Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'da Bayram Sayısı Nedir? Cuma ve İki Bayram Gününün Hayırlısı?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Enes b. Mâlik (r.anh)'den; demiştir ki:
Rasûlullah (s.a.v.) Medine'ye teşrif ettiklerinde Medine'lilerin eğlenip oynadıkları iki günleri (Mihricân ve Nevruz) vardı.
Efendimiz: “Bu günler neyin nesidir?" dedi.
Biz câhiliye devrinde bugünlerde eğlenirdik (ya RasulAllah), dediler.
Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): "Şubhesiz Allah size bu günlerin yerine daha iyilerini, Kurban ve Fıtır günlerini (Kurban ve Ramadan Bayramlarını) verdi" buyurdu
(Ebu Davud, salat, Bab 239, Hadis no: 1134; Hâkim, el-Mustedrak, I, 294; Ahmed, Musned, III-103, 235, 250; Nesâî, Salâtu’l-îdeyn, 1)

Hadis-i şerifte "iki bayram" denilmesi, başka bayram olmadığı anlamında değildir. Mecusilerden alınan iki bayram yerine, Allah’ın Müslümanlara iki bayramı ihsan ettiğinin açıklanmasıdır. Bu nedenle, bu iki bayramın dışında Cumua gününün de Müslümanlar için haftalık bir bayram olduğunu belirtmek gerekir. Bir hadiste Cumua günü için : Şubhesiz bu, Allah’ın Müslümanlara tahsis ettiği bir bayram günüdür. Cumua'ya gelecek kimse yıkanmalı, varsa güzel koku sürünmelidir; ayrıca misvak kullanmanızı da tavsiye ederim.” (İbn Mâce, İkametu’s-salât, 83) denilmiştir.


Ebû Lubâbe (Ebû Lubâbe el-Ensâri r.anh'ın adı Beşir veya Rufâa'dır.) bin Abdilmunzir (Radıyallâhu anh)'den rivayet edildiğine göre: Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurdu, demiştir:
«Şubhesiz Cumua günü, Allah katında günlerin büyüğü ve en azametlisidir. Allah katında Kurban bayramı ve Ramadan bayramı günlerinden daha büyüktür. Onda beş meziyet vardır. Allah, Âdem (Aleyhisselâm)'ı o gün yarattı, Allah, Âdem (Aleyhisselâm) (Cennetten) yere o gün indirdi, Allah, Âdem (Aleyhisselâm)'ı o gün öldürdü. O günde öyle bir saat vardır ki, (mu'min) kul haram bir şey istemedikçe Allah Teâlâ'dan ne isterse mutlaka Allah verecektir. Kıyamet o günde kopacaktır. Yüce makama erişen melekler, gök, yer, rüzgârlar, dağlar ve deniz Cumua gününden korkarlar. (Anılan varlıklardan) bu günden korkmayan tek bir ferd yoktur.»"
(İbn Mâce, Salat, Bab 79, Hadis no: 1084 İsnadının hasen olduğu Zevâid'de bildirilmiştir.)

Bu rivâyet Cumua gününün bütün günlerden üstün olduğuna delâlet eder. Muslim, Tirmizî, Ebu Dâvûd, Nesâi ve başkalarının rivayet ettiği ve; «Güneşi doğan en hayırlı gün Cumua günüdür. Âdem (Aleyhisselâm) onda yaratıldı...»
diye başlıyan hadîs de bu üstünlüğü ifâde eder, bu hadîste anılan meziyetleri bildirir, bu arada başka meziyetleri de belirtir.
Hadîs Cumua gününün bayram günlerinden de daha büyük olduğunu bildirir.
Günlerin en faziletlisinin Kurban bayramı günü olduğu hususunda rivayet bulunduğu gibi Arafe günü hakkında da benzer rivayetler vardır. El-Menhel yazarı Cumua günü fazileti babında bu rivayetleri naklederken :
Bu rivayetlerin Cumua'nın faziletine ait Ebû Hurayra (Radıyallâhu anh)'ın hadîsine muhalif değildir. Çünkü Cumua'nın faziletine âit hadîs, haftanın en üstün gününün Cumua günü olduğunu bildirir, der. Burada e1-1rakî'nin Cumua faziletine âit hadîsin Kurban Bayramı ve Arafe günü fazileıine âit hadîslerden daha sahih olduğunu söylediğini nakletmiştir. İmam Nevevi de Arafe gününün yılın en faziletli günü olduğunu, Cumua gününün fazilet bakımından bunu takib ettiğini söyler. Bilindiği gibi yukarıdaki rivayette Arafe gününden bahsedilmemiş, Cumua gününün iki bayram günlerinden üstün olduğu bildirilmiştir.




Şeddâd bin Evs (Radıyallâhu anh)'en rivayet edildiğine göre; Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:
«Şubhesiz Cumua günü en faziletli günlerinizdendir. Âdem (Aleyhisselâm) onda yaratılmıştır. Nefha (ikinci sûr üfürülmesi) ondadır. Ve sa'ka (birinci sûr üfürülmesi) ondadır. Artık onda benim üzerime bol bol salavât getiriniz. Çünkü (o günkü) salavâtınız bana sunulur.»
Bir adam: Ya Rasûlallah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), senin bedenin yer tarafından yenmişken (Şeddâd dedi ki) yâni çürümüşken bizim salavatımız nasıl sana sunulur, diye sordu.
Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) : «Allah, Peygamberlerin cesetlerini yemesini yere yasak etmiştir.»buyurdu.
(İbn Mâce, Salat, Bab 79, Hadis no: 1085; Ebû Dâvûd, Nesâi, Ahmed, Hâkim, Ibn-i Hibbân ve Beyhaki de bunu rivayet etmişlerdir.)


Yahudi ve Hıristiyanlar'ın haftalık ibadet etmeleri için ilk tayin ve takdir edilen gün Cumua idi, fakat onlar bu konuda ihtilâfa düşerek Yahudiler cumuartesiyi, Hıristiyanlar pazarı haftalık toplantı ve ibadet günü olarak benimsemişler, Allah da Cumua gününü müslümanlara nasib etmiş, onları bu konuda hakka ulaşmaya muvaffak kılmıştır. (Muslim, Cumua, 19-23)

Böylece İslâm’da haftalık toplu ibadet günü olarak Cumua seçilmiş, bu günün bir bayram olduğu birçok rivayette açıkça belirtilmiştir. (Beyhakī, es-Sunenu’l-kubrâ, III, 243; İbn Kayyim el-Cevziyye, I, 369)
 
Son düzenleme:
ehli yemin Çevrimdışı

ehli yemin

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun
 
Üst Ana Sayfa Alt