Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Doğru Imsak Vakti Ne Zaman?

G Çevrimdışı

gariban82

Üye
İslam-TR Üyesi
2 Ramazan 1439
18 Mayıs 2018
CUMA
İMSAK: 04:16
GÜNEŞ: 05:44
ÖĞLE: 13:01
İKİNDİ: 16:58
AKŞAM: 20:18
YATSI: 21:47

esselamu aleykum Abdulmuizz Fida abi yukarıdaki imsakiye musa ebu cafer hocanın sitesinden itibar edileblir bir kaynaktan şimdi abi bu imsakiyeye göremi (imsakta) yemeyi keselim yoksa elimizdeki imsakiyelere göre mi

şimdiden Allah razı olsun
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
2 Ramazan 1439
18 Mayıs 2018
CUMA
İMSAK: 04:16
GÜNEŞ: 05:44
ÖĞLE: 13:01
İKİNDİ: 16:58
AKŞAM: 20:18
YATSI: 21:47

esselamu aleykum Abdulmuizz Fida abi yukarıdaki imsakiye musa ebu cafer hocanın sitesinden itibar edileblir bir kaynaktan şimdi abi bu imsakiyeye göremi (imsakta) yemeyi keselim yoksa elimizdeki imsakiyelere göre mi

şimdiden Allah razı olsun
Âleykum selam we rahmetullah;
Kardeşim kişilerin itibar edilmesi ayrı bir şey, itibar edilecek konu ayrı bir şey. Yâni namaz vakitlerinin dakik tesbiti o konuda belli bir araştırma, tecrube ve teknik aletleri gerektirir. Her ramadan ayında gündeme gelen imsak/sahur ve oruc/namaz mesellesi sadece ramadana has olmamalı. Bu konu 12 ayın tamamı için geçerlidir. O zaman da ortaya "Diyanetin namaz saatlerine uyarak namaz kılıb oruç tutanların ibadetleri geçersizdir fetvası verilmesi gerekir ki bildiğim (gördüğüm) kadarıyla bunu da Abdulaziz Bayındır diyebilmektedir.

Mâlum Bayındır'ın başında bulunduğu Suleymaniye vakfı, imsak vaktini Diyanetin imsak vaktinden 1,5 (bir buçuk) saat sonrasını belirlemiş; bundan haberdar olan tevhidi çevreler, rejimin kuklası olan Diyanet işlerinin imsak saatinin erken olduğu düşüncesiyle her biri kendilerince tesbitlerde bulunarak imsak furyasına sebeb olmuşlardır. Böylece muslumanlar da kendilerini yakın hissettikleri cemaat, dernek veya şahısların söylemlerini dillendirmiş, benimsemiştir. Bu da muslumanların kafasının karışmasına, fikir ayrılıklarına sebeb olmuştur.


Evet Diyanet İşleri, Ramadan ayında sabah namazı ezanını erkene alıyorlar fakat İmsak vaktini almıyorlar. Yâni Ramadan ayından 1 hafta önce imsak ile Ramadan ayındaki imsak vakti aynı, sadece insanlar yemeği içmeyi bırakabilme vaktini ayırt edebilsinler diye ezanı imsak vaktinin başlangıcında okuyorlar. Bildiğim kadarıyla güneydoğuda Şafii mezhebinin yoğunlukta olduğu bölgelerde Ramadan dışında da uygulanan durum böyle. Zira Sabah namazını imsakın ilk vakitlerinde kılmak Şafi mezhebinde daha efdal vakit. Hanefi mezhebinde ise sabah namazını kılmanın efdal vakti ise güneşin doğuşuna yakın olan vakittir. Türkiye'de genel olarak Diyanette Hanefi mezhebine ait uygulama tatbik edilirken, Ramadan'da Şafii mezhebinin sabah namazını kıldığı vakite ayarlandığı için algılamada karışıklık oluyor. Yoksa İmsak vakti değiştirilmiyor. Değişen sadece Ezanın okunduğu vakittir.
İmsak vaktinin belirlenmesindeki sorun aslen tüm yıl boyu için süren bir sorun. O da Diyanetin imsak vakti için uyguladığı usuldendir. İmsak vaktini astronomik aletlerle fecre göre -18 dereceye ayarlı olmasındandır. Bu açıdaki fecr-i sadıkı insan gözü algılayamıyor. Bizim çıplak gözle fecrin doğuşunu görebileceğimiz ilk vakit -9 derecedir. Bu da 20 -30 dakika gibi fecri sadıkın (imsak) vaktinin erken belirlenmesine sebeb olmaktadır. Bu durum Ramadan dahil tüm aylar için aynıdır, değişkenlik arzetmez. Değişen sadece Ramadan ayında ezan imsaktan 30-40 dakika gibi sonra okunuyordu, Ramadan ayında ise ezanı hemen imsak vaktinin girişine alınmıştır.
Bundan dolayı yapılması uygun olan, Ramadana mahsus olmadan tüm yıl boyu namaz için imsak vaktini astronomik fecre göre değil, normal insan gözüyle dışardan gözlemlenebilecek imsak (fecr-i sadık) vaktine göre belirlememizdir. Bu da namazlarımızı en az 20 - 30 dakika gibi Diyanetin takvimindeki imsak vaktinden (Ramadan ayındaki ezan vaktinden) sonra kılınmasıdır. Sahurda yemeği de bu şekilde bırakılabilir ama takvimdeki imsak vaktinde bırakılması ihtiyâten daha uygundur.


Daha önceki yıllarda da dediğim gibi, sahurda yeme içmeyi bırakıp oruca başlamak için Diyanetin saatine; sabah namazını kılmak için ise Diyanetin belirlemiş olduğu saatin yaklaşık (en az) 20 - 30 dakika kadar sonrası her iki ibadetin (oruç ve namaz) sıhhati için "en ihtiyatlı" bir tutum olduğu kanaatindeyim. Bu şekilde amel eden bir kimsenin ne orucu ne namazın sıhhatini kimse eleştiremeyecektir.


İlgili Konular:


Dar'ul Harb'deki Takvimlerdeki Namaz Vakitleri Doğru mudur?
Çözüldü - Dâr'ul Harb'deki Takvimlerdeki Namaz Vakitleri Doğru mudur?

Diyanet İşleri Takviminde Namaz Vakti Temkin Sureleri Ne Kadar?
Çözüldü - Diyanet Işleri Takviminde Namaz Vakti Temkin Sureleri Ne Kadar?
 
Üst Ana Sayfa Alt