Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Haydi Bizi Bu Bid'atçinin Yanından Çıkar Hadisin Sıhhati ve Şerhi Nasıldır?

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
SORU :
Mucahid (rahimehullah) anlatıyor: "Abdullah İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ)'le bir mescide girdim. Ezan çoktan okunmuştu. Biz namaz kılmak istiyorduk. Muezzin tesvîbte bulundu (ikâmet okudu). Abdullah mescidi terketti ve: "Haydi bizi bu bid'atçinin yanından çıkar!" dedi ve orada namaz kılmadı."
Ebu Dâvud, Salât 45, (538); Tirmizî, Salât 145, (198)

S 1- Hadisin Sıhhati ve Şerhi Nasıldır?
S 2- Namaz kılındıktan sonra mescide girdiğimizde kamed söylememiz gerekir mi?


Mucahid (rahimehullah) anlatıyor: İbn Ömer ile beraberdim. Öğle veya (Şekk râvilerden birine aittir) ikindi namazında bir adam tesvib yapınca; diye nida edince, İbn Ömer; "haydi (buradan) çıkalım, çünkü bu bid'attir" dedi.
(Ebu Dâvud, Salât, Bab 44, Hadis no: 538; Tirmizî, Salât 3, Bab 145, Hadis no: 198; Ahmed b. Hanbel, VI, 14-15)

Mûcâhid şöyle der: Bir gün mescide Abdullah b. Ömer ile birlikte girmiştim, ezan okunmuştu. Biz de orada namaz kılmak istiyorduk. O esnada muezzin tesvib yaparak “Namaz kılınmak üzeredir haydin namaza, haydin kurtuluşa” demeye başladı.
Bunun üzerine Abdullah b. Ömer mescidden çıktı ve "bu bidatçinin yanından çık" dedi ve namazı o mescidde kılmadı.
Abdullah b. Ömer, Rasûlullah (s.a.v.)’den sonra ortaya çıkan “tesvîbi” hoş görmemektedir.
(Tirmizî, Salât, Bab 145, Hadis no: 198)


Konuyla ilgili hadisler sahihtir.
Kamet getirilerek cemaatle namaz kılınmışsa, sonradan cemaatle namaz kılacak olanların aynı vaktin namazı için tekrar kamet getirmeleri câiz değildir?


Burada bahsedilen ve İbn Ömer (r.anhuma)'nın da hoşlanmayıb bid'at saydığı tesvib, ezanla kamet arasında "Kad kâmeti's-sâlah, Hayye alessalat, Hayye alel-felah" denilerek yapılan tesvibdir ki, bunu âlimlerimiz mekruh saymışlardır. Bahsedilen ve İbn Ömer (r.anhuma)'nın da hoşlanmayıp bid'at saydığı tesvib, ezanla kamet arasında "Kad kâmeti's-sâlah, Hayye alessalat, Hayye alel-felah" denilerek yapılan tesvibdir ki, bunu âlimlerimiz mekruh saymışlardır.


Tesvîb; kelimesi anlamında ilim adamları değişik görüşler ileri sürmüşlerdir. Bir kısmı “tesvîb” sabah namazında “namaz uykudan hayırlıdır.” İbn’ul Mubârak ve Ahmed bu görüştedir.
İshâk: “tesvîb” kelimesine değişik anlam vererek tesvib mekruhtur ve Rasûlullah (s.a.v.)’in vefatından sonra insanların ortaya koydukları bir şeydir, şöyle ki: Muezzin ezanı okurken cemaati bekletir ve ezanla kamet arasında: “Namaz kılınmak üzeredir haydin namaza haydin kurtuluşa” der.
İshâk’ın söylediği bu tesvîb ilim adamları tarafından mekruh görülmüştür. Ve Peygamber (s.a.v.)’den sonra ortaya konmuştur.
İbn’ul Mubârak ve Ahmed: “tesvîb” kelimesini muezzinin sabah ezanında “Namaz uykudan hayırlıdır” demesidir şeklindeki sözü daha doğrudur. İlim adamlarının tercih ettikleri görüş budur. Abdullah b. Ömer’in sabah namazında “Namaz uykudan hayırlıdır” dediği rivâyet edilmiştir.

Bu durum, bizim örfümüzde ezanın bittiğini ve namaza başlanabileceğini ifade eden uygulamamıza benzemez. Ayrıca bu adetimiz tesvib de sayılmaz. Çünkü tesvib, dışarıda olan cemaate yönelik yapılır. Onlara cemaati kaçırmamaları için namaza başlanıldığını haber vermektir.

Bilindiği üzere, sabah ezanında muezzin 'hayya ale'l- felah' dedikten sonra iki defa da; 'es- salâtu hayrun mine'n-nevm' der. Çünkü rivayete göre Bilâl (r.anh) evinde uzanmış olan Rasûlullah (s.a.v.)’a sabah namazı vaktinin girdiğini bildirmek için hane-i saadetlerinin kapısına geldiğinde iki defa 'es-salâtu hayrun mine'n-nevm' (yani, namaz uykudan daha hayırlıdır) demiş; bunun üzerine Peygamber (s.a.v.); Bu ne güzel şey! Sen bunu ezanına ekle.buyurmuştur. (Muslim, Salât 6; Ebû Dâvud, Salât 28; Tirmizî, Salât 145; İbn Mace, Ezan 3)


 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt