Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Allah A Tevekkül

  • Konbuyu başlatan Ebu Katade
  • Başlangıç tarihi
E Çevrimdışı

Ebu Katade

Guest
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

TEVEKÜL : KulunAllah’u teâlâ’ya itimad etmesi, O'na güvenmesi, O’nun her şeye kadir olduğuna inanması ve kanunları çerçevesi dahilinde kulun bütün işlerini göreceğine kefil olduğuna canı gönülden inanması ve O’na bağlanması anlamındadır.

Mesela, sıcak ve soğuktan korunmak için elbise giymek, açlık ve susuzluktan kurtulmak için yemek yemek ve su içmek, çocuk sahibi olmak için evlenmek, mahsul almak için tohum ekmek, meyva alabilmek için ağaç dikmek bir kanun’i ilahidir….

Bunlardan birini elde edebilmek için esbabına sarılmak, gereğini yapmak şarttır. Çünkü kanun-i ilahi böyledir…… Ekmeden biçmek, yemeden doymak, evlenmeden çocuk sahibi olmak, Allah’ın kanunlarına aykırıdır…..

Evet, elbette ki Allah her şeye kidirdir, dilediğini yapar… Ekmeden de, biçmeden de buğdayı vareder…….. Fakat O, her şeyi bir kanuna raptet-miştir. - bağlamıştır - ….. Varlık alemindeki her şey bu kanun gereğince yürür…. Kanun hilafı olan şeyler ise, harikulade olan şeylerdir…..

“ … Ömer r.a dan :Rasulullah s.a.v şöyle buyurur : “ Şayet sizler Allah’a hakkıyla tevekkül etseniz, kuşlara rızıklandırdığı gibi size de rızıklandırır. Gördüğünüz gibi onlar, aç karınla giderler ve tok karınla dönerler.”
İbni Mace : 10.c.4164.n – Tirmizi : 4.c.2447.n – Ahmed :

Bu ve emsali deliller açıkça gösteriyor ki, tevekkül etmek için çalışmak şarttır. Zira kuşlar, rızıklanmaları için yuvalarında yatıp durmuyorlar, sabahleyin erkenden karınlarını doyurmak için yuvalarını terkedip dere, tepe dolaşarak Allah’ın, kendileri için yarattığı rızkı arayıp buluyorlar.

Öyleyse bizler de Allah’a tevekkül edip, çalışmamızın semeresini mutlaka bize ihsan edeceğine inanarak, kuşların dolaşıp rızıklarını aradıkları gibi çalışıp rızkımızı arayacak olursak, Cenab-ı Hak bizi de onlar gibi rızıklandıracaktır….

Öyleyse tevekkül, Allah’ın emirlerine canı ve gönülden bağlanmak ve ondan ayrılmamaktır… Çünkü Allahu Teala çalışmayı emreder… Biri- lerinin zannettiği gibi ; tevekkül çalışmayı terk etmek – veya başka bir ifadeyle – sebeplere sarılmayı terk etmek demek değildir…
Hulasa Tevekkül eden çalışmayı veya sebeplere sarılmayı asla terke-demez…. Şunu unutmayalım ki, tembelliği isteyen nefistir… Eğer kul çalışmayı terkedip tembellik ederse, Allah’ın emrinden uzaklaşıp nefsinin havasına uymuş olur ki, hakiki tevekkülden tamamen uzaklaşmış olur.

Hasılı İslam dininin imana mukarin kıldığı tevekkül, yukarıda açıkla-dığımız gibi, Allah’ın emri olduğu için bütün sebeblere gücünün yettiği kadar sarılmak ve bu çalışmasının neticesinden teessür duymayıp ona razı olmaktır…
TEVEKKÜLLE ALAKALI AYET’LER

Rabbimiz kerim kitabında tevekkülle alakalı bir çok Ayeti celilesinde şöyle buyurur :

“ Kim ki, Allahü teâlâdan korkarsa, Allahü teâlâ ona bir çıkış yolu ihsân eder ve ona ummadığı yerden rızık verir. Her kim, Allahü teâlâya tevekkül ederse, Allahu teâlâ ona kâfidir. “ Talâk : 2,3 “

