Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Helali Terk Etmek

İ Çevrimdışı

İmam Şafi

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
كُنَّا نَتْرُكُ سَبْعِيْنَ بَابًا مِنَ الحَلاَلِ خِشْيَةَ أَنْ نَقَعَ فِي الحَرَامِ

Biz Harama bulaşma korkusuyla Helalden olan 70 kapıyı terkederdik.

Açıklama:

ولقد كان بعض الصحابة يقول: كنا نترك سبعين بابا من الحلال مخافة أن نقع في باب واحد من الحرام

Fehd İbn Abdurrahman ibni Süleyman Er-Rumî bunu tefsirinde -sıhhat ve senedini vermeden- şöyle nakletmiştir : Bazı sabahelerde şöyle derdi : Biz haramdan bir kapıya bulaşma korkusuyla , helalin 70 babını terkederdik.(Fehd İbn Abdurrahman ibni Süleyman Er-Rumî ,İtticahatut-Tefsir,1/402)


وما يروى أنا كنا نترك سبعين بابا من الحلال مخافة الحرام فإن هذا غير معمول به، ولا يحل أن يترك شيء من الحلال على أنه حلال، بل الترك للحرام فريضة، والترك للأمور المشتبهات هو الورع والفضيلة

Şeybani de -sıhhat ve senedini vermeden- bunu nakletmiş ve : Nakledilen bu rivayet ğayru ma'muldur (yani bununla amel edilmez).Hiçkimseye helalden olan birşeyi terketmek helal olmaz.Asıl terki farz olan , Haramı terketmektir.Ve şüphelileleri terketmektir ki bu vera' ve fazilettir.(Şeybani,El-İfsah,5/353)

وفي بعض الآثار: كنا نترك سبعين باباً من الحلال مخافة باب واحد من الحرام


Esbahani , Muaz b. Cebelin bir sözünü naklettikten sonra '' Bazı eserlerde de şu vardır,yani şöyle söylediği vardır'' diyerek aynen o sözü nakletmiştir.Fakat sened ve sıhhati hakkında bilgi vermemiştir.(Esbahani,Et-Terğib,1/454)


قد كان عبد اللهّ بن المبارك وغيره يقول: من اتّقى من تسعة وتسعين شيئاً ولم يتّقِ من شيء واحد لم يكن من المتّقين
وقد روى عطية السعدي عن النبي صلى الله عليه وسلم لا يكون الرجل من المتّقين حتى يترك ما لا بأس به حذاراً مما به البأس، وروينا عن أبي الدرداء: إنما التقوى أن يتقي اللهّ العبد في مثقال ذرة حتى يترك بعض ما يرى أنه حلال خشية أنْ يكون
حراماً، يكون حجاباً بينه وبين الحرام روي عن أبي بكر الصديق رضي الله عنه قال: كنا نترك سبعين باباً من الحلال



Ebu Talib El-Mekki eserinde şöyle demiştir : Abdullah b. Mübarek ve Seleften diğerleri şöyle derdi : Kim 99 şeydan sakınırsa ve 1 şeyden sakınmazsa müttakilerden olmaz.

İbn Atiyye Es-Su'dî , Nebi(sav)'den rivayet etmiştir ki : Kişi onun için beis olmayan birşeyi , onunla beis'den dikkat ederek terketmedikçe muttakilerden sayılmaz...

Ve Ebu Derda'dan da şöyle dediğini rivayet ettik : Takva ancak kulun zerre ağırlığınca bile Allahtan korkmasıdır , ta ki bazı helal gördüğü şeyleri haram olacağı korkusuyla terketmesidir ki böylece onunla haram arasında bir perde oluşur.

Bu manada Ebu Bekr Es-Sıddık ra'dan da : Biz bir tane Harama bulaşma korkusuyla Helalden olan 70 kapıyı terkederdik.'' rivayet edilmiştir.

وهذا طريق قد مات أهله



Ebu Talib El-Mekki de herhangi bir sened ve sıhhat vermemiş ardından : ''Bu yolun da ehli ölmüştür''demiştir.

(Ebu Talib El-Mekki,Kutul Kulub,2/284)


عَنِ عَنِ الثَّوْرِيِّ ، عَنْ عِيسَى بْنِ الْمُغِيرَةِ ، عَنِ الشَّعْبِيِّ ، قَالَ : قَالَ عُمَرُ : تَرَكْنَا تِسْعَةَ أَعْشَارِ الْحَلالِ مَخَافَةَ الرِّبَا " .

Abdurrezzak da Süfyan-ı Sevri yoluyla İsa b. Muğireden o da Şa'bî'den o da Hz.Ömer(ra)'den şu sözü nakletmiştir ; Biz faiz korkusuyla , helalin 10'da 9'unu terkettik.(Abdurrezzak,Musannef, no:14683)

İbn Hibban , İsa b. Muğireyi güvenilir bulmuştur.

Fakat rivayette kopukluk vardır.Amir Eş-Şa'bî , Hz.Ömer (ra)' a yetişememiştir.

Bunun isnadı : Munkatı'dır.

عَنْ أبي مُحَمَّدٍ الْحَسنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ أبي طَالِبٍ ، رَضيَ اللَّهُ عَنْهما ، قَالَ حفِظْتُ مِنْ رسولِ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « دَعْ ما يَرِيبُكَ إِلَى مَا لا يَريبُكَ ، فَإِنَّ الصِّدْقَ طُمأنينَةٌ، وَالْكَذِبَ رِيبةٌ » رواه التِرْمذي وقال : حديثٌ صحيحٌ . قَوْلُهُ : « يرِيبُكَ » هُوَ بفتحِ الياء وضَمِّها ، وَمَعْناهُ : اتْرُكْ ما تَشُكُّ في حِلِّه ، واعْدِلْ إِلى مَا لا تَشُكُّ فيه

Ebû Muhammed Hasan İbni Ali İbni Ebû Tâlib radıyallahu anhümâ şöyle dedi:
Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’den:
Şüpheliyi bırak, şüphe vermeyene bak. Zira gönül, (sözde ve işde) doğrudan huzur, yalandan kuşku duyar” buyurduğunu belledim.


Tirmizi ve Nesaî nakletmiştir.Tirmizi hadis için -Sahih- demiştir.

إِنَّ الْحَلَالَ بَيِّنٌ وَإِنَّ الْحَرَامَ بَيِّنٌ وَبَيْنَهُمَا مُشْتَبِهَاتٌ لَا يَعْلَمُهُنَّ كَثِيرٌ مِنْ النَّاسِ فَمَنْ اتَّقَى الشُّبُهَاتِ اسْتَبْرَأَ لِدِينِهِ وَعِرْضِهِ وَمَنْ وَقَعَ فِي الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِي الْحَرَامِ كَالرَّاعِي يَرْعَى حَوْلَ الْحِمَى يُوشِكُ أَنْ يَرْتَعَ فِيهِ أَلَا وَإِنَّ لِكُلِّ مَلِكٍ حِمًى أَلَا وَإِنَّ حِمَى اللَّهِ مَحَارِمُهُ أَلَا وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ أَلَا وَهِيَ الْقَلْبُ

Numan b. Beşîr’in (radıyallahü anh) naklettiğine göre Resulullah(sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu : “Şurası muhakkak ki, helaller apaçık bellidir, haramlar da apaçık bellidir. Bu ikisi arasında ise insanların çoğunun hükmünü bilmediği şüpheli şeyler vardır. Artık kim bu şüpheli alandan kaçınırsa, dinini de, ırzını da temiz tutmuş olur. Kim de şüpheli alana girerse harama girmiş olur...

Bu hadisi Buhari ve Müslim rivayet etmiştir.


والله أعلم وأحكم

Allah en iyi bilen ve en iyi hüküm koyandır.
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt