Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Meşhur Sinek Hadisi

mehmed cihad Çevrimdışı

mehmed cihad

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
"Bir sinek içecek bir şeyin içine düşerse, tamamı içeceğin içine batırılıp çıkartılmalıdır. Çünkü kanatlarının birinde hastalık, diğerinde şifa vardır." (Buhari, II/ 114)

1. Bazı şarihler bu hadisteki kelimelerin lügat mânâsını alıp gerçekten sineğin bir kanadında zehir, öteki kanadında ise panzehir olduğunu anlamışlardır. Onlara göre yiyecek bir şeye sinek düştüğünde batırıp çıkarılmalıdır.

Bu yorum bugün birçok bilim adamı tarafından ispatlanmış durumdadır.

Alman müslümanın konuyla ilgili konuşması: Sineğin Kanadındaki Mucize | Facebook

2. Bazılarının anladığına göre Rasûlullah'ın (s.a) amacı böylece yersiz bir kibiri tedavi etmekti. Çünkü bazı kimseler sinek düşünce sütü ya da bütün yemeği bırakıp içmez ya da yemezlerdi ve ye*meği ya atarlardı ya da hizmetçilerine yedirirlerdi. Bunun içindir ki Rasûlullah (s.a) yemeğe bir sinek düştüğünde onu yemeğin içine batırıp yemeğin yenmesini buyurmuştur. Çünkü "sineğin bir kanadında hastalık vardır" demek, sine*ği görünce içinizde kibir hastalığı doğmaktadır demektir. Diğer kanadında şifa vardır demek ise, onun yüzünden yiye*cek ve içeceklerinizi döktüğünüz ya da hizmetçilerinize yedirdiğiniz gurur ve kibir hastalığının ilacı vardır demektir. Bu manayı başka hadisler de teyid ediyor. Bu hadislerin bi*rinde rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a) tabakta yemek bırakılmasını sevmezdi. Peygamberimiz (s.a) tabağı iyi*ce temizledikten sonra sofradan kalkmayı emretmiştir. Bu emrin sebebi, tabağında yemek bırakan kişinin geri kalan yemeğinin ya atılmasını ya da bir başkası tarafından yenil*mesini istemiş olmasıdır.
(Ebu'l-Ala el-Mevdudi, Fetvalar c. 1; Tercüman'ul Kur'an, Muharrem-Sefer, 1372/Ekim -Kasım, 1952)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt