Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Islamda Taziye Kaç Gündür?

ENSAR Çevrimdışı

ENSAR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Taziyenin 3 gün olduğunu biliyorum lakin,bunun zayıf bilgi olduğunu duydum bende sormak istedim,taziye kaç gündür?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin

Tâziye (Başsağlığı Dileme)'nin Muddeti

Mâliki, Hanefî ve İmam Ahmed (rahimehullah)'le Şafiî âlimlerinin cumhuruna göre, ta'ziyenin süresi, definden önce başlar definden sonra üç gün devam eder. Binaenaleyh, ta'ziyenin bu süre içerisinde yapılması mustehabdır. Bu süre dolduktan sonra taziyede bulunmak ise mekruhtur. Çünkü taziyeden maksat cenazenin yakınlarını teselli edib kalblerini rahatlatmaktır. Definden üç gün sonra yapılan taziyeler ise, onların yaralarını deşip dertlerini tazelemeden başka bir işe yaramayacağı cihetle taziyenin gayesine aykırıdır.
Nitekim Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Allah'a ve Rasûlune iman eden, bir kadının üç günden fazla yas tutması câiz değildir. Ancak kocası için dört ay on gün yas tutabilir."

(Buhârî, cenaiz 31, hayız 12, talak 46, 49; Muslim, râda 125, 126, 129, 133; Ebû Dâvûd, talak 43, 36; Tirmizî, talak 18; Nesâî, talak 58, 59; İbn Mace, talak 35; Darimî, talak 12,13; Muvatta, 101, 102; Ahmed b. Hanbel, I, 37, 184, 249, 281, 282, 287, 324, 325, 326, 408, 426)

Ancak ölüm vukû bulduğu sırada başka yerde bulunanlar, üç gün tahdidine tabi değillerdir. (Şevkani, Neylu'l evtar, IV, 151)
Bu durumda olan kimseler için, bu süre onların gelmesine kadar devam eder. Tâberi, onlar için bu süre bulundukları yerden gelmelerinden sonra üç gün daha devam eder, demiştir. Ölümün vukû bulduğu sırada hasta olduğu için taziyede bulunamayan ve vefat haberini sonradan işitenler de bu hükme girerler.

Şâfiîlerden bazılarına göre de, taziye için belli bir süre yoktur. İmam Nevevî'nin Şerhu'l-Muhezzeb' deki açıklamasına göre, İmamu'l-Harameyn de taziye için belli bir süre olmadığını, taziyeden maksat, sabır tavsiye etmek olduğuna göre, bunun hayat boyu yapılabileceğini söylemiş, Ebu'l Abbas da kesinlikle bu görüşü benimsemiştir.
 
Üst Ana Sayfa Alt