Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Bir Kadın Namusu Kirletilmesin diye İntihar Etse Günah Olur mu?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Namusunun Kirlenmemesi İçin Kendi Canına Kıymak

"Kalbi imanla dolu olduğu hâlde zorlanan kimse hariç, inandıktan sonra Allah’ı inkâr eden ve böylece göğsünü küfre açanlara Allah’dan gadab iner ve onlar için büyük bir âzab vardır." (Nahl, 106)

Küfür ve inkâra zorlanan kimse, mazur kabul edilmekte, kalbindeki imanı, diliyle açıklamaya zorlandığı küfür ve inkârcılıktan zarar görmeyeceği garantisi verilmektedir. Oysa, küfür ve Allah’ı inkâr suçu karşısında her günah küçük kalır. Buradaki mazeret, işkence, eziyet ve ölüm korkusudur. Rahman ve Rahim olan Allah, yarattığı mahluklarının tahammul kapasitesini en iyi bilir. Allah (c.c.) O raddeye geldiğinde, kişiye “İnkâr etme! İntihar et!” demiyor. Bilakis,“İman dolu kalbini temiz tuttuktan sonra, dil ile yapacağın inkârdan dolayı sana bir vebal yok.” diye buyuruyor. Bundan dolayı Namusu kirlenmesin diye veya daha başka bir sebebden dolayı; kendi elinde ve iradesinde olmayan bir yanlışa bulaşmamak veya kendisinin üzerine iradesi ile bir vebali olmayan bir utanç vakıasında kullanılmaması için; haramlığı nas ile sabit olan mâsum canını intihar ile katletmesi, günah olacağı kanaatindeyim. Üstelik intihar eden kişi , daha sonrasında tevbe etme imkânı da bulamayacaktır.

Enes (r.anh) anlatıyor;
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Biriniz başına gelen bir zarardan dolayı kat'iyyen ölüm istemesin, istemekten başka çâre yoksa : Allah'ım, benim için hayat hayırlı ise beni yaşat, vefat daha hayırlı ise beni öldür! desin." buyurdular.
(Buhari, Merda, Bab 6, Hadis no: 8 - Bab 29, Hadis no: 46 ; Muslim, Dua, Bab 4, Hadis no: 10 , 2680 - 2682)
Ölümü temenniden nehy, bunda mefsedet olduğu içindir. O da hayât nîmetini izâle ve hayâtta sabit olacak fâideleri gidermektir. Çünkü Allah ecelleri takdîr etmiştir, ölümü temennî ise kaza ve kadere radı olmamaktır ve O'nun hükmüne teslim olmamaktır.

Selefden bir cemaata göre başa gelen zarardan murad; dünyevî zarardır. Uhrevî bir zarardan korkan kimsenin ölümü istemesi yasak değildir. Meselâ: Dininde fitneye düşeceğinden endişe eden bir kimse ölümü isteyebilir. Nitekim selefden birçok kimseler bunu yapmışlardır. Ölümü temenni etmekle, ölmek için dua etmek arasında umum ve hususu mutlak vardır. Dua etmek daha ehasdır. Yani her dua temenni fakat her temenni dua değildir.

Bu hadîsler hastalık, fakirlik veya düşman korkusu gibi dünyevî bir meşakkat sebebiyle ölümü istemenin mekruh olduğuna delildirler. Başına belâ gelen kimse sabredemeyecekse Rasûlullah (s.a.v.)'in talim buyurduğu vecihle :
«Allahım! Benim için hayat hayırlı ise beni yaşat, vefat daha hayırlı ise öldür.» diye dua edecektir. Mamaafih efdal olan Allah'ın kaza ve kaderine radı olarak sabretmek ve sukûn içinde bulunmaktır.

...

Konu hakkında ulaşabildiğimiz delillerden kanaatimiz böyle olsa da Şehid Şeyh Abdullah Yusuf Azzam (rahimehullah), Cihad Dersleri isimli eserinde ise delilini zikretmeden şöyle buyurmaktadır:
"Tüm İslâm âlimleri ırzı savunmanın farz olduğu konusunda ittifak etmişlerdir; Bir müslüman kadın teslim olduğu takdirde tecavüze uğrayacağını biliyorsa onun teslim olması caiz değildir. Savaşmak ve öldürülünceye kadar direnmek zorundadır. Bu nedenle Konir bölgesinde Rus askerleri Müslüman kadınları tankların içine çekmek istediklerinde, birçok Müslüman kadın kendisini nehire atarak namusunu kurtarmıştır. Bu hareket tamamen İslâm şeriatine uygundur. Çünkü namusu mudafaa, canı mudafaadan daha önce gelir."

Bu tür vakıaların tam olarak delilini bilmeden geçmiş zamanlarda (1. Dünya harbinde) Rus'ların Erzurum'u işgali sırasında bazı kadınların kendilerini dağdan kayalardan uçurumdan aşağı atarak iffetlerinin kirlenmemesi için canlarından vazgeçdikleri dilden dile dolaşmaktadır.

Âllah-u âlem.


60-yasinda-intihar-eden-kadin_488099.jpg
 
Üst Ana Sayfa Alt