Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kitabu’t-Taharet

Muaz ibni Cebel Çevrimdışı

Muaz ibni Cebel

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kitabu’t-Taharet

Taharet, temizlik demektir. Şerî şerifte taharet iki kısımdır. Birincisi manevi taharet ikincisi hissi taharettir.
1-Manevi Taharet: Allah’a ibadette kalbin şirk, nifak, bidat, hainlik, haset, kin, düşmanlık vb. Allah ve Rasulünün zemmedip kötü gördüğü şeylerden arınması, temizlenmesidir.
Allah’ın hukukuna taalluk eden bu kısım taharet, taharetin en önemlisidir. Çünkü bütün ibadetler bunun üzerine bina edilir. Kalbi şirkle kirlenmiş hiç kimsenin ibadeti makbul değildir. Allahu Teâlâ şöyle buyurmaktadır:
“Onların verdikleri sadakaların kabul edilmesine mani olan: Onların Allah’a ve Rasulüne iman etmemeleridir...”
Tevbe: 54
Allah’a şirk koşanlar, bazı ibadetleri yerine getirseler de o ibadetlerde gayrını Allah’a ortak yaptıkları için o ibadetleri makbul değildir. Öncelikle müşrikler kendilerini tevhitle arındırmamışlardır. Dolayısıyla onlar Kur’an tabiriyle:
“Allah’a ortak koşanlar necistir.”
Tevbe: 28
Pisliğin elinden dilinden meydana gelecek amellerin tahir olup Allah indinde makbul olması düşünülemez. Muvahhid mümine gelince, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
“Mümin necis olmaz” buyurarak müminin necis olmadığını beyan etmiştir. Müslümanın esas önem vermesi gereken meselesi budur.
Bidat hangi neviden olursa olsun kişi onunla Allah’a yaklaşmak istese de Allah onu kabul etmeyecektir. Çünkü Allah onu kendine yaklaşmak için şeriat yapmamıştır. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
“Herkim üzerinde emrimiz olmayan bir ameli işlerse o amel reddolunmuştur” buyurmaktadır.
Müslim: 1718/18
Aynı zamanda mümin kalbini kin, haset, düşmanlık vb. hiç kimse tarafından beğenilmeyen mezmum kusurlardan da temizlemelidir. Mümin müminin kardeşidir kendisi için sevip beğendiği şeyleri mümin kardeşi için de sevip beğenir. Kendisi için sevip beğenmediği hiçbir şeyi mümin kardeşi için de sevip beğenmez. Buna delalet eden birçok ayet ve hadis vardır. Netice olarak her taharetin başı kalp temizliğidir ve birinci sırada kalbin küfür, şirk, nifak, hainlik, haset, kin, düşmanlık vb. müminde bulunması haram ve ayıp olan hasletlerden temizlenmesi gerekir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in:
“...Dikkat edin bedende bir et parçası vardır, o salih olursa bütün beden salih olur. O fasit olursa bütün beden fasit olur.” Hadisi kalbin ve onun temizliğinin ehemmiyetini vurgulama yönünden çok mühimdir.
2-Bedeni Taharet: Bu kısım da kendi içinde iki neviye ayrılır:
a) Taharet şartı aranan namaz, tavaf vb. ibadetlere mani sıfatın izalesi şeklindeki temizliktir. Buna abdest uzuvlarının yıkanmasını gerekli kılan küçük hadesi ve vücudun tamamının yıkanmasını gerekli kılan büyük hadesi örnek verebiliriz. Bu tür hadeslerin izalesi su iledir, o olmadığında teyemmüm iledir. Buna Allahu Teâlâ’ın şu ayeti delalet eder:
“Ey iman edenler, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve ayaklarınızı da topuklara kadar (yıkayın). Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta yahut yolcu iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmiş ise veya kadınlara dokunmuş ve su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin. Allah üzerinize bir güçlük yapmak istemiyor, ancak sizi temizlemek ve size olan nimetini tamamlamak istiyor herhalde sizler şükredersiniz.”
Maide: 6
b) Şerîatın kullara uzak durmalarını ve temizlemelerini emrettiği necasettin izalesi şeklindeki temizliktir. Bu tür necasetin temizliğine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den rivayet edilen: “Bir ara Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabına namaz kıldırıyordu, bir de ayakkabılarını çıkardı ve sol tarafına koydu. Arkasında namaz kılan topluluk onu görünce onlar da ayakkabılarını çıkardılar. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namazını bitirince:
-“Sizleri ayakkabılarınızı çıkarmanıza hamleden nedir?” buyurdu. Onlar:
−Senin ayakkabılarını çıkardığını görünce bizler de ayakkabılarımızı çıkardık dediler. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
-“Cebrail bana geldi ve ayakkabılarda necaset veya pislik olduğunu bana haber verdi.” Ve şöyle devam etti:
−“Biriniz mescide geldiği zaman ayakkabısına baksın onda bir necaset veya pislik görürse onu iyice silsin ve onlarla namaz kılsın” buyurdu.
Ebu Davud: 650, Ahmed: 3/411
Dışkı, idrar, kan vb. necis nesneler bedene veya giysiye isabet ettiğinde, giysinin hükmü ve temizliği nasıldır aşağıdaki baplarda gelecektir.
 
Üst Ana Sayfa Alt