhangi biriniz son rekâtte ki teşehhudu bitirdiği zaman dört şeyden:
1) Cehennem azabından,
2) Kabir azabından,
3) Hayat ve ölümün fitnelerinden ve
4) Deccal’in şerrinden Allah’a sığınsın!
buyurdu.”
(Muslim 588/130; Nesei 1309; Albânî İrva 350)


اللهمإِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ، وَمِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ، وَمِنْ فِتْنَةِالْمَحْيَاوَالْمَمَاتِ، وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ

Yaklaşık Okunuşu:
Allahumme İnni Euzu Bike Min Âzabi’l-Kabri Ve Min Âzabi Cehennem Ve Min Fitneti’l-Mehya Ve’l-Memâti Ve Şerri Fitneti'l Mesihi'd Deccal
Ebu Hurayra (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Allah’ın Nebisi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle dua ediyordu:
Allah’ım! Kabir azâbından, cehennem azabından, ölüm ve hayat fitnesinden ve Mesîh Deccâlin fitnesinin şerrinden sana sığınırım.”
(Muslim, 2/ 102, 588/131, ; Buhari, 1 /412, 1300; Ebu Avane 2/235; Ebu Davud 983; Nesei 1309; Darimi 1/310; İbni Mace 909; Beyhaki 2/154; İbni Huzeyme 721; İbni Hibban 1019; Ahmed 7242)



اَللَّهُمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْماً كَثِيراً، وَلاَ يَغْفِرُ الذُّنوُبَ إِلاَّ أَنْتَ، فَاغْفِرْ ليِ مَغْفِرَةً مِنْ عِنْدِكَ وَ ارْحَمْنِي إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Yaklaşık Okunuşu:
Allahumme innî zalemtu nefsî zulmen kesiran, velâ yeğfiru'z zunûbe ille ente, feğfirlî mêğfiraten min ı’ndike verhamnî inneke entel ğafuru'r rahîm.
Ey Allah’ım! Ben kendime çok zulum ettim. Senden başka suçu bağışlayan yoktur. Bana, katından af ve mağfiret eyle. Hiç şubhesiz, Gafûr (affedici) ve Rahîm (rahmet edici) sensin.”

(Buhâri, 8/168; Muslim, 4/2078)


İlgili Konu :

Namazda Salavat ve Rabbena Atina Duasını Okumanın Hükmü?
 
Üst Ana Sayfa Alt