Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Mucahidler Ramazan Ayında Oruç Tutmayabilir mi?

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Oruç tutarken bedenin zayıf düşmesi , reflekslerin zayıflaması , uykunun gelmesi vs birtakım bedensel etkiler olmaktadır.
Bu nedenlerden dolayı cihad edenler için oruç tutmanın hükmü,
Zatıf düşmemek için orucu tutmayıp daha sonraya bırakmanın hükmü nedir.
Şu an cihad edenler oruç tutuyorlarmı.
Biz burda rahat bir dünyada bile zorlanıyoruz. Nasıl tutuyorlar o sıcağın altında. (Mutlak ki ALLAH swt yardım ediyor onlara. Çok zor durumları)

Devam eden bir savaş esnasında haram ay girdiğinde , savaşa devam etmeyip (kafirden saldırı gelene kadar) tek taraflı ateşkes mi uygular. Yoksa, ilan edilen bir ateşkes olmadığından dolayı normal şekilde savaşa devam mı ederler?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Seferi durum hariç orucun bırakılmasına ruhsat verilmemiştir. Mucahidler de cihad ile seferdedir/zorluktadır (meşakkat ve sıcakta) ve kafirler karşısında daha kuvvetli ve canlı olabilmek için şer'an oruclarını yemelerine ruhsat tanınmıştır. Buna da (oruç tutmamalarına) mucahidlerin emiri karar vermelidir.

Kaze'a (b. Yahya)'dan; demiştir ki:
Ebû Said el-Hudrî (r.anh)'nin yanına gittim. İnsanlar onun etrafında toplanmışlardı ve onlara fetva veriyordu. Yalnız kalmasını bekledim. Yalnız kalınca ona yolculukta ramadan orucunu sordum, şöyle dedi:
"Fetih yılı Rasûlullah (s.a.v.)'la birlikte yola çıktık. Rasûlullah (s.a.v.) da biz de oruç tutuyorduk.
Nihayet bir yere varınca Efendimiz: "
Şubhesiz düşmanınıza yaklaştınız, Oruçlu olmamanız, sizin daha kuvvetli olmanızı sağlar," buyurdu. İçimizde hem oruçlu olanlar hem de oruçlu olmayanlar olduğu halde sabahladık. Sonra tekrar yürüdük ve başka bir yerde durduk.
Bu sefer Peygamber (s.a.v.): "
Siz düşmanınıza baskın yapacaksınız. Oruçlu olmamanız sizin daha kuvvetli olmanızı sağlar. Onun için oruçlarınızı açınız!" buyurdu.
Bu, Rasûlullah (s.a.v.)'dan bir âzîmet oldu.
(Muslim, sıyâm 102; Ebu Davud, Siyam, Bab 42, Hadis no: 2406; Ahmed b. Hanbel, III, 35; Beyhâkî, es-Sunenu'l-kubrâ, II, 390)

Ebu Said şöyle dedi: "Ben bundan (azimetten) önce de sonra da Rasûlullah'la birlikte (yolculukta) oruç tuttuğumu biliyorum.”



Ebû Saîd el Hudrî (r.anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
"Rasûlullah (s.a.v.), Fetih senesi; Merruz Zahran’a varınca düşmanla karşılaşacağımızı bize bildirerek oruçlarımızı bozmamızı emretti bizde hep birlikte orucumuzu bozduk.”
(Ebû Dâvûd, Sıyam: 43; Müslim, Sıyam: 17; Tirmizi, Cihad, Bab 13, Hadis no: 1684)
ž Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir. Bu konuda Ömer’den de hadis rivâyet edilmiştir

Ebu'd-Derdâ (r.anh)'dan; demiştir ki:
"Çok sıcak bir günde, Rasûlullah'ın savaşlarından birinde onunla birlikte yola çıktık. O kadar ki, her birimiz sıcağın şiddetinden dolayı elini -veya avucunu- (Şubhe râvilerden birine aittir) başına koydu. İçimizde Peygamber (s.a.v.) ve Abdullah b. Ravaha'dan başka oruçlu kimse yoktu."
(Buhari, savm, 35; Muslim, siyam, 108; Ebu Davud, Siyam, Bab 45, Hadis no : 2409; İbn Mâce, siyam 10)

Hadis-i şerif gücü yetenlerin ramadanda yolcu da olsalar oruçlarını tutmalarının efdal olduğuna delildir. Gücü yetmeyenler için ise, hüküm tam tersinedir.

