Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Anne Baba Karşıyken Bayanın Eşiyle Hicret Etmesi?

K Çevrimdışı

kala__

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Anne babanın izni ve rızası olmadan hatta beddua etmeleri, annenin hakkını haram etmesi söz konusuyken, Dini konusunda fitne altında olduğu için ve tağut hükmü altında yaşamamak, Şeriat altında yaşamak için ailesinden gizli olarak, bir bayan eşiyle Şeriat'ın ikame edildiği fakat savaşın devam ettiği bir toprağa hicret etmesi caiz midir?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Rasûlullah'ın (s.a.v.) "Allah'a isyan hususunda hiçbir insana itaat edilmez. Ancak itaat maruf; iyilik ve güzelliktedir" buyurmuştur.
(Buhârî, Ahkâm, 4; Muslim, İmaret, 39; Ebû Dâvûd, Cihad, 87; Nesaî, Bey'at, 34; İbn Mâce, Cihad, 40; Ahmed b. Hanbel, I, 94; Ebu Ya'la, Musned, I, 241; Silsiletu'l-Ehadis es-Sahîha, Hadis No: 181)


Bugün İslam şeriati ile hukmeden bir dar / yurt yoktur. Eğer şeriat ile hukmeden diye muvahhid mucahidleri katleden haricilerin geçici arsalarını kastediyorsanız kendinize yazık edersiniz.

Cumhura göre (Hanefi mezhebi hariç) Velinin izni olmadan nikah olmaz.
Nikahlı çift, anne babasını mu'min görüyor! ve dini konuda sadece kendilerini düşünerek kurtulmak için Dar'ul İslam'a hicret ediyorlarsa hata ediyorlardır. Eğer anne babalarını tekfir ediyorlarsa zaten izin diye birşey olmaz. Hicret etmezlerse tüm muslumanlarla beraber kendileri helâk olacaklarsa bu durumda zaten hicret etmek farz-ı ayn olmuştur ki, anne babanın aksi sözüne itibar edilmez.

Urve b. Murra anlatıyor: Bir adam Peygamber'e (s.a.v.) gelerek:
"Ya Rasûlallah! Allah'tan başka ilah olmadığına ve senin Allah'ın elçisi olduğuna şehadet ettim, beş vakit namazı kıldım ve Ramadan orucunu tuttum" dedi.
Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.): "Kim bu iman ve amel üzerine ölürse ana babasına âsi gelmedikçe kıyamet gününde nebilerle, sıddıklarla ve şehidlerle şu şekilde beraber olur, " buyurdu ve iki parmağını gösterdi.
(Ahmed b. Hanbel; Taberâni; Nureddin el Heysemî, Mecmau'z-Zevaid, VIII, 147)

İmam Gazzali, "Âlimlerin ekserisi, şubheli şeylerde ana babaya itaatin vâcib olduğu görüşündedir" demiştir. (Gazzâli, İhya, II, 21) Ama farz-ı kifayelerde, yani İslâm toplumundan bir grubun yapmasıyla diğer kesimin muaf tutulduğu farzlarda, her hal-ukarda ana babaya iyilik öncelik hakkı taşır. Mendub ve mubahlarla çatışması halinde, ana babaya iyilik ibadetinin ne denli öncelik hakkı taşıması gerektiğini artık siz kıyaslayın, bundan dolayı İmam Gazzali, "Nafilesi, farz olanı yapmaktan oyalayan kimse mağrur, farzı, nafile olanı işlemekten oyalayan kimse ise mazurdur" diyerek önemli bir hukuk kaidesine işaret etmiştir.

