Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Para Karşılığında Çocuğunu Satmanın ve Hayvan Öldürmenin Hükmü Nedir?

|FaraH| Çevrimdışı

|FaraH|

°
İslam-TR Üyesi
Es selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtûh tüm kardeşlerime.

Sorularım biraz garip gelebilir, hakkınızı helal edin.

Para karşılığında çocuklarını satan insanlar var. Bunun İslam'daki hükmü nedir?
Bazı insanlar mesela "paraya çok ihtiyacım var, borçlarım var, ailemle tehdid ediliyorum" gibi sebeplerden ötürü satmak isteyebiliyor.

Bunların hükmü nedir?

2. Sualim;

Paraya ihtiyacı olan bir insanın, para karşılığında bir hayvanı öldürmesinin hükmü nedir?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;

Kişinin Çocuğunu Satmasının Hükmü:
Kişinin para karşılığında çocuğunu satması, velev ki borç içerisinde olsa ya da ölüm ile tehdit edilse de durum değişmez, câiz olmayıp haramdır. İnsanın hür ve özgür olması esastır, asıldır. Çünkü Allah Teâlâ, insanları ve nesillerini özgür olarak yaratmıştır. Kölelik ise daha sonra vuku bulan bir olaydır. Şayet köleliğin şartları vuku bulmamışsa insanda asıl olan daima hür ve özgür olmasıdır. (El-Muğin, 6/112)

Hür olan bir kadın yahud hür olan bir erkek, asla köle olarak alınamaz. Durum böyle olunca kişi kendi çocuğunu anne babasından ayırarak bebek (velâyetinin bulunduğu çocuk) iken tüm mesûliyet bağlarını kopararak izzet ve şerefli olan insanı bir köle, câriye gibi statüsüne düşürmüşcesine dünyevi ve nefsani hezeyanlara kapılarak satması, terk etmesi câiz değildir, haramdır. Çünkü böyle bir durumda Allah'ın hakkının çiğnenmesi söz konusudur.

Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurur: “Allah Teâlâ şöyle dedi: “Üç kişi vardır, kıyamet günü ben onların hasmıyım: Benim adıma (yemin) edip sonra gadreden kimse, hür bir kimseyi satıp parasını yiyen kimse, bir işçiyi ücretle çalıştırdığı halde, ücretini vermeyen kimse.’ ”
(Buhari, Buyû, Bab 106, Hadis no: 170)

İmam Buhari; bu hadisi “Hür kişiyi satan kimsenin günahı” başlığıyla zikretmiştir.
Şihab El Hamevi şöyle demiştir: Rıdası olsa dahi hür bir kimse köle edinilemez. Çünkü böyle bir durumda Allah'ın hakkının çiğnenmesi söz konusudur. (Ğamz Uyunu-l Basair, 2/406)

Yukarıdaki kudsi hadis-i şerifte Allah'ın "Ben kıyamet günü üç sınıf insanın hasmıyım" buyurması, bu üç sınıfın göreceği azabın şiddetini ifâde eder. Bu ilâhî husûmetin bütün zâlimleri şâmil olduğu muhakkak ve kat'î olduğu hâlde, burada bu üç sınıfın hâsseten zikredilmesi, bunlara yapılacak azabın şiddetinde daha bir hususiyet bulunduğuna delâlet eder.

Allah ismi anılarak verilen ahdi bozmak, Allah adına yapılması vâcib olan ihtiramı parçalamak ki, en büyük cinayettir. Hiç şubhesiz bu cinayeti işleyen şahıs Allah'ın husûmetine uğramağa, en ağır cezayı çekmeğe hakk kazanmıştır.

Cebren ve zorla hurr bir adamı yakalayıp esîr pazarında satmak, İslâm hukukunun korumaya çalıştığı şahsî hürriyete tecâvuzdür. Bu da en ağır bir cinayettir. İslâm Dîni, dunyânın yaratılışından kendi zamanına kadar devam edip gelen köleliği kaldırmaya; hiç olmazsa köleleri hurrlerin faydalandıkları musâvî hayâta kavuşturmaya uğraşırken, hürriyette birbirine eşit olan kişilerin birbirlerinin şahsî hürriyetine saldırmalarına ve netice îtibâriyle içtimaî huzursuzluğun meydân almasına kayıtsız kalamazdı. Bu sebeble bu tecâvuze, ilâhî husûmetle ifâde buyurulan en şiddetli ceza tâyîn edilmiştir.





Para Karşılığında Hayvan Öldürmek
Kişi, öldürülmesi câiz olan hayvanları her halûkarda öldürebilir, câizdir. Gerekirse bu konuda ücretli tutulmuş olsun.

Öldürülmesi (ihramlı ve keyfi olmamak üzere) câiz olan hayvanları da ancak geçinmek kastıyla ister şahsi adına ister ücretli olarak avcılık yaparak yakalaması, öldürmesi câizdir.


يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَاَنْتُمْ حُرُمٌؕ وَمَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّداً فَجَزَٓاءٌ مِثْلُ مَا قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ يَحْكُمُ بِهٖ ذَوَا عَدْلٍ مِنْكُمْ هَدْياً بَالِغَ الْكَعْبَةِ اَوْ كَفَّارَةٌ طَعَامُ مَسَاكٖينَ اَوْ عَدْلُ ذٰلِكَ صِيَاماً لِيَذُوقَ وَبَالَ اَمْرِهٖؕ عَفَا اللّٰهُ عَمَّا سَلَفَؕ وَمَنْ عَادَ فَيَنْتَقِمُ اللّٰهُ مِنْهُؕ وَاللّٰهُ عَزٖيزٌ ذُو انْتِقَامٍ
اُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُهُ مَتَاعاً لَكُمْ وَلِلسَّيَّارَةِۚ وَحُرِّمَ عَلَيْكُمْ صَيْدُ الْبَرِّ مَا دُمْتُمْ حُرُماًؕ وَاتَّقُوا اللّٰهَ الَّـذٖٓي اِلَيْهِ تُحْشَرُونَ
Ey iman edenler! İhramda iken av hayvanlarını öldürmeyin. Sizden kim böyle bir hayvanı kasten öldürürse öldürdüğüne denk bir evcil hayvanı ceza olarak öder. Bunu -Kâbe’ye ulaştırılacak bir kurbanlık olmak üzere- aranızdan adalet sahibi iki kişi takdir eder. Yahut o kişi, yoksulları doyurarak veya ona denk olacak kadar oruç tutarak bir kefâret öder ki böylece yaptığı fiilin vebalini tatmış olsun. Allah geçmişi afvetmiştir. Fakat kim bunu yeniden işlerse Allah onun cezasını verir. Allah suçlunun hakkından gelen mutlak güç sahibidir.
Kendinize ve yolculara geçimlik olmak üzere sularda avlanmak ve onu yemek size helâl kılındı. Kara avı ise ihramda bulunduğunuz sürece size haram kılındı. Toplanıp huzuruna varacağınız Allah’tan korkun.
(Mâide 95-96)




 
Üst Ana Sayfa Alt