İbn Abbas (r.anhuma)'dan; demiştir ki:
Rasûlullah (s.a.v.) Ramadan ayında Medine'den Mekke'ye doğru (yola) çıktı. Usfan'a gelince (Orada) bir (su) kab(ı) istedi ve insanlara göstermek için (su dolu kabı) ağzına götürdü, (ve içti).
İbn Abbas şöyle dedi: "Rasûlullah (s.a.v.)
(yolculukta) bazan oruç tutar, bazan tutmazdı. O halde isteyen oruç tutsun, isteyen tutmasın."
(Ebu Davud, Siyam, Bab 45, Hadis no : 2409)

Peygamber oruçlu olduğu halde Medine'den çıkıp Mekke'ye doğru yol almış Usfan denilen yere varınca istediği bir su kabını ağzına götürerek içmiş ve bunu ashabına da göstermiştir. Bundan maksadı yolculuk esnasında orucun terkedilebileceğini fiilen onlara göstermektir. Ahmed b. Hanbel'in rivayetinde , Peygamber'in bu hareketinin öğle sıcağında olduğu belirtilmiş ve susuzluktan ashabın düştüğü güç durum tasvir edilmiştir.

Şeyhu'l İslam İbn Teymiyye (rahimehullah), ramadan ayında gerçekleşen ve Suriye üzerinde Memluk hakimiyetini kesinleştirip (Moğol) İlhanlı tesirini kalıcı şekilde yok eden Şakhab (702/1303) savaşına katılmıştır. O, mucadelenin en kritik safhalarında, Peygamber'in hadislerinden örnekler vererek, böyle zamanlarda orucun terk edilebileceği konusunda askerleri ikna etmeye çalışmıştır. O, bütün safları teker teker dolaşmış, elindeki yiyeceklerden kendisi yediği gibi, askerleri de yemeye teşvik etmiş; savaşta güçlü olmak için böyle yapılması gerektiğine onları inandırmıştır (İbn Kesir, 1981: XIV, 27, 30).


Bugün cihad alanlarındaki Mucahidler, Ramadan ayının rahmet ve bereketinden (maneviyatından) mahrum kalmamak için, cihad alanlarında dahi olsa orucu bırakmamaktadırlar. Fakat asr-ı saadetteki gibi zorluk durumlarında başlarındaki emirin vereceği buyrukla ileride kâza etmek üzere oruclarını açabilirler.
Zamanımızda kafirlerin işgal ve saldırıları, mucahidlerin cihadını uzun yıllar sürdürmesine sebeb olmaktadır ki, bu durumda orucun kazasına imkan bile tanımadığı gibi, hatta bu ibdaetini yapamadan şehid olmaya dahi götürebilecektir. Ramadan orucunu cihadı sebeb göstererek (temelli) bırakacak olunursa, bu yol namaza kadar varır ki, oysa Kitabullah'da cihad meydanında (nasıl cemaatle namaz kılınacağını dahi tarif etmekte) cemaati terk etmemeyi buyurmaktadır.

Oruçlunun duası makbuldur. Oruçlu bir ağızla (bedenle) Allaha kavuşmak, üstelik cihad ederek muslumanların en büyük arzularındandır.
Aslında öyle pek çok mucahidler var ki, onların normal zamanları dahi Ramadan ayından pek farklı değildir.


Not :
Ramadan'da yolculuğa çıkan kişi geceden niyet etmiş bile olsa, yolda orucunu açabilir. Bu, cumhurun görüşüdür. Hanefî'lere göre, oruca niyet edilmiş ve o gün yola çıkılmışsa o günün orucu bozulmaz. Bozulursa, sadece kaza gerekir.

Ramadan Ayında Gerçekleştirilen Bazı sefer ve fetihler:

Sifulbahr seriyyesi Ramadan ayında gerçekleşmiştir.
(623-Ramadan ayı)
Hamza’nın (r.anh) kumandasında yapıldı.

Bedir cihadı Ramadan ayında, Rasulullah (s.a.v.) ve ashabı (r.anhum) oruclu iken yapılmıştır.
(17 Ramadan 2 H/13 Mart 624 M.)

Mekke'nin Fethi Ramadan ayında gerçekleşmiştir.

Meyfaa seriyyesi Hicretin 7. yılında
Ramadan ayında gerçekleşmiştir.
Gâlib b. Abdullah komutasında Beni Uval ve Beni Abd b. Sa'lebe'ye karşı

Tebuk seferinden Hicretin 9. yılında Ramadan ayında dönülmüştür.

Kadisiye zaferi,
Hicrî 14. yılın Ramadan’ında (Milâdî 636 yılında)

Rodos Adası’nın Fethi
Hicrî 53 yılı Ramadan ayında Rodos adası İslam orduları tarafından fethedildi.

Endülüs’ün Güney Kıyıları ve Endülüs'ün Zaferi
Tarık b. Ziyad komutasındaki İslam ordusu Hicri 91 ve 92. yılı Ramadan aylarında fethetmiştir.




1002871_631825723494766_490978834_n.jpg
 
Üst Ana Sayfa Alt