Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Allah Herşeyin Sonunu Bildiği Halde Bizi Neden Yarattı?

L Çevrimdışı

luffy

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşlerim, son günlerde aklımı kurcalayan bi sorun var, cevaplarsanız sevinirim.

Allah herşeyin sonunu bildiği halde bizi neden yarattı, amacı neydi, yani bu sınavın amacı ne ?



 
Ö Çevrimdışı

önce iman

Üye
İslam-TR Üyesi
[FONT=&amp]selamun Aleykum,
Allah.cc buna böyle taktiredisinin sebebi hic kimse bahane etmesin diye buna ben sizin anlamaniz icin bir örnek vereyim bir öretmen düsünün diyelim bu öretmen herkezin kim kazanacak imtani kim kaybetecek biliyor bastan sen kazandin sen kaybetin demiyor herkez keni yapmis oldugu dereceyi görmesi icin imtan yapiyor talaebeleri bastan sen kaybetin sen kazandin diyebilirdi ama herkez kendi elleriyle yaptigina bizatihi kendisi sahit olmasi icin imtan yapiyor ve neticide kimsebir bahane yapamiyor ve herkez kendi elleriyle kendi yaptiklarinin karsiliginagörüyor. bu kisa misal yeter sanirim [FONT=&amp]

selamlarimla
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Kardeşlerim, son günlerde aklımı kurcalayan bi sorun var, cevaplarsanız sevinirim.

Allah herşeyin sonunu bildiği halde bizi neden yarattı, amacı neydi, yani bu sınavın amacı ne ?


Sen bu vesveselerden Allaha sığın ve kendi kendine de ki:Allah bize yaptıklarımızdan hesap sorar ama ona kimse yaptıklarından hesap soramaz.

"O, yaptıklarından sorumlu değildir. O’nu sorguya çekecek kimse yoktur, ama insanlar mutlaka sorgulanacaklardır".Enbiya/23

“Biz insanı en güzel şekilde yarattık’’ (95/4)

Allah, insanı yaratıp başıboş bırakmamıştır. (75/36) En güzel şekilde yaratılan insanı sınamak için ölümü ve hayatı halk etmiştir. (67/2) Hiçbir şey boş yere, (38/27) eğlenmek için, (44/38) oyun olsun diye (23/115) yaratılmamıştır.

“Sizi sadece boş yere yarattığımızı ve sizin huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?” (23/115)

Allah’ın, kendisini temsilen yeryüzüne halife olarak gönderdiği insandan istediği tek şey, bu görevini unutmayarak yalnızca O’na ibadet etmesi ; (51/56) hevasını tanrı edinerek hayvanlardan daha aşağı bir konuma düşmemesidir. (25/43-44) Öyle ki sunulan emaneti taşımaktan kaçınan göklerin, yerin ve dağların aksine insan, onu yüklenmiştir.

“Biz o emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik, onlar, onu yüklenmeye yanaşmadılar, ondan korktular da onu insan yüklendi. O gerçekten çok zalim ve çok cahildir.” (33/72)
 
halid.bin.velid Çevrimdışı

halid.bin.velid

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Kardeşlerim, son günlerde aklımı kurcalayan bi sorun var, cevaplarsanız sevinirim.

Allah herşeyin sonunu bildiği halde bizi neden yarattı, amacı neydi, yani bu sınavın amacı ne ?

 
Mercan Çevrimdışı

Mercan

Eski nick : Salih Kul
İslam-TR Üyesi
MÜLK SURESİ
Bismillâhirrahmânirrahîm.
2- O hanginizin daha güzel iş yapacağınızı denemek için, ölümü ve hayatı yarattı. O, üstündür, bağışlayandır.

Mülkün üzerindeki sınırsız egemenliğinin, yönlendiriciliğinin, her şeyi yapacak güçte oluşunun ve iradesinin serbestliğinin bir sonucu da ölümü ve hayatı yaratmış olmasıdır. Ölüm kavramı hayattan önceki dönem ile hayattan hemen sonraki dönemi ifade eder. Hayat kavramı da hem dünya hayatını hem de ahiret hayatını kapsar. Bu ayette vurgulandığı gibi bunları Allah yaratmıştır. Bu şekilde ayeti kerime bu gerçeği insanın düşüncesine yerleştiriyor ve bunların gerisindeki amaç ve imtihan olgusuna karşı uyanık olmalarını sağlıyor. Çünkü ölüm ve hayat meselesi plansız-programsız tesadüfen meydana gelmiş değildir. Aynı şekilde amaçsız boş bir olgu da değildir. Ölüm ve hayat, yüce Allah'ın bilgisinin kapsamında gizli bulunan insanların yeryüzündeki davranışlarının ortaya çıkması, böylece insanların yaptıkları amellere göre karşılık almaları amacına dönük bir sınav aracıdır: "Hanginizin daha güzel işyapacağınızı denemek için." Bu gerçeğin insan vicdanında yer etmesi, onun sürekli uyanık, sakınan, günah işlemekten çekinen, gerek gizli niyetlerde gerekse görünür amellerde büyük-küçük her şeye karşı bilincini koruyan bir insan olmasını sağlar. Gafil olmasına veya oyun ve eğlenceye dalmasına izin vermez. Aynı şekilde onun kendine güvenip de hiçbir sorumluluk duymadan, rahat davranmasına da müsaade etmez. Bu ifadeden sonra aşağıdaki değerlendirme cümlesinin yer alması da bu yüzdendir. "O, üstündür, bağışlayandır." Amaç, Allah'ı gözeten, O'ndan korkan kalbe huzur vermektir, güven aşılamaktır. Çünkü Allah üstün iradelidir, galiptir ama Aynı zamanda bağışlayıcıdır, hoşgörülüdür. Kalp uyanık olduğu, bu dünyaya sınanma ve denenme için gönderildiğinin bilincine varıp kötülüklerden sakındığı, korunduğu zaman, Allah'ın bağışlamasına ve rahmetine güvenebilir, onun himayesinde rahata kavuşabilir.
İslam'ın kalplere yerleştirmek üzere tasvir ettiği gerçeğe göre yüce Allah insanları rahmetinden kovmaz, onlara sıkıntı vermez ve onları azaba çarptırmak istemez. Tersine varoluşlarının amacının farkında olmalarını ister. Özleri itibariyle sahip bulundukları gerçeğin düzeyine yaraşır davranışlarda bulunmalarını; yüce Allah'ın bu varlık içinde kendi ruhundan üfleyerek dolayısıyla yarattığı birçok canlıdan üstün kılarak kendilerine bahşettiği onuru tamamlamalarını ister. Eğer bunu gerçekleştirirlerse, engin bir rahmete, büyük bir yardıma, geniş bir hoşgörüye ve birçok günahın bağışlanması durumu ile karşılaşacaklardır.

Fizilal´il Kur´an
(Seyyid Kutup Tefsiri)
 
İZZETLİ Çevrimdışı

İZZETLİ

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşlerim, son günlerde aklımı kurcalayan bi sorun var, cevaplarsanız sevinirim.

Allah herşeyin sonunu bildiği halde bizi neden yarattı, amacı neydi, yani bu sınavın amacı ne ?
amacı demek değil de bu olsa olsa Allah cc merhametidir neden yarattığı zaten kuranda gelmiştir kendisine kulluk etmemiz bizim dışımızdaki yaratılan herşey ise hangimizin salihler arasında yada mücrimler rasında olduğunu açığa çıkarmak içindir bir nevi sahne
 
Üst Ana Sayfa Alt