Canime, Rasûlullah'a (s.a.v.) gelerek:
"Ya Rasûlallah! Savaşa katılmak istedim. Bunu size danışmak için gelmiştim" dedi.
Rasûlullah (s.a.v.): "Anan var mı? " diye sordu.
O: "Evet" cevabını verince,
Rasûlullah (s.a.v.): "O halde ona hizmet et. Çünkü cennet, onun ayaklan altındadır" buyurdu.
(Ebû Dâvûd, Talâk, 10; Nesaî, Nikah, 12; Muvatta', Talâk, 78; Ahmed b. Hanbel, II, 20, 157)

Abdullah b. Amr (r.anh) anlatıyor:
Bir adam Peygamber'e (s.a.v.) gelerek: "Hicret etmek üzere sana bey'at etmek için geldim ve ana babamı ağlar vaziyette gözleri yaşlı bıraktım" dedi.
Peygamber (s.a.v.): "Sen derhal onların yanına dön! Ağlattığın gibi onları güldür ve sevindir! " buyurdu.
(Hâkim, Mustedrak, IV, 152)
Hâkim, hadisin isnadının sahih olduğunu söylemiş, Zehebî de bunu kabul etmiştir.)
 
K Çevrimdışı

kala__

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hayır haricileri değil, Yemen, Afganistan, İdlip gibi yerleri kastediyorum, orada kardeşlerimiz Şeriat'i ikame etmektedir. zaten evli ve Velisinin izniyle evlenmiş bir bayan, eşiyle bu yerlerden birine onların rızası olmadan hicret edebilir mi diye sormuştum. Çünkü burada eşlerin cihad vazifesini yerine getirmek için gidip gelmesi, akraba ve aile ortamının fitnesi, çocukların okulu vs daha birçok fitne meydana geliyor. Bunun için bir cevap var mıdır?



Kocası emretmişse beraberinde gitmeyi

hanımın kocası bu konuda, hicret için benimle geleceksin diye emrettiğinde bayanın ailesi kesinlikle rıza göstermese ve haklarını helal etmeseler dahi kadın kocasına itaat edip eşiyle gitmeli midir? Yoksa ailesini dinleyip kocasına karşı gelip kalmalı mıdır? Kocasına itaat ederse ailesinin hakkını haram edip beddua etmesi geçerli midir?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Uzaktan davulun sesi hoş gelir. Oraya (Afganistan, Yemen) gitmiş olan kardeşlerden aile olanlar geri geldiler. Oralan elan cihad beldeleridir ancak cihad üzere gidilmesi gerekir. Aileler orada fitne oluşturur.

Kocası emretmişse beraberinde gitmeyi
Kocası cihad üzere gidiyor ise tetkikini güzelce yaparak eşini götürmelidir. fakat dediğim gibi oradaki sıkıntıları , fitne ve meşakkatleri göz önüne alarak eşini götürmelidir. Dönüşü olmayan bir yolculuk olabilir.
Burada kalmayı dini konusunda fitneye düşme endişesi görülürken, sıcak cihad alanlarına çocuk okutmaya veya sosyal yaşama gidilmesi çok iyi düşünülerek, istişareler yapılarak alınması gereken bir karardır. Şu an sıcak cihad alanları olan beldelere önce erkeğin giderek oradaki şartları gözlemlemeli, uygun bulması durumunda ailesini oraya götürmesini öneririm.

Güncel Suriye cihadı ortadayken, Suriyeli muslumanlar ailelerini Türkiye gibi ülkelere gönderip kendileri anavatanlarında cihada devam etmesinden birşeyler anlamalısınız.


hanımın kocası bu konuda, hicret için benimle geleceksin diye emrettiğinde bayanın ailesi kesinlikle rıza göstermese ve haklarını helal etmeseler dahi kadın kocasına itaat edip eşiyle gitmeli midir? Yoksa ailesini dinleyip kocasına karşı gelip kalmalı mıdır? Kocasına itaat ederse ailesinin hakkını haram edip beddua etmesi geçerli midir?
Normal bir (Dar'a) hicret olsaydı, kadının yeri kocasının yanı olup itaat etmesi gerekirdi. Fakat Cihad beldesine götüreceği ailesini somut veri / delillerle ikna edebilirse hicret etmesi gerekir. Böyle bir ön hazırlık yapılmadan kuru bir inatla hanımının hayatını tehlikeye atacağı bir hicret / cihad yolculuğuna çıkarması erkek için vebal olduğu gibi, kadının böyle bir tehlikeli hicret / cihad yolculuğuna çıkmamasından dolayı vebali olacağını şahsen düşünmüyorum. Kadının Anne babasının rıdasının olup olmamasının pek bir önemi yok.
 
Üst Ana Sayfa Alt