Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İçeriğinde Alkol Olan İlaç Kullanmak Caiz mi?

H Çevrimdışı

Hatve

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamunaleykum hocam. Bazı ilaçlarda *benzil alkol var. Ulusal Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresinin aldığı bu karar ile amel edebilir miyiz?

Aslında alkoller organik kimyanın önemli bileşik gruplarından birini teşkil eder. Geniş bir sınıflandırılma ağına sahiptir. Bunlardan gıda ve beslenme konusunda en önemli olanları; Metanol, Etanol ve Gliseroldür. Haram olan alkol tanımı sadece etil alkol (etanol) için geçerlidir. Çünkü etil alkol sarhoşluk veren özellik taşır. Diğer alkol çeşitleri sarhoşluk verici olmadığı için kullanılması caizdir. Ancak Metanol alkol (ispirto) gibi içildiğinde körlüğe veya ölüme sebep olanların içilmesi de haramdır. (Ulusal Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi 2011)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;


Hanefi mezhebine göre, bir ilacın içinde bulunan (etil) alkolün vasfı değişmiş ve kimyasal bir başkalaşım geçirmiş olduğu için bu ilacı kullanmakta bir sakınca yoktur.

Şafii mezhebine göre ise, bu ilacı kullanmak câiz değildir. Tedavi olacak başka ilaç aramalıdır.


Bu konuda Abdulkerîm Zeydân Behîc şöyle demektedir:
“Fukahânın buraya kadar naklettiğimiz sözlerinden çıkardığımız netice şudur: Necis, pis ve haram maddeler temiz bir mayi içinde eriyip kaybolduğu veya başka bir madde ile beraber pişirildiği yahut yakıldığı ve böylece —daha önceki— vasıfları yok olduğu zaman, önceki isimlerinden de çıkarlar, artık bunlar değişmeden önceki şeyler olmayıp, başka maddeler olmuştur, temizdir ve onları kullanan haram kullanmış olmaz. İşte buna dayanarak diyoruz ki; alkollü ve sarhoşluk veren maddelerin az bir miktarı, eriyip kaybolacak; rengi, tadı, kokusu kalmayacak şekilde bir ilâca katılmış olduklarında, erime yanma veya pişme suretiyle başka şeye dönüşen necâsete kıyas edilirler; dolayısıyla haram olma vasıfları kalkar ve bu gibi ilâçları içmek caiz olur.” (Hayrettin Karaman, İslam Işığında Günün Meseleleri)



Genel olarak içeriğinde (çoğu sarhoş edici özelliği olan) alkol olan ilaçları câiz görmüyoruz. Her ne kadar Hanefi mezhebinde alkolun karışımda reaksiyon sonucu özelliğini yitirdiğinde artık eski hali kalmadığından cevaz verilmiş olsa da, diğer mezheblerde bu yine de câiz değildir. İşin takva boyutu da bunu gerektirir. Alkolsuz muadili olan meşru bir ilaç kullanılmalıdır. Muttaki hasta, içinde alkol bulunmayan ve aynı tedaviyi sağlayabilecek başka ilaçlar bakmalıdır.

Benzil alkol hoş kokusu ile bilinen renksiz bir sıvı olup alkol özelliği taşımaktadır. Düşük buhar basıncına sahib olması nedeni ile iyi bir çözücüdür ve de bilinenin aksine yanıcı bir madde değildir. Sağlıkta saç bitinin tamamen giderilmesi, damar içi ilaçlarının korunması, bölgesel ağrının dindirilmesi, koku maskeleyici, akışkanlık artırıcı, kozmetik ürünlerinin korunması için kullanılır. Ayrıca fotoğraf sektöründe de kullanım alanı mevcuddur. Ancak benzil alkolün zararları da bulunmaktadır.


  • Sinir sistemi: Sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Alerji: İçerisinde bulunan maddeler aracılığı ile bazı kişilerde alerjiye neden olmaktadır.
  • Hayvansal deney: Bazı hayvansal deneylerde kullanılıyor olup hayvanların cildinde tahrişe neden olmaktadır. Bu nedenle hayvanların hayatı üzerinde tehlike oluşturmaktadır.
  • Ekosistem: Ekosistem üzerinde fazla kullanılması durumunda zararlara neden olmaktadır.
  • DNA: DNA üzerinde hasara neden olduğu bilinmekte ve de böylelikle mutasyon oluşumunu büyük ölçüde tetiklemektedir.
  • DNA: Merkezi sinir sistemi üzerinde davranış bozukluğu yaratacak olan sorunlara neden olmaktadır.

Benzil alkol zararları nedeni ile son derece dikkatli kullanılması gereken bir sıvıdır. Evlerde özellikle de küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kesinlikle bulundurulmaması gerekir. Kişinin doğrudan ağız yolu ile alması durumunda ise sağlık problemlerine neden olacağı için kesinlikle kullanılması zararlı olan bir maddedir.


İçeriğinde Alkol ve Domuz Ürünü Katkılarından Elde Edilen Maddelerin Bulunduğu İlaç Kullanmak ?

اِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْز۪يرِ وَمَٓا اُهِلَّ بِه۪ لِغَيْرِ اللّٰهِۚ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَلَٓا اِثْمَ عَلَيْهِۜ اِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَح۪يمٌ
"Allah size leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası için kesilen şeyi yasakladı. Ama açlıktan dolayı darda kalana, başkasının hakkına el uzatmadan ve sınırı aşmadan, bunlardan yemesinde bir günah yoktur. Allah, çok bağışlayan ve çok acıyandır." (Bakara 173)

Aynı hastalığın muadil ilacında alkolsuz veya domuz gibi haram olduğu sabit olan haram ürünlerin mamullerinden katkı maddesi veya kapsüllerin hayvansal jelatinden imal edilmiş olması durumunda, içeriğinde bu tür karam katkı maddesi bulunmayan başka bir ilaç var ise onu kullanmak gerekir. Buna rağmen alternatif helâl içerikli başka bir ilaç olmaması durumunda önemli hastalıklar durumunda zaruraten bu tür içeriğinde haram maddesi katkı içerikli ilaçları kullanmak takvaya uygun olmasa da câiz olacağını düşünüyorum.


Ahmed b. Abdurrazzâk ed-Deviş, kendisine sorulan "İhtiyaç veya zaruret esnasında Petidin veya Morfin'in kullanmanın hükmü nedir?" şeklindeki suale ;
"Şayet hastanın ağrısını dindirecek başka mübah bir madde bilinmediği takdirde, zaruretten dolayı ağrının hafifletilmesi için bu maddeleri kullanmak caizdir. Ancak caiz olması, hastanın yaşadığı benzer bir zarara veya bağımlılık gibi daha kötü bir zarara yol açmamasına bağlıdır." şeklinde fetva vermiştir. (Ahmed b. Abdurrazzâk ed-Deviş, Fetava`l-Lecneti'd-Daime li'l-Buhusi'l-İlmiyye ve'l-İfta, C. 25, Sf: 77-78)
1696884884258.png



İlgili Konular:

Makyaj ve Alkollu Kolonya, Parfümler Kullanılmış Vaziyette Kılınan Namazın Sıhhati Nedir?
 
Üst Ana Sayfa Alt