“ O’na ibadet et ve O’na tevekkül et ! “ “ Hûd : 123 “

“ Şüphesiz Allah, tevekkül edenleri sever.” “ Âl-i İmran : 159 “

“ Şayet mü’minler iseniz Allah’a tevekkül edin ! “ “ Maide : 23 “

“Allah’a tevekkül et, Allah sana vekil olarak yeter ! “ Ahzab : 3 “

“ …… Ey kavmim, eğer benim aranızda duruşum ve Allah'ın âyetleriyle öğüt verişim size ağır geliyorsa, şunu bilin ki, ben yalnızca Allah'a tevekkül etmişimdir. “
Yunus : 71 “

“ ……………… Rabbimiz ! Yalnız sana tevekkül ettik, sana yöneldik. Dönüşümüz de ancak sanadır. ”
Mümtehine : 4

“ Ben muhakkak ki, hem benim Rabbim, hem de sizin Rabbiniz olan Allah'a tevekkül ettim. Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, idaresi ve yönetimi O'nun elinde olmasın………. ”
Hûd : 56

“ Hüküm yalnızca Allah'ındır. Onun için bütün tevekkül edenler O'na tevekkül etmelidirler. “
Yusuf : 67

“ Muvaffakiyetim de ancak Allah'ın yardımı ile olacaktır. Ben yalnızca O'na tevekkül ettim ve ancak O'na döneceğim. “
Hûd : 88

“ Bize yollarımızı göstermişken neden biz Allah'a tevekkül etme-yelim ? . “
İbrahim : 12

TEVEKKÜLLE ALAKALI HADİSLER

“ … İmran İbnu Husayn r.a anlatıyor : " Resûlullah s.a.v : Ümmetimden yetmişbin kişihesaba çekilmeden cennete girecektir ! " buyurdular. Kendisine : " Ey Allah'ın Resûlü ! Bunlar kimlerdir ? " diye sual edildi.
" Onlar, kendilerine dağlamayanlar, rukyeye başvurmayanlar, uğur-suzluğa inanmayanlar ve Rablerine tevekkül ederlerdir ! " buyurdu. “
Ukkâşe radıyallahu anh kalkıp : " Ey Allah'ın Resûlü ! Dua buyur, Allah beni onlardan kılsın ! " dedi. Aleyhissalatu vesselam : Sen onlardansın ! müjdesini verdi. Bir başkası daha kalkıp : Ey Allah'ın Resûlü ! Beni de onlardan kılması için Allah'a dua ediver ! , dedi. Aleyhissalatu vesselam : O hususta Ukkâşe senden önce davrandı ! , cevabını verdi."

Müslim :1.C.218.N – Edebü’l Müfred : 2.c.911.N

“ … Ömer r.a dan :Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur : “ Şayet sizler Allah’a hakkıyla tevekkül etseniz, kuşlara rızık verdiği gibi size de rızık verir ki onlar, aç karınla giderler ve tok karınla dönerler.”
İbni Mace : 10.c.4164.n – Tirmizi : 4.c.2447.n – Ahmed :

“ ... Abdullah b. Mes'ud'dan rivayet olunmuştur ; dedi ki : Rasûluilah s.a.v üç defa, : " Uğursuzluğa inanmak şirktir, uğursuzluğa inanmak şirktir " buyurdu.
Oysa bizden - kalbinde bu düşünce geçmeyen bir kimse - yoktur. Fakat Allah bu duyguyu tevekkülle giderir. “

Ebu Davud : 4.c.3910.n – Edebu’l Mufred : 2.c.909.n – İbni Mace : 9.c.3538.n

“ … Enes b. Mâlik r.a’dan rivâyete göre, diyor ki : Bir adam Peygamber s.a.v’e : Ey Allah’ın Rasûlü ! devemi bağlayıpta mı Allah’a tevekkül ede-yim, yoksa salıveripte mi Allah’a tevekkül edeyim ? diye sordu Rasûlullah s.a.v şöyle buyurdu : Deveni bağla sonra Allah’a tevekkül et ”

Tirmizi : 4.c.2636.N – İbni Hibban : el-ihsan : 2 / 50 - Müsnedi Şihab : 1 / 368 – Hakim : 5 / 158




TACUDDİN EL- BAYBURDİ
 
Üst Ana Sayfa Alt