Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü El Öpüp Alına Koymak ve Salavatlaşıp Tokalaşmak, Eli Kalbe Götürmek Caiz mi?

Muhammed Yusuf Çevrimdışı

Muhammed Yusuf

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum

El öptükten sonra alına götürmek(forumdan okudum ama alına götürmeyi göremedim),bir de bayanlar tokalaşıp salavat getiriyorlar sonra peygamberimizin ismi geçince ellerini kalplerine koyuyorlar,bu uygulamalar doğru mudur?

Allah swt ya emanet olun...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
El öpmek ve alına koymak; Sevgi, saygı ve hurmet ifadesi olarak toplumumuzda uygulanan örfe dayalı ahlâkı ve geleneksel bir harekettir.
Türk insanı arasında da küçüklerin, büyüklere hürmetlerini göstermek için ellerini öpüp alınlarına götürmeleri yerleşmiş bir adettir.
Sadece el öpme ise, uzak yolculuklardan gelme gibi durumlarda sunnette pratiği de vardır. Muslumanlar olarak bizlerin sunnete uymayan âdetlerimizi bırakmaya gayret göstermeliyiz. El öpmenin gerektiği vakitleri ve öpülecek kişilerin vasfını araştırırsak bu işi sulandırmamış oluruz.
Yine elini öptüğümüz kişinin elini alna koyma meselesi de, kasıt olmasa da yanlış anlaşılmaya, demogojiye musait olduğundan mumkun oldukça bundan uzak durmak, sakınmak gerekir. Fakat elin alına götürülmesinden dolayı, "alın secde yeridir, şirk koştun" gibi ifadelerle muhatabımızı ithama yönelik söylemlerle haklı çıkmak için insafı elden bırakmamamız gerekir.
İbadetlerde niyet ve abdest şarttır, el öpen kişinin bu ameli yapmak için özel olarak abdest ve niyette bulunmadığı gibi, kıbleye de dönmemektedir. Ayrıca tam bir secde, alın ve burunla birlikte olur. Zorlama yorumlarla bu fiili engellemeye çalışmak her ne kadar uygun olmasa da, böyle bir ihtilafa bile sebeb olmamak için mumkun olduğu kadar öpülen eli alına koymaktan sakınmaya çalışılması munasib olandır.

Musafaha ; Bir kimse avucunu, arkadaşının avucunun içine koyduğu anda musafaha meydana gelmiş olur. Bu, Arabcada musafahanın gerektirdiği anlamdır. (Mu'cemu Mekâyîsi'l-Luğa, c: 3, s: 229)

Katâde'den rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir:

(( قُلْتُ لِأَنَسِ بْنِ مَالِكٍ: هَلْ كَانَتِ الْمُصَافَحَةُ فِي أَصْحَابِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ؟ قَالَ : نَعَمْ.))
[ رواه البخاري
"Enes b. Mâlik'e (r.anhum): Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ashâbında tokalaşmak var mıydı? diye sordum.
Enes (r.anhum) : Evet! dedi."

(Buhârî; hadis no: 6263)

İbn-i Battâl (r.anhum) bu konuda şöyle demiştir:
"Musafaha (tokalaşmak), âlimlerin geneline göre güzel bir davranıştır.
Nevevî şöyle demiştir:
İki müslümanın birbiriyle karşılaştığında tokalaşması, üzerinde ittifak edilen sünnettir. (Fethu'l-Bârî, c: 11, s: 55)

(( مَا مِنْ مُسْلِمَيْنِ يَلْتَقِيَانِ فَيَتَصَافَحَانِ إِلاَّ غُفِرَ لَهُمَا قَبْلَ أَنْ يَفْتَرِقَا.))
[
رواه أبو داود وصححه الألباني في صحيح أبي داود ]
"İki müslüman birbiriyle buluştuğunda tokalaşırsa, oradan ayrılmadan önce her ikisinin (küçük) günahları bağışlanır."
(Ebu Dâvûd, hadis no: 5212; Sahih-i Sünen-i Ebî Dâvûd, hadis no: 4343)

Huzeyfe (r.anhum) merfu olarak rivâyet ettiği hadiste:

(( إِن الْمُؤْمِنَ إِذَا لَقِيَ الْمُؤْمِنَ فَسَلَّمَ عَلَيْهِ وَأَخَذَ بِيَدِهِ فَصَافَحَهُ تَنَاثَرَتْ خَطَايَاهُمَا كَمَا يَتَنَاثَرُ وَرَقُ الشَّجَرِ.))
[
قال المنذري:رواه الطبراني في الأوسط ، ورواته لا أعلم فيهم مجروحا.))
"Şubhe yok ki bir mu'min, mu'min (kardeşi) ile buluştuğunda ona selam vererek elini sıktığı zaman her ikisinin günahları, ağaç yapraklarının döküldüğü gibi dökülür."
Munzirî, c: 3, s: 270'de şöyle demiştir:
Hadisi, Taberânî "el-Evsat"ta rivâyet etmiş ve râvilerinden birisinin cerh edildiğine dâir bir şey bilmiyorum/sanmıyorum.
Elbânî : Bu hadisin, sahih derecesine ulaşmasına vesile olan başka şâhidleri (rivâyetleri) de vardır.

Bu hadislerin hepsi, musafahada sünnet olanın; sadece bir elle tutmak olduğudur." (Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha, c: 1, s: 22)
Her iki elle birlikte tokalaşmaya gelince; bu konuda herhangi bir şeyin (delilin) olduğunu bilmiyoruz. Fakat böyle yapılmaması gerekir. Bu konuda daha evlâ ve yerinde olan; sadece bir elle tokalaşmaktır. (İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Fetvâları, c: 24, s: 125)


Erkeklerin karşılaştıklarında birbirlerinin yüzünü öpmesi İmam-ı Azam ve İmam-ı Muhammed’e göre mekruh ise de, İmam-ı Ebu Yusufa göre mekruh değildir. Bazı alimler bu hususta şöyle derler:
Eğer yüzünü öptüğü bir kimse bir din alimi ve takva sahibi bir kimse ise, bunda bir mahzur yoktur. Çünkü, bunda dinin şerefini korumak vardır.
Kadınların ise karşılaştıkları zaman ve ayrılacakları zaman birbirlerinin yanaklarını öpmeleri mekruhtur. (el Fetava’yi Hindiye, C.5, s. 369)
(Annenin kızını veya bir kızın, öz ablasını yanaktan öpmesi de böyledir veya değildir gibi bir ayırım yapılmamıştır. Yine şehvetli veya şehvetsiz öpme, ayda yılda bir görüşen bayanların birbirini yanaktan öpmesi ile sürekli görüşenlerin birbirini öpmesi diye ayırım da yapılmamıştır.

Hanefi mezhebi alimlerince bu tür konular oldukça kısıtlayıcıdır. Hatta gelin, kayınbabasını öperken, kayınbabası şehvet duyacak olursa Hurmet-i musahhara meydana gelir ve oğlunun geliniyle nikahı geçersiz olur denmiştir. Cumhur mezhebte böyle bir şey söz konusu değildir. Bu yaklaşımdan dolayı, kadınların kendi aralarında birbirlerini yanaktan öpmeye mekruh demiş olmaları mumkundur.)
Musafaha sırasında salavat getirme, eli kalbe götürme/koyma sunnette olmayan bid'at uygulamalardandır.


İlgili Konular :


El Öpmek Caiz mi?

https://www.islam-tr.org/konu/el-opmek-caiz-mi.23440/
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt