Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

1-KEBAİR (BÜYÜK GÜNAHLAR) !!!

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
سْــــــــــــــــــــ- ـم- ِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Esselamualeykum rahmatullahi ve berekad ebeden ve daime ahiler

Hamd,alemlerin sahibi olan ALLAH sübhanALLAHU teala,ya mahsustur.Onun mübarek elçisi Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme selatu selam olsun.

Akideyi öğrendikten sonra her müslümanın kendisini cehenneme sevk edeceği günahları bilmesi gerek.Ve bu günahlardan sakınma dileği ile bir ders olarak fırsat buldukça net ortamında sizlere açıklamaya gayret edicem inşaALLAH.Kaynak olarak HAFIZ İMAM ZEHEBİ (R.A) KEBAİR adlı eserinde 76 büyük günah zikretmiş olup bunları ilerleyen zamanlarda bölüm,bölüm paylaşıcam.İlk olarak büyük gühanı açıklayan çalışmamızla başlayalım inşaALLAH.
Umarım hayra vesile olur.gayret bizden başarı ALLAHtan.


Kebair’in manası Lisan-ül Arab adındaki meşhur arapça sözlüğünde şu şekilde geçmektedir; el-Kibr (kebair’in tekili): Büyük günah ve Allah’ın ateş vaadettiği şeydir.


Allah-u Teâla şöyle buyuruyor:

"Onlar büyük günahlardan ve kötülüklerden sakınırlar." (Necm: 22)

Hadislerde büyük günahlar birçok yerde zikredilmiştir. Büyük günah, haksız yere adam öldürmek, zina, savaş meydanından kaçmak ve başkaları gibi Allah tarafından yapılması yasaklanmış günahtır.

Kebair’in istilahi manası; Alimler bu kelimenin bir çok tariflerini yapmışlardır. Bunların bazılarını Hafız İbn-i Hacer el-Askalani "Feth-ül Bari" kitabında zikretmiştir.

Rafii "Şerh-il Kebir" kitabında şöyle demiştir:

"Büyük günah; haddi (cezayı) gerektiren şeydir. Ya da kitabdan ve sünnetten bir delille onu işleyene vaid (korkutma ve tehdid) erişen şeydir.

Maverdi "el-Havi" de şöyle dedi:

Günah olan şeylerden haddi gerektiren her şey büyük günahtır. Ya da onu işleyenin kitab ve sünneten bir delille tehdide uğradığı şeydir.


İbn-i Abd-is Selam şöyle dedi:

Büyük günahın ittifakla kabul edilen kesin bir tanımı yoktur. Ancak en evla olan (tanımı) haklarında kesin nass bulunan günahları işlerken, bunları küçümseyip hiçe sayarak işlemektir.

Bazı alimler ise şöyle dediler: Beraberinde tehdid ve lanet bulunan her günahtır.


İbn-i es-Salah şöyle dedi:

Onun belirtileri: Haddi gerektirmesi, kitab ve sünnette azap, ateş veya başka bir şeyin onu işleyenin fıskla lanete muhatap olması.

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Sahibini ateşe sokan her günah büyük günahtır."


Hasan Basri şöyle demiştir: Allah’ın ateşe nisbet ettiği her günah büyük günahtır.


Bu büyük günah tariflerinden en güzel olanı Kurtubi’nin "mifnem" adlı kitabında kaydettiğidir.

Kurtubi şöyle demiştir:

"Kitab, sünnet ve icmayla büyük günah olarak adlandırılan veya onu yapana şiddetli ceza bildirilen veya had uygulanılan veya şiddetli bir şekilde sakındırılan her günahdır. Buna göre bir günahın büyük günah olabilmesi için Kur’an’da, sahih veya hasen hadislerde (hakkında) fısk veya lanet veya tehdid varid olması gerekir."

"Allah tevbe edenlerin tevbesini kabul etmeyi kendi üzerine almıştır." (Nisa: 17)


Ebu Umame radiyallahu anh’nün Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’den olan hadisinde Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Bir müslümanın malını yeminle haksız yere alana Allah ateşi vacip kıldı ve cenneti haram kıldı."

Orada bulunanlar:

"Ey Allah’ın Rasulü! Bu aldığı şey çok az olsa bile mi?"

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem:

"Arak ağacından misvak için alınan dal bile olsa" buyurdu. (Müslim)

Bu hadiste alınan şey az bile olsa şiddetli bir tehdit söz konusudur.

İbn-i Abbas şöyle demiştir:

"Allah’ın ateş, gazap, lanet ve azabla sonuçlandırndığı her günah büyük günahtır."

İbn-i Mesud şöyle dedi:

"Büyük günahlar, Allah’ın bu surede Nisa Suresi: 33. ayete kadar nehyetmiş olduğu şeylerdir."


İbn-i Abbas da:

Yedi değil yediyüze yakındır. İstiğfar etmekle büyük günah kalmayacağı gibi ısrarla da küçük günah büyük günah olur, dedi.

İbn-i Mes’ud şöyle dedi:

Büyük günahlar dört tanedir:

- Allah’tan ümidi kesmek,

- Allah’ın rahmetinden ümitsiz olmak,

- Allah’ın azabından emin olmak,

- Allah-u Teâlâ'ya ortak koşmak.

İbn-i Ömer radiyallahu anh’den şöyle rivayet edildi:

Büyük günahlar dokuz tanedir. Haksız yere birini öldürmek, faiz yemek, yetim malı yemek, iffetli kadınlara iftira atmak, yalan yere şehadet, ana-babaya eziyet etmek, savaş meydanından kaçmak, sihir, Mescid-i Haram’da günah işlemek.


Alimlerin katında büyük günahlar şunlardır:

Hırsızlık, kumar, içki içmek, sahabeye sövmek, hakimlerin haktan vazgeçmeleri, hevaya uymak, yalan yere yemin etmek, Allah’ın rahmetinden ümidi kesmek, kişinin başkasının anası ve babasına sövmesi suretiyle kendi anne ve babasına sövmüş olması, yeryüzünü fesada vermeğe uğraşmak.

Alimler rivayetlerindeki farklılıklardan ötürü büyük günahları tam olarak sınırlandırmamışlardır.

Zaten ayet ve sahih hadislerde belirtilen büyük günahları sınırlandırmak asıl istenilen bir şey değildir. Fakat bu günahların bazıları diğerine göre daha fazla zarar verdiği için daha büyüktür. Mesela Allah’ın affetmeyeceğini bildirmiş olduğundan ötürü şirk, bu tür büyük günahlardan daha büyüktür. Bundan sonra büyük günah olarak Allah’ın rahmetinden ümidi kesmek gelir. Çünkü burada Allah’ın:

"Benim Rahmetim her şeyi kuşatmıştır" ayetini inkar söz konusudur. Kişi kendisinin bağışlanmayacağı düşüncesiyle Allah’ın bu geniş olan rahmetini sınırlandırmış oluyor bu da bu ayetin, dolayısıyla Kur’an’ın yalanlanmasından başka bir şey değildir. Bunu destekleyen başka ayetler şunlardır:

"Allah’ın rahmetinden sapık olanlardan başka kim ümidi kesebilir."

Sonra büyük günah olarak Alah’ın azabından emin olmak gelir. Kişi günahları işler işler sonra da Allah için amel yapmadan Allah’ın rahmetine güvenir.

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

"Onlar Allah’ın ansızın yakalamasından emin mi oluyorlar? Allah’ın ansızın yakalamasından hüsrana uğrayanlardan başkası emin olmaz."

Sonra büyük günah olarak adam öldürmek gelir. Çünkü burada nefislerin ve varlığın yok olması söz konusudur. Sonra nesli kesen livata, sonra soyların birbirleriyle karışmasına neden olan zina mükellefiyyetin sebebi sayılan aklın gitmesine neden olan içki, İslami şiarların terkine neden olan namaz ve ezanın terki, kanları malları ve haram olan şeyleri helal kılan yalan yere şehadet ve zararı açık olarak belli olan diğer günahlar gelir.

Allah-u Teâlâ’nın cezalandırmakla tehdid ettiği varlığa zararı dokunan her günah büyük günahtır. Bunun dışındakiler ise küçük günahtır. (Kurtubi Tefsiri s: 158-161 C.5)



 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt