Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuklarda İman Terbiyesi

C Çevrimdışı

cendel

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Anne baba, çocuk gelişme çağına girince onu iman terbiyesi ile belirtilen İslami öğretim ve eğitim
esasları üzerinde yetiştirmektedir. Böylece çocuk hem inanç, hem de ibadet yönünüyle İslam ile ilgi kurmuş olur ve gerek yol, gerek nizam bakımından onunla ittisal sağlayıp bir bütün haline gelir. O taktirde de çocuk artık yönlenme ve terbiye hususunda İslam'dan başka bir din, Kur'an'dan başka bir önder ve yol gösterici, Rasulullah (s.a.s) Efendimizden başka elimizden tutup gerçeğe götürücü tanımaz.

İman terbiyesiyle ilgili bu kadar kapsamlı bir konu, bütünüyle Peygamber (a.s) Efendimizin tavsiyeleri, çocuklara iman esasınıtelkin etmemizde O'nun emirlerini, İslam erkanını, şeriat hükümlerini bildirmemizde O'nun buyrukları söz konusudur. O halde Peygamber Efendimizin buyruklarını inceleyelim:

A) Çocuğa ilk söz olarak "Lailahe İllAllah" sözü ile başlamamızı emretmesi.

İbn-i Abbas (r.a)'dan rivayet olunmuştur:
"Çocuklarınıza ilk söz olarak "Lailahe İllAllah" (Allah'tan başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur) kelimesi ile başlayın."

(El Hakim)

Bununla çocuğu Allah'a davet etmek, İslâm dinine çağırmak, Allah'a kulluğa ve ibadete heveslendirme, henüz şeytan bir dürtüş ve fısıltı da bulunmadan bunu gerçekleştirmek vardır ki bu durum Allah'ın insanları üzerinde yarattığı fıtrattır; şeytan henüz onu çocuğa yanlış telkin etmeden, değiştirmeden onun önüne geçmektir.


B) Çocuk akletmeye başlayınca ona helal ve haram hükümlerini öğretmesi:

İbn-i Abbas (r.as)'dan rivayet olunmuştur:
"Allah'a itaat üzere amel edinz. O'na karşı isyanı gerektiren hallerden sakınınız. Çocuklarınıza ilahi buyruklara uymalarını, yasaklarından kaçınmayı emrediniz. Bu hem onları hem de sizi cehennem ateşinden korumaya yöneliktir."
(İbn-i Cerir - İbn-i Münzir)

Çocuk gözlerini ilâhî buyruklar üzere açsın, onlara uyup amel etmeyi gönül bahçesine işlesin;Allah'ın yasakladğı şeylerden kaçınsın, onlardan hep uzak kalmayı âdet haline getirsin. Böylece çocuk akletmeye başlayıca helâl ve haramın hükümlerini anladığı, küçük yaşta İslam şeriâti hükümlerine bağlandığı taktride artık ondan sonra İslâm'dan başka gerçek anlamda yol gösteren, ondan başka doğruya götüren yollar tanımaz olur.


C) Çocuk yedi yaşına basınca ibâdet ile emredilmesi:

''Çocuklarınıza yedi yaşına girdiklerinde namaz ile emredin. On yaşına ( namaz kılmadıkları taktirde) bu yüzden dövün. Yataklarını ayırın.''
(el-Hâhim)

Çocuk güç getirdiği taktide namazakıyasla, âdet edinsin diye oruç, babası onu da beraberinde götürecek imkana sahipse hacc ile emredilmelidir.

Tâ ki çocuk gelişmeye başladığından itibaren bu ibâdetlerin hükümlerini bilsin, yerine getirmeyi âdet edinsin; tırnakları henüz sertleşmeden bunları benimseyip vaktinin bir bölümünü değerlendirsin; aynı zamanda Allah'a ibâdet itaat üzere terbiye edilerek serpilsin, ilâhî hakkı anlayıp şükrünü yerine getirmeyi, Allah'a sığınmayı, O'na güvenip dayanmayı, teslimiyet gösterip gönülden yönelne ve korkma duygusu gelişsin. Sonra da bu ibâdetleri yerine getirirken ruhunda bir arınma, bedeninde sağlık ve zindelik, ahlâkında güzellik ve nezihlik, söz ve davranışlarında düzenlik ve doğruluk hissetsin.


D) Çocuğa, Rasûlullah (a.s) Efendimizle, O'nun ev halkı ve samimi dost ve yakınlarını sevmesinin emredilmesi; ayını zamanda Kur'an okumasının sağlanması.

"Çocuklarınızı üç iyi hal üzere edeplendirip onlara terbiye verin. Peygamberinizi sevmek, onun hanedan ve yakınlarını sevmek, bir de Kur'an okumak. Çünkü gerçekten Kur'an okuyup (onu göğsünde) taşıyanlar Allah'ın gölgesinden başka hiçbir gölge bulunmadığı günde Allah'ın arşının gölgesinde olurlar." (Taberani)

Çocuklara Resulullah (s.a.s)'ın savaşlarını, Ashab-ı Kiramın hayat ve mücadelelerini, İslam'ın büyük önder ve liderlerinin kişiliklerini öğrenmek ve bu konuda ilgilerini harekete geçirip heveslerini artırmak.

Ta ki, çocuklarımız bizden öncekilerin hareket, kahramanlık ve cihadla ilgili hayatlarını anlayıp dayanma gücü kazansınlar.

Ta ki, çocuklarımız tarihe şuurla, izzetle ve şerefle, gurur ve iftiharla bağlı kalsınlar.

Ta ki, çocuklarımız Kur'an-ı Kerim'e ruhlarıyla, yollarıyla ve okumalarıyla bağlı bulunsunlar.

- Ashab'tan Sa'd b. Ebi VAKKAS (r.as) diyor ki:
"Bizler çocuklarımıza Kur'an'dan bir sure öğrettiğimiz gibi, onlara Rasulullah (s.a.s)'ın kutsal savaşlarını da öğretiyorduk.

İslam'ın çocuk öğretimi hakkında koymuş olduğu kurallarıdan biri de şudur: Çocuk henüz taze ve zihni bulanmamışken ona lüzumlu bilgileri verip yetişmesini sağlamaktır. Çünkü bu çağda çocuğun hafızası yıpranmayıp oldukça güçlüdür, öğrenmeye karşı da hayli heveslidir.

Bu gerçeğe, Rasulullah (s.a.s) işaretle şöyle buyurmuşlardır: "Küçük yaşta ilim öğrenmek, taşa nakşetmek gibidir." (Beyhaki - Taberani)
Modern çocuk terbiyesi de bu hususu açıkça isbat etmektedir.

Şâir ne güzel söylemiştir:

"Yaşlılıkta öğrendiklerimi unuttuğumu görüyorum.
Ama küçük yaşta öğrendiklerim hep duruyor.

İlim ancak çocuklar devrinde öğrenilip korunur;
Olgunluk ve hazımkârlık ise yaşlılık çağındadır.

Öğretilen çocuğun eğer kalbi yarılsa idi,
Taş üstüne yazılıp işlendiği görülürdü.

Yaşlılıktan sonra ilim öğrenmeye kalkışmak beyhude,
Kişinin kalbi körelip kulak ve gözü işlemez olunca.

İnsan şu iki şeyden oluşur: Akıl ve mantık.
Bunları elden kaçıranın hali olur pek yanık."
 
hümeyra__ Çevrimdışı

hümeyra__

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum Allah Razı Olsun bunları bilmeyen önemsemeyen o kadar fazla insan varki ne üzücü ve acı...bunlar çok faydalı ve gerekli bilgiler selametle